7 nasvetov, kako se spopadati s poletno vročino

  Kategorije: Fit mama,
6 min.
28. jul'17

Na pregrevanje organizma med poletnimi dnevi so najbolj dovzetni dojenčki, majhni otroci, nosečnice in starejši ljudje. Možnosti, kako se ohladiti med poletjem, pa je veliko. Se vam bolj prikazuje slika mrzlega sladoleda, toplega čaja ali pižame iz hladilnika?

Največ tropskih dni nas doleti v juliju in avgustu. Za tropski dan meteorologi označujejo tistega, med katerim temperatura zraka doseže 30 ° C in več. Človeško telo se s temperaturami nad 35 ° C dobesedno bojuje. Dva do trije milijoni znojnic dobijo signal za izločanje potu. Telo mora znižati toploto, zato razširja žile na rokah in nogah, kar povzroči upočasnitev vseh pomembnih procesov. S katerimi preventivnimi ukrepi boste svojemu telesu pomagali v vročih dnevih?

Poletna vročina

Sanjska prha

Med poletno vročino je povsem nekaj naravnega, da se veselimo hladne prhe. Res je, da hladna prha prijetno osveži, vendar povzroči toplotni šok in ko z njo zaključite, boste spet čutili intenzivno toplotno razliko. Za to je kriva refleksivna zožitev žil in prekrvavitev kože, ki se pojavi kot občutek toplote. Mrzlo vodo poskusite zamenjati z mlačno ali toplo. Po takšni prhi celega telesa vam zunaj ne bo tako vroče. Če ste se odločili, da se boste oprhali večkrat dnevno, omejite uporabo mila ali gela za prhanje. Če imate nizek tlak, ne pretiravajte niti z vročo vodo, saj se vam lahko po taki prhi namesto želenega olajšanja, zvrti v glavi in se pojavi slabost.

Takojšnja osvežitev čez dan

Ljudje si zmeraj ne moremo privoščiti razkošja v banji, še posebno ne kadarkoli podnevi. Potrebno olajšanje bo v tem primeru prinesel tudi preprosti trik – tekoča mrzla voda po zapestjih. Prav tako lahko na tilnik položite robček ali brisačo, ki jo prej namočite v ledeno vodo. Ste primorani, da vroče delovne dneve preživljate v pisarni brez klime? V plastično pollitersko steklenico natočite vodo (ne povsem do vrha) in jo vstavite v zamrzovalnik (na delovnem mestu imate zagotovo kuhinjo, če pa ne, pa si to v naprej pripravite doma). Ko bo voda v steklenički zamrznila, jo zavijte v vrečko in pridržite na tilniku ali zapestjih.

Med ohlajevanjem telesa v vročini ostane manj krvi, ki bi pritekla v možgane, kar lahko negativno vpliva na frontalni del glave, ki nadzoruje naša čustva in impulzivnost. 

Vroč čaj namesto mrzle vode

Poleti je življenjsko pomembno, da organizem dobi zadostno količino tekočine. V nasprotnem primeru vam grozijo bolečine glave, vrtoglavica ali slabost. Osnova za pitne navade je čista in nesladkana voda brez mehurčkov. Pijte jo pogosto, ne le takrat, ko boste žejni. Kjerkoli že ste, pri roki bi vedno morali imeti kozarec ali steklenico s čisto vodo. Za osvežitev, lahko vanjo dodate meto ali rezino limone. Višja je temperatura zraka, bolj privlačne se nam zdijo kocke ledu v pijači. Hladne pijače žal ne prinesejo ohladitve za dlje časa. Za vzor vzemite arabske države in severno Afriko, kjer v tropski vročini servirajo topel zeleni čaj, ki mu dodajo svežo meto in ga sladijo s sladkorjem. S pitjem tekočine boste poleti pretentali svoje možgane in čutne receptorje v ustih in želodcu. Notranja toplota aktivira potne žleze in telo se v nekaj minutah znebi večje količine toplote. Hladilni učinek vroče pijače pa deluje le v primeru, da je omogočeno tudi odvajanje potu.

Pitje čaja poleti

Modni nasveti Berberov

Pomembno vlogo igrajo tudi pravilna oblačila. Izbirajte lahka oblačila svetlih barv. Svetle barve odsevajo sončne žarke, medtem ko jih temne absorbirajo. Idealni so naravni materiali kot na primer 100-odstotni bombaž ali lan. Poglejte npr. plemena, ki celo življenje živijo na vročini v puščavi – navadili so se nositi oblačila, ki jih zakrivajo od glave do pet. Če toplota v zraku meri 40° C, lahko na tak način telo ohladimo za 5 do 10 stopinj. Ruta ali pa klobuk na glavi sta kajpada samoumevna. Izbirajte na primer zračne slamnike, ki vas bodo obvarovali pred sončarico.

Lahka sredozemska prehrana

Ali veste, zakaj si poleti želite manj kalorično hrano? To pa je predvsem zato, ker organizem ne potrebuje veliko energije, da bi telesno toploto izenačil s temperaturo ozračja. Sveže sadje in zelenjava bosta pripomogla k temu, da se boste z visokimi temperaturami spopadali lažje. Sočna zelenjava in sadje sta lahko prebavljiva in vsebujeta veliko količino vode. Za priloge izbirajte majhne porcije testenin, riža ali krompirja. Izogibajte se prekomerni količini soli in zasoljenim jedem, ki bodo v telesu zadržale še več vode, saj bo to povzročilo občutek napihnjenosti. Seveda pa k poletju neločljivo spadajo tudi sladoled in ledene lizike. Vendar je med poletno vročino, sladoled zelo občutljiva hrana. Zato si raje kar doma izdelajte lasten sladoled v nekaj sekundah. V zamrzovalnik dajte sveže banane. Ko zamrznejo, jih preprosto zmiksajte na primer z jogurtom ali arašidovim maslom.  

Prehrana poletje

Pravilna nastavitev klime

V zaprtih prostorih se je vročine težje znebiti Zato okna odpirajte samo takrat, ko je zunaj hladneje kot znotraj. Idealno je jutranje zračenje za nekaj minut. Za prijetno ozračje bodo poskrbele tudi rastline, ki bodo podnevi izparevale kapljice. V primeru, da uporabljate klimo, razlika med notranjo in zunanjo toploto ne bi smela biti višja kot 5 do 7 stopinj. Organizmu se tako ni treba bojevati s temperaturnimi razlikami. Če ste v prepotenih oblačilih prišli v hladen prostor s klimo, tvegate okorelost mišic in bolečine v hrbtenici. Klimo bo nadomestil tudi klasičen ventilator, vendar naj ne bo postavljen v vaši neposredni bližini.

Vročica (ne le) sobotne noči

Tropski dnevi imajo tudi svoje tropske noči. Na spletu boste našli mnogo nasvetov, kako si olajšati spanec med vročinskim valom. Od lahkega prekrivala namesto odeje, ki bo omogočil lažji dotok zraka k telesu, pižame, ohlajene v hladilniku pa vse do dobrega piva. :) Poleti bodo prijetno ohladile tudi platna in oblačila iz lana. Spadajo med najdražja, vendar so antibakterijska in trpežna. Zdržala bodo tudi pogosta pranja in ostala nespremenjena tudi več deset let. V vročini se prijetno spi tudi pod pregrinjali iz kamelje dlake, ki poleti hladijo, pozimi pa grejejo. Če se veliko potite, lahko spite tudi nagi. :) Za osvežilno vzdušje bo poskrbelo eterično limonino olje, vonj bo iz sobe spodil tudi nadležen mrčes.

Otroci poletje

Poletno ohlajanje v družbi otrok

  • Otroci imajo radi vodo, zato boste vroče dneve najlažje premagovali s kopanjem v vodi in lenarjenjem na suhem, v senci. Mimogrede, če vaši otroci še ne znajo plavati, jih lahko tega naučite s pomočjo naših medvedkov.
  • Med vročimi dnevi pojdite na izlet v jame. Vendar vzemite otrokom tudi toplejša oblačila, ne pozabite, pod zemljo je zaradi toplotne razlike prav hladno!
  • Najboljši vir tekočine za otroke je voda, vendar pa otroci vseeno kdaj pa kdaj potrebujejo okušati tudi nove okuse. Ponudite jim zdravi domači napitek.
  • Otroško kožo bo ohladil tudi hladilni gel z izvlečkom verbene ali pa osvežujoča voda v razpršilu, ki jo razpršite po obrazu.
  • Odlično ozračje imajo stare betonske zgradbe z visokimi stropi. Na počitnicah zato ne izpuščajte obiskov zgodovinskih zgradb in cerkev. Otroci se v njih ne bodo le ohladili, ampak se bodo poučili tudi nekaj o zgodovini.
  • Kakšno pa bi bilo poletje brez sladkarij? V vročini vas bodo osvežili tudi domači ledeni kolač ali pa skutine lučke