Ideje za starše: Kako z otroki premagati lockdown?

  Kategorije: Vzgoja,
5 min.
14. jan'21

Čas, ki ga preživljamo z otroki je neprecenljiv, vendar se tudi najbolj potrpežljivi starši v času lockdowna srečajo z vprašanjem, kako naprej. Kako zabavati otroke? Kako zapolniti njihov prosti čas in kako jim pomagati načrpati energijo za naslednje ure, ki jim morajo presedeti v e-šoli. Za vas imamo nekaj uporabnih nasvetov za to, kako premagati lockdown.

Mnoge družine so pretekle mesece preživele skoraj izključno zaprte med štirimi stenami. Staršem pa, povsem normalno, začenja zmanjkovati idej za to, kako bi otrokom pritegnili zanimanje in jih zabavali. Vse naokoli so namreč že raziskali, vse igrače so dolgočasne. Še dobro, da obstaja splet in starši, ki z veseljem delijo preproste, vendar originalne ideje, kako se s to situacijo spopasti in ob tem ne izgubiti razuma.

Vključite ustvarjalnost

Sprehodi po okolici, pikniki v parku, izleti v naravo ... te aktivnosti smo izčrpali že spomladi, poleti in jeseni. Premalo sončnih žarkov, zima, dež in sneg nam lahko v teh dneh užitke v naravi nesramno preprečijo. Ste pomislili na to, da si lahko piknik priredite kar doma? V dnevni sobi na tla razprostrite veliko deko, pripravite dobrote, jih vstavite v košaro za piknik in se podajte na nenavaden piknik. Nujni dodatki so zvoki narave, ki jih lahko predvajate na youtube posnetku. Kasneje lahko piknik spremenite na plesno zabavo, ki bo otroke razgibala, nasmejala in prijetno utrudila.

Potrudite se, da bi vsak dan prinesel nekaj novega, izvirno aktivnost, ki bo otroke zagotovo zabavala. Po stanovanju lahko skrijete različne namige in se igrate gusarje, ki iščejo zaklad. Dolgčas lahko spremenite na čudoviti vodni svet in kopališče, iz otroške sobe lahko nastane knjižnica, ki bo otroke povedla v domišljijske zgodbe in jih ponesla v čarobne svetove. Domišljiji pustite prosto pot in tudi če se vam nova ideja ne bo zdela tako zelo zabavna, jo preizkusite. Otroci na svet gledajo s popolnoma drugačnimi očmi kot odrasli.

Lockdown mama hči

Delo od doma

Spadate med starše, ki morajo poleg skrbi za otroke opravljati tudi svoje delo od doma? Mnogi starši se v teh kriznih časih spopadajo z velikanskim izzivom, saj so se kar naenkrat znašli poleg staršev in zaposlenih še v vlogi učiteljev in vzgojiteljev. V času dela od doma bodo zagotovo nastali trenutki (in ne bo jih malo), med katerimi boste potrebovali tišino in mir za koncentracijo. Ravno zato je pomembno, da si pravilno razporedite dan in ne pozabite »oditi z dela« in se posvetiti družini.

Med delovnim dnem naredite kratke odmore, ki bodo posvečeni otrokom in partnerju in se jim v tem času 100 % posvetite. S tem otroci ne bodo potrebovali vaše pozornosti tudi med vašim delom. Če se to kljub temu zgodi, imejte pri roki igračo, ki vam bo pomagala in otroke zabavala tudi dlje časa. Slabost pa v tem primeru niso niti risanke na televiziji, ki vam bodo priskrbele čas, ki ga potrebujete za delovne obveznosti. Ne pozabite tudi na to, da otroci potrebujejo oba starša – potrudite se, da bo skrb med oba porazdeljena sorazmerno.

Poleg vse naglice na delu in doma pa ne pozabite poskrbeti tudi zase. Zaslužite si vsaj nekaj minut dnevno tudi zase, pa naj bo to kopel, dolga prha ali skodelica priljubljenega čaja, ki ga spijete v tišini ali s knjigo v roki. Ne imejte slabe vesti, saj se morate tudi vi izklopiti in načrpati nove moči za prihodnje dni.

Naučite se počivati

Stalni vrtiljak igre, učenja, dela, pospravljanja in kuhanja lahko človeka dodobra izmuči. Zato je neizmerno pomembno, da se v tem kaotičnem in zahtevnem obdobju naučite počivati. Bodite zgled za svoje otroke in jim pokažite, kako. Ne bojte se pretvarjati, da je tudi počitek igra, saj tudi takšna mala »laž« na otroke hitro deluje. Po tleh razprostrite podloge za vadbo, se nanje uležite in otrokom pripovedujete zgodbo o tem, kako se posamezni deli telesa spreminjajo na pravljična bitja in se postopoma začenjajo sproščati. Vključite domišljijo in spet na spletu poiščite posnetek z navodili.

Lockdown družina

Kako otrokom pojasniti, kaj se po svetu dogaja?

Bodite iskreni, vendar se ravnajte po otrokovi starosti. Molk in pretvarjanje, da je vse v redu, otroka ne bosta zaščitila, temveč bodo resnico začeli iskati drugje. Že zdaj vedo, da se je nekaj v njihovem življenju spremenilo, ne hodijo več v vrtec ali šolo, ne morejo se igrati s prijatelji, starši so stalo (ali vsaj pogosteje) doma in podobno. Otrokom ni treba vedeti vseh strašnih podrobnosti o tem, kako je videti aktualna situacija v svetu, zato jim nikakor ne pravite, da vsak dan zaradi koronavirusa umira veliko ljudi.

Povejte jim, da zunaj divja virus, ki povzroča bolezen, zato se je treba držati doma in se tudi v naravi izogibati ljudi. Otroci, s katerimi ste na porodniškem dopustu, ne bodo občutili nobene spremembe, starejši pa bodo pogrešali prijatelje in sošolce, ki so jih vajeni. Pojasnite jim, da odgovornejše kot boste ravnali, prej se bo življenje vrnilo v ustaljene tirnice.

Naredite si urnik

Dnevni urnik bo dobrodošel za vas in tudi za otroke. Ni se vam ga treba držati na minuto natančno, vanj ni treba zapisovati vsake aktivnosti, ki vas čez dan čaka. Otrokom bo urnik koristil, saj bodo z njim bolj dosledni in imeli bodo občutek nadzora. Znanstveno je dokazano, da se z ustvarjanjem rutine izognete tesnobi in si gradite samozavest in hkrati občutek neodvisnosti. V vsak dan ne pozabite umestiti tudi zajtrka, kosila in večerje, počitek po kosilu in najmanj en sprehod po svežem zraku. Pomembni sta tudi sama igra in večerna higiena, s katero zaključite cel dan.

Pred letom dni še nihče od nas ni niti pomisli na to, da bo koronavirus obrnil naša življena na glavo in da bodo starši postali učitelji in vzgojitelji, delali od doma in pri več otrocih tudi arbitri. Vsak dan prinaša nove izzive, ki jih moramo premostiti. Sprejmite jih z ustvarjalnostjo, domišljijo in otroško pomočjo. Držimo pesti!