Kakšno igračo podariti tujemu otroku? Stavite na gotovost!

  Kategorije: Namigi za igrače,
4 min.
10. feb'20

Rojstvo, krst, rojstni dan, god, prvi obisk ... razlogov za obdarovanje otrok je zmeraj veliko, no, ni pa nujno, da ima nakup darila vedno skriti razlog. Kako pa izbrati pravo darilo za tujega otroka, da bi to razveselilo in ne bi takoj pristalo pozabljeno v kotu otroške sobe? Preberite si naš kratek vodič in postanite strokovnjak pri izbiri daril za vse otroke.

V trgovinah z igračami (fizičnih in spletnih) dandanes najdete neverjetno količino igrač, proizvajalcev s celega sveta in ni nič čudnega, da se vas ob tem polašča glavobol. Izbira prave igrače pa je v osnovi kot izbira knjige za človeka, o katerem veste le eno – da rad bere. Na kaj se osredotočati pri izbiri igrač za otroke?

Korak za korakom

Kupovanje igrač za tujega otroka in ne lastnega ni zmeraj mačji kašelj. Predvsem v primeru, ko se z dano družino ne srečujete pogosto in greste na obisk celo prvič. Ne veste, katere igrače imajo v otroški sobici že svoje mesto in kaj otroka najbolj veseli. Zmeraj se velja ravnati po otrokovi starosti – avtomobilčka na daljinsko upravljanje ne boste kupili novorojenčku, šolarja pa verjetno ne boste razveselili z vrtiljakom za posteljico.

V prednosti ste, ko vam je otrok, za katerega izbirate igračo, bolj blizu in vsaj približno veste, katera igrača bi ga razveselila. V tem primeru se lahko osredotočite na določene barve in funkcije igrač, ali pa se lahko zanesete na igrače v motivu priljubljene risanke. Nič ne boste zgrešili, če boste njegove starše vprašali kar naravnost – po vsej verjetnosti točno vedo, kaj si njihov otrok želi, vendar si tega recimo ne morejo privoščiti. Tako ne boste razveselili le otrok, ampak tudi starše in tako poskrbeli za dvojno darilo.

Izbira darila dojenček

Pravilo štirih daril

Izbiro igrače ste zožili glede na starost in spol otroka, morda barve, vendar imate še zmeraj ogromno možnosti? Morda vam bo v pomoč pravilo štirih daril, po katerem so igrače razvrščene v štiri kategorije:

  • Nekaj za obleči
  • Nekaj za igro
  • Nekaj za branje
  • Nekaj za celo družino

V prvi kategoriji boste našli darila, ki so priročna in bodo na pomoč priskočila predvsem staršem. Otroci namreč hitro rastejo in stalno potrebujejo nova oblačila in obutev. Primerno darilo ob rojstvu otroka ali krstu so v tem primeru oblačila za dojenčke, odejice, spalne vreče ali pa zimske vreče za vozičke. Ne bojte se izbrati oblačilo, večje za eno številko in tudi če se ne morete odločiti, katero barvo izbrati, stavite na gotovost – v modi so zemeljske barve (rjava, bež, siva, kaki, gorčična, rumena) ali pa izberite nevtralne pastelne barve.

Druga kategorija ne potrebuje razlage. Vanjo spadajo igrače, ki bodo otroke razveselile in s katerimi se bodo do sitega naigrali. V to kategorijo spadajo tipične otroške igrače – dojenčki, avtomobilčki, plišaste živalce, otroška glasbila, hiške, kuhinjice, poganjalci ... Če želite otroka razveseliti z nečim, kar mu bo v trenutku pričaralo nasmeh na obraz, posezite po darilu iz te kategorije.

Izbira darila traktor

Tretjo kategorijo predstavljajo knjige. Ne bojte se, ni vam treba čakati, da otroci zrastejo, da bi jim lahko podarili ravno knjigo. Najmlajše otroke bo razveselila tudi knjižica za v vodo, ki jih bo zabavala med kopanjem. Na trgu boste našli tudi knjige, ki se v stiku z vodo obarvajo in takrat odkrijejo čarobno zgodbo. Klasika, ki ne gre iz mode, so prav tako trpežne zgibanke iz kartona, njihove debelejše strani namreč otroci lažje obračajo kot liste v klasičnih knjigah. Če želite, da bi obdarovanec razvijal svojo domišljijo in predstavnost in od malega odkrival lepoto knjig, izberite ravno darilo iz te kategorije.

Zadnjo kategorijo tvorijo darila, ki bodo razveselila več družinskih članov hkrati. Sem spadajo predvsem družabne igre in puzzle, sestavljanke in tudi plezala, prostorne igralne hiške in kuhinjice, različne igre za v vodo in športni seti igrač. Igrače iz te kategorije so primerne za starejše otroke, ki se že lahko igrajo z vrstniki, sorojenci ali pa starši ter znajo deliti svoje igrače. Zahvaljujoč tem igračam se izboljšujejo njihove komunikacijske sposobnosti, otroci pa se hkrati učijo zmagovati in zgubljati.

Pravilo štirih daril vam bo zagotovo pomagalo pri izbiri darila, ki ga bodo otroci resnično uporabljali. Ta kategorizacija je prav tako uporabna pri izbiri božičnih daril – iz vsake kategorije preprosto izberite eno darilo.

Izbira darila tender leaf toys

Izbira darila za otroka je morda videti kot nepotrebno opravilo, resnica pa je, da ga ne bi smeli podcenjevati. V morju daril se človek hitro izgubi in nepremišljeno darilo bi hitro končalo le kot stran vržen denar. Naša bogata ponudba igrač je zato pregledno razdeljena na kategorije, pa tudi po starosti in pravljičnih junakih. V primeru vprašanj ne oklevajte in se obrnite na nas, z izbiro popolnega darila vam bomo z veseljem pomagali.