Kako in na podlagi česa izbrati pravi parfum?

  Kategorije: Fit mama,
5 min.
25. apr'21

Vonj je naš najmočnejši čut in je ravno zato tisti, ki nas lahko v trenutku ponese nekam povsem drugam. Vonj ima namreč supermoč in lahko v hipu spremeni naše razpoloženje. Vonj po dojenčku nas takoj spomni na to čudovito obdobje naših otrok, sapa igličastih dreves vas bo ponesla v gore, vonj po pregreti koži in kremi za sončenje pa vas bo v trenutku popeljal na plažo obdano s soncem in pogledom na morje.

To je le nekaj primerov, kako močne spomine lahko v nas določeni vonj prikliče. Kako dišimo drugim, delno definira to, kar smo. Ravno zato je izbira parfuma ali toaletne vode izjemno pomembna. Kako pa izbrati pravi vonj za našo osebnost?

Lesni, sadni, cvetlični, orientalski, citrusi, glava, srce, osnova ... svet parfumov ima svojo lastno terminologijo, v kateri se običajni smrtnik lahko hitro izgubi in niti nasveti parfumerije kdaj pa kdaj ne pomagajo. Naslednje vrstice vas bodo vodile čez cel postopek izbire parfuma in našli boste nasvete, kako izbrati pravi vonj preko spleta.

Kaj je to ton parfuma?

Zagotovo najbolj zanimiv (in za mnoge tudi najbolj zapleten) element parfuma je družina vonja, torej toni, ki vam jih opisujejo v parfumerijah in ki vam v hipu padejo v oči, tudi v e-trgovini, če izbirate parfum preko spleta. Predstavljajte si to kot piramido (podobno kot prehransko piramido) razdeljeno na zgornji, srednji in spodnji del. Na samem vrhu piramide boste našli najbolj hlapne elemente vonja, spodaj pa najmanj hlapne, ki se po nanosu parfuma postopoma sproščajo najdlje in »izhlapevajo« najpočasneje.

Zgornji toni, torej glava so elementi parfuma, ki vam v trenutku stopijo v nos. So najbolj hlapni, kar pomeni, da imajo najmanjše molekule in ravno zato hlapijo najhitreje. Srednji toni tvorijo jedro vonja in jih poznamo pod oznako srce. Sproščajo se po tem, ko se parfum ustali na koži in so nekakšen most med osnovo in glavo vonja. Zadnji, ampak nič man pomemben element, so osnovni toni, telo parfuma. Parfumu dajejo t.i. dolgoživnost. Osnovo tvorijo največje molekule, ki so najmanj hlapne in to je ravno tisti vonj, ki ga začutite na oblačilih tudi po nekaj dneh.

Izbira parfuma blog

Najbolj znani toni parfuma

So vam všeč besede kot so bergamot, frezija, gardenija, kardamon, lotus, pačuli ali sandalovina? To so besede, ki jih pogosto vidimo na opisih parfumov, vendar le pravi poznavalec parfumov točno ve, kako dani element diši. To, da vam je neko ime sestavine všeč, še ne pomeni, da vam bo tudi dišala. Tako na primer dišijo najpogosteje uporabljeni in najbolj znani toni:

  • Bergamot – pridobivajo ga iz lupine enakoimenskega sadja, tik preden dozori. Vonj je blaga kombinacija citrusov in cvetličnih tonov, je prijetno grenak in pikanten, vendar pomirjujoč in poživljajoč hkrati. Uporablja se v ženskih, moških in unisex dišavah.
  • Neroli – sladek vonj, ki ga pridobijo iz cvetov grenkih pomaranč. Ta vonj po rožah deluje pomirjujoče in o tem je bila prepričana že Marie Anne de La Trémoille, italijanska princesa iz Nerole, ki je te cvetove dodajala v kopel.
  • Benzoin – aromatična smola, ki jo najdete pod imenom benzoe, se pridobiva ročno s skorje drevesa styrax. V uporabi je že več stoletij, ne le v parfumih, ampak predvsem v kadilih. Vonj ima pridih sladkih rastlin in vanilje z jantarno-karamelno aromo.
  • Sandalovina – prihaja iz drevesa Palo Santo in je tipičnega orientalskega vonja, ki je balzam za dušo. Sandalovina se uporablja tudi za dim in je del sestavine za kadilo. Primerna je za čiščenje misli negativne energije in pomirja misli, zato mnogi ta les prižgejo med meditacijo. Sandalovino najdete v moških in ženskih parfumih in ravno za to sestavino je je dobro znano, da deluje kot afrodizijak.

Pretehtajte, kje in kdaj boste parfum uporabljali

Vonj lahko zelo hitro vpliva na razpoloženje in človekovo produktivnost, zato je treba vnaprej razmisliti, kako pogosto nameravat parfum uporabljati in za kakšne priložnosti. Če delate od doma ali pa se preprosto želite pri delu osredotočiti, vam zagotovo ne priporočamo težkih vonjev. Ravno nasprotno, najbolj smotrno bi bilo izbrati vonj s citrusnimi toni, ki so sveži in spodbujajo produktivnost. Bergamot in jasmin delujeta pomirjujoče in sta primerna takrat, ko že komaj čakate sprostitev in vas čaka prijeten dan.

Parfum lahko menjate tudi glede na to, ali delate ali počivate, in tudi glede na letni čas. Pozimi običajno posegamo po močnejših vonjih, bolj so nam pri srcu orientalski, lesni in slajši rožnati vonji. S poletjem pa nas po drugi strani povezujejo sveži citrusni in lahki cvetlični vonji. Tako kot se menjajo letni časi, se spreminjajo tudi naše potrebe, zato ni nič neobičajnega, če imate dva ali več različnih parfumov ali toaletnih vodic.

Kako izbrati parfum

Na kaj paziti pri nakupu parfuma

Popoln parfum bi vam moral pristajati enako kot čevlji ali spodnje perilo. Nikoli ne kupujte parfuma le za to, ker vam je bil všeč na nekomu drugemu. Ta isti parfum iz iste stekleničke bo na drugem človeku dišal povsem drugače, saj so v igri različne kemijske reakcije, ki potekajo v telesu in tudi življenjski stil in tudi prehrana. Vaša koža vonja drugače kot koža vaše prijateljice, zato se bo tudi parfum, ki ga nanesete na svoje telo sproščal drugače in bo nenazadnje tudi vonjal drugače (lahko vam tudi smrdi).

Poskusite se izogniti temu, da bi hkrati preizkusili preveč parfumov. Priporočljivo je preizkusiti največ štiri vonje in se ne prenagliti z odločitvijo. Med vonjanjem posameznih parfumov vedno poduhajte tudi kavna zrna, ki nevtralizirajo vonj, zahvaljujoč temu pa se vam v nosu ne bodo mešali in prekrivali. Če je mogoče, v e-trgovini naročite vzorce parfumov ali pa si nekatere prinesite domov z drogerije. Tako boste imeli več časa za »dišavne teste« in se vam ne bo nikamor mudilo.

S pravilno izbiro parfuma boste uspeli več kot le dobro dišati. Ponesel vas bo na sanjsko mesto, k ljubljeni osebi, dal energijo in poskrbel za pravo vzdušje. Vonj parfuma vpliva na vas in tudi na vašo okolico.