Kako izbrati popolno božično darilo?

  Kategorije: Namigi za igrače,
5 min.
19. dec'21

Vsako leto se starši in sorodniki pred božičem soočajo z nič kaj lahko nalogo – kako izbrati božično darilo, ki bi otroke resnično razveselilo? Naši trije Medvedki so se tokrat šli Božičkove pomočnike in so spisali priročne nasvete, ki vam bodo izbiro popolnega božičnega darila precej olajšali.

Božič je za ovinkom in otroci so verjetno Božičku napisali pismo s svojimi skrivnimi željami. Obstajajo želje, ki jih ne more izpolniti niti Božiček, vendar obstaja velika verjetnost, da bo vaš malček pod smrečico našel svoje sanjsko darilo, če hrepeni po dišeči plišasti igrači, hitri avtostezi, kuhinji ali dojenčku. Na kaj se pri izbiri osredotočiti in po katerih pravilih se ravnati? Vse odgovore in ideje za najlepša božična darila najdete v naslednjih vrsticah.

4 zlata pravila

Pri nakupu božičnih daril za otroke (in odrasle) bi se v najboljšem primeru lahko ravnali po štirih osnovnih pravilih. Naj velja to, da bi otroci pod smrečico našli nekaj, kar si želijo, nekaj, kar potrebujejo, nekaj za obleči in nekaj za brati. Drži, prav ste prebrali. Glede na ta zlata 4 pravila otroci potrebujejo le 4 darila, ki jih bodo resnično uporabljali in se jih veselili tudi več mesecev po božiču.

Povsem naravno je, da želijo starši, sorodniki in znanci otroke razveseliti s številnimi darili. Vendar pa mislite tudi na to, da kvantiteta ne bi bila v škodo kvaliteti. Otrokom že v zgodnji starosti začnite vcepljati, da za božič niso pomembna le številna darila, ampak je v ospredju družinska idila, ponižnost in srečanja v družinskem krogu.

Izbira božična darila

Ne kupujte preveč

Nakupovalna mrzlica lahko spodnese tla pod nogami skoraj vsakemu. Z vseh strani na vas prežijo reklame za igrače, na koncu pa končate z veliko količino daril, ki jih čudovito zavijete in položite pod smrečico. Seveda boste v otroških očeh nato našli navdušenje, ki pa lahko zelo hitro izpuhti. Otroci bodo v navalu veselja odpirali darilo za darilom, ne da bi se jih resnično veselili in bodo na koncu na mnoge pozabili.

V takšni količini daril bodo na koncu našli eno, morda dve najljubši, ostali pa bodo odšli v pozabo. Zagotovo ne želite, da bi do tega prišlo, zato se pri izbiri resnično omejite in si postavite mejo, do katere bodo segala tudi darila starih staršev, stricev, tet in drugih družinskih članov. Ne pozabite, da se med letom slavijo tudi rojstni dnevi in drugi uspehi in jim tudi za te praznike nekaj podarite. Zato mislite vnaprej in za božič kupite le igrače, ki jih bodo razveselile ravno takrat.

Darila primerna starosti

Otroci se veselijo daril, s katerimi se lahko igrajo in ki hkrati ustrezajo njihovi starostni kategoriji in določeni stopnji razvoja. Pri izbiri igrač po starosti se ravnajte po naslednjih nasvetih:

  • 0-6 mesecev: primerne so ropotuljice, barvite igrače, vrtiljak za posteljico, igrače z nežnimi zvočnimi učinki, interaktivne igralne podloge, punčke in plišaste igrače za najmlajše.
  • 6-12 mesecev: pestro ilustrirane knjižice iz blaga ali zloženke, prav tako knjige za v vodo, plavajoče igrače za v banjo, različne vstavljanke in igrače za razvoj fine motorike, mehke punčke, sprehajalčki, tricikli s palico za vodenje.
  • 1-2 leta: igrače za vlečenje, sprehajalčki, kocke, peskovniki, preproste puzzle, glasbeni inštrumenti, ilustrirane knjige, otroške kuhinjice in gospodinjski aparati, vozički za dojenčke.
  • 2-3 leta: otroške delavnice, igre vlog, otroški zdravniški in veterinarski kovčki, kuhinjice za otroke, kocke, vozila za otroke, pravljice, glasbila, ustvarjalni seti za male umetnike.
  • 3-5 let: knjige, umetniški pripomočki, pobarvanke, plastelin, kolo, družabne igre, igre, ki spodbujajo učenje tujih jezikov, avtosteze, punčke z dodatki, šolske klopi in table, sestavljanke.

Izbira božična darila družina

Kakovost je na prvem mestu

Več daril, manj kakovosti. Tudi tako bi lahko povzeli božične nakupe v mnogih družinah. Zavedati se je treba, da otroci, predvsem najmlajši, igrače preučujejo drugače kot z rokami. Za otroke je povsem naravno, da igrače oblizujejo, zato je neizmerno pomembno, da bi igrače za najmlajše izpolnjevale stroge evropske kriterije in da bi bile proizvedene iz prvorazrednih materialov. Igrače za dojenčke in malčke ne smejo vsebovati drobnih delov, ki bi jih lahko v nepazljivosti pogoltnili.

Očke in gumbi na lutkah in plišastih igračah morajo biti trdno prišiti, najbolje le naslikani ali všite. Igrače, ki vsebujejo različne vrvice (na primer igrače za vlečenje ali igrače, ki s potegom na vrvico dajejo zvok) lahko predstavljajo možnost zadušitve, zato pazite na to, da vrvica ne bi bila predolga. Pred nakupom prav tako preverite, ali ima igrača ostre robove in se prepričajte, da so igrače proizvedene iz materiala, ki se nikakor ne more razbiti.

Namen je tisti, ki šteje

Star kitajski pregovor pravi, da je namen tisti, ki šteje. Darilo je v tem pomenu znak naklonjenosti in ljubezni, nekaj, kar je treba ceniti in ne le odviti in odložiti na kup drugih daril. Mnogi otroci se veselijo ravno odvijanja, z navdušenjem trgajo papir in zanima jih le število daril in ne vsebina paketov.

Pokažite otrokom že v zgodnji starosti pravi pomen božiča in jim pomagajte odkriti resnično veselje ob podarjanju in prejemanju daril. Poskrbite, da tega čarobnega obdobja ne bodo opredelila le darila, ampak predvsem druge, pomembnejše vrednote. Doma si ustvarite lastne običaje in se jih vsako leto znova veselite. Skupaj specite medenjake, poskrbite za čudovito božično okrasitev, uživajte v družbi otrok ali pa skupaj glejte božične risanke.

Najnovejše in najboljše ideje za božična darila, in tudi darila za rojstni dan boste pri nas našli na enem mestu. Kliknite na to povezavo in otrokom izberite popolna darila v podobi kakovostnih igrač, ki jih bodo razveselile in jim služile mnogo dlje kot le eno sezono.

Ideje za igrače na enem mestu