5 hitro pripravljenih, zdravih juh za otroke

  Kategorije: Kuhamo za otroke, Zdravje otroka,
5 min.
22. apr'25

So ljudje, ki si brez juhe ne znajo predstavljati kosila in potem so tisti, ki juhe ne pogrešajo. Juhe so odlična hrana predvsem za otroke, in to z več razlogi. So hitro pripravljene, odličnega okusa tudi naslednji dan, polnovredne in vsebujejo veliko hranljivih snovi. Skupaj z nami skuhajte okusne juhe (ne le) otrokom.

Juhe so v razburljivem življenju staršev pogosta rešitev. Dobra novica je, da vam zaradi tega ni treba imeti slabe vesti. Tudi juhe so namreč hranljive, polnovredne in okusne in otrokom pogosto zadostujejo kot glavna jed. Naslednji recepti za 5 hitro pripravljenih in zdravih juh za otroke bodo malčkom predstavile nove okuse in morda jim bodo tako všeč, da jih bodo hoteli jesti kar sami s svojo otroško žličko.

Preprosta brokolijeva juha

  • Za otroke od 4. meseca

Brokolijeva juha najbrž ne bo najbolj privlačne barve na svetu, vendar bo delovalo, če otroke prepričate, da je to hrana superjunakov (na primer Hulka). Brokolijeva juha je hkrati polna vitaminov – vsebuje vitamine A, D in K in še enkrat toliko vitamina C kot pomaranča! Brokoli predstavlja bogati vir vlaknin in betakarotena, zahvaljujoč sulforafanu ohranja normalen krvni tlak in delovanje ledvic.

Sestavine

  • 150 g brokolija

Postopek

Brokoli nalomite ali narežite na manjše cvetke, oplaknite pod tekočo vodo in za nekaj minut potopite v posodo z okisano vodo. Potem brokoli vstavite v parni kuhalnik, v posodo za vodo nalijte vodo do tretje ravni in kuhajte v sopari. Skuhan brokoli odcedite in sesekljate, da nastane pire. To kašo razredčite z dolivanjem vode, v kateri se je kuhal brokoli in znova mešajte, dokler ne dobite želene gostote juhe.

Brokolijeva juha recept

Piščančja juha s testeninami

  • Za otroke od 4. meseca

Domači kokošji obari ali juhi se nič ne more primerjati, o tem ni dvoma. Ne govori se zastonj, da kurja juhica ogreje srce in razsvetli duha. Vroča kokošja obara z rezanci ali drugimi testeninami bo prikladna za vso družino, in to kadarkoli med tednom. Obara se običajno začne v loncu na štedilniku, če želite prihraniti čas, pa jo lahko poskusite pripraviti v parnem kuhalniku Beaba.

Sestavine

  • ½ skodelice narezanih piščančjih prsi
  • ¼ skodelice narezanega korenja
  • ¼ skodelice narezane zelene
  • ¼ skodelice čebule
  • 1 skodelica kokošje osnove
  • 50 g rezancev ali testenin po vaši izbiri
  • ščepec česna v prahu
  • sol in poper

Postopek

V posodo za riž denite testenine po lastni izbiri, nalijte vodo do tretje ravni in kuhajte 15 minut. Medtem narežite zelenjavo in piščančje prsi – ta živila potem skupaj s česnom, soljo in poprom vstavite v parni kuhalnik, nalijte vodo prav tako da 3. ravni in kuhajte. Na koncu skuhano zelenjavo in meso s sekljalnikom zmešajte skupaj s skodelico obare, ki je nastala s kuhanjem in servirajte s skuhanimi testeninami.

Obaro lahko prilagodite starosti otrok – sesekljate lahko tudi rezance, ali nasprotno, živil vam ni treba sesekljati, servirate lahko kot običajno obaro z rezanci. Obaro lahko ponudite tudi nedojenim dojenčkom od 4. meseca dalje in brez težav dojenim otrokom od 6. meseca dalje. V tem primeru izpustite sol, poper, česen in rezance. Te dodajte kasneje, ko v prehrano že vključite sol in poper.

Bučkina juha z repo

  • Za otroke od 9. meseca

Bučko uporablja in pozna že vsakdo, kaj pa repo? Ta nežna zelenjava spominja na redkvico in spada med skorajda pozabljeno zelenjavo, kar je pravzaprav škoda. Repa namreč vsebuje veliko zdravih vitaminov in mineralov, njena uporaba v kuhinji pa bo pozitivno vplivala na zdravje celotne družine. Repa pomaga pri prebavi, zvišuje telesno odpornost, zahvaljujoč visoki vsebnosti kalcija pa pomaga v boju proti osteoporozi in nastanku zlomov.

Sestavine

  • 150 g bučk
  • 60 g repe
  • ½ čajne žličke olivnega olja

Postopek

Bučko umijte, prerežite na polovico in odstranite semena. Nato jo narežite na kolobarje. Prav tako umijte tudi repo in jo narežite na majhne kocke. Narezano zelenjavo vstavite v parni kuhalnik, v posodo nalijte vodo do 3. ravni in kuhajte 15 minut. Zelenjavo skuhano v sopari sesekljajte z zadostno količino vode, da bi gostota juhe ustrezala malim jedcem in jo ponudite.

Kremna špargljeva juha s polenovko

  • Za otroke od 13. meseca

Sezono špargljev izkoristite na polno. Spomladanska kremna juha iz špargljev in polenovke je lahko prebavljiva in primerna tudi za nosečnice. Šparglji vsebujejo majhno količino ogljikovih hidratov, so odličen vir vitamina B9, polenovka pa ima nizko vsebnost maščob.

Sestavine

  • 160 g špargljev
  • 60 g krompirja
  • 30 g polenovke
  • 1 čajna žlička olivnega olja

Postopek

Šparglje olupite, odrežite oleseneli konec, oplaknite in narežite na majhne koščke. Olupite in narežite tudi krompir in polenovko (prepričajte se, da v njej niso ostale koščice). Vsa očiščena in narezana živila vstavite v parni kuhalnik, v posodo nalijte vodo do 3. ravni in kuhajte. Skuhane surovine odcedite in skupaj z ekstra deviškim olivnim oljem vse skupaj sesekljajte. Dolijte tekočino, ki je nastala ob kuhanju in zopet zmešajte. Nastala bo lahka kremna juha, ki jo lahko takoj servirate.

Otroški gaspačo

  • Za otroke od 13. meseca

Enostaven gaspačo, hladna paradižnikova juha, je prav ustvarjena za vroče poletne dni. Otroke bo prijetno osvežila, poleg tega pa si bodo zahvaljujoč juhi iz surove zelenjave dopolnili potrebne zaloge vode in tudi hranil. Gaspačo je bogat s C vitaminom in antioksidanti.

Sestavine

  • 30 g kumare
  • 100 g olupljenih paradižnikov
  • 10 g rumene paprike
  • ⅛ bele čebule
  • 30 g mocarele
  • 1 rezina toasta
  • 1 čajna žlička olivnega olja

Postopek

Olupljeno kumaro, papriko in paradižnik narežite na kocke. Olupite tudi čebulo in jo na drobno nasekljajte. Toast popecite in ga skupaj z narezano zelenjavo in olivnim oljem s sekljalnikom zmeljite skupaj. Juha bo zagotovo gosta, zato dolijte vodo sobne temperature in to znova zmeljite. Kot alternativo lahko pri mešanju živil toast tudi izpustite. Tega lahko otrokom ponudite kot prilogo, to pa takrat, ko otrok že je polnovredno gosto hrano in ima zobke, s katerimi lahko toast zgrize.

Gaspačo recept

Bonus recept: Jagodna juha z meto

  • Za otroke od 9. meseca

Ta sveža jagodna juha je prav ustvarjena za vroče poletne dni. Če ste prepričani, da so jagode dozorele na soncu, vam juhi ni treba dodajati sladkorja, saj bodo jagode zagotovo sladke. In kar je najpomembnejše, so popoln vir C vitamina.

Sestavine

  • 230 g jagod
  • 6 listov mete

Postopek

Jagode umijte, odstranite peclje in jih narežite na polovice. Oplaknite tudi liste mete in jih skupaj z jagodami vstavite v mešalnik. Dodobra vse skupaj sesekljajte in po želji za redčenje juhe dodajte malo vode. Tako nasekljane jagode lahko tudi zamrznete in kasneje servirate kot najokusnejšo jagodno kašo.

Vir naslovne fotografije: Freepik

Help improve this article
Ali je ta članek uporaben?