Učinek joge se pojavi tudi med porodom, pravi vaditeljica prenatalne joge

  Kategorije: Fit mama,
6 min.
25. maj'17

Nosečnost je obdobje sprememb, fizičnih in psihičnih. V obdobju veselega pričakovanja se vam ni treba odreči športnim aktivnostim, le prilagoditi jih morate vašemu trenutnemu stanju. Če ste vadili jogo tudi pred nosečnostjo, lahko z njo nadaljujete še naprej, v primeru da nimate rizične nosečnosti. Če do sedaj še niste obiskali niti ene ure joge, je morda prišel čas, da se seznanite z njenimi pozitivnimi učinki na dušo in telo.

Ena izmed možnosti, kako se spopadati z nosečniškimi težavami, je začetek z vadbo prenatalne joge. Ta posebna vrsta joge nosečnicam poponoma ustreza. »Joga za nosečnice pomaga nositi rastoč trebušček, ohranjevati pravilno telesno držo in deluje kot preventiva pred zaprtjem med nosečnostjo, krčnimi žilami in bolečinami v križu. Bodočim mamicam pomaga zavestno obvladovati mišice medeničnega dna, se osredotočati na pravilno dihanje, torej vplivati na svoje misli tako, da bo mamica med porodom ostala mirna in ne bi podlegala paniki. Joga nam pomaga pri učinkoviti sprostitvi. Učinek sprostitve bo opazen tudi med porodom,« pravi, učiteljica Alexandra Zimanová o pozitivnih lastnostih vadbe joge v nosečnosti.

Vadba med nosečnostjo

Joga kot poslanstvo

Alexandra Zimanová oz. Saška, kot ji vsi po domače pravijo, je učiteljica prenatalne joge in power joge v Martinu. Joga je po njenem mnenju najlepša pot, na katero se je v življenju podala. Dala ji je neverjetno veliko in ji še vedno daje, saj se kar naprej izobražuje in uči. »Vsak dan sem hvaležna, da me spremlja, tega ne jemljem kot delo, temveč kot poslanstvo. Jogi se posvečam že več let, kot učiteljica delam že skoraj 7 let, prenatalno jogo pa izvajam že 6,« je opisala svojo pot k vadbi.

Nosečnice z rizično nosečnostjo pa lahko na jogo kar pozabijo

Joga se po njenem mnenju lahko vadi tudi pri različnih diagnozah, saj mora pravilno šolani vaditelj vedeti kako z njimi ravnati. Vaditelj vadbe za nosečnice lahko točno določi, kaj je in kaj ni ugodno za posamezno žensko. Zato je samoumevno, da ga bodoče mamice seznanijo s svojim zdravstvenim stanjem. Absolutno nedopustno je obiskovati prenatalno jogo med rizično nosečnostjo. Prenatalna joga je primerna za ženske po 15 tednu nosečnosti in jo lahko vadite do samega poroda, v primeru da se nosečnica dobro počuti. Tudi pri jogi za nosečnice se da veliko spreminjati in vadbo prilagajati trenutnemu stanju.

Joga pomaga zavestno obvladovati mišice medeničnega dna, se osredotočati na pravilno dihanje, torej vplivati na svoje misli tako, da bo mamica med porodom ostala mirna in se je ne bi polaščal strah.

Prenatalna joga

Vadba za telo in duha

To, kako poteka vadba je odvisno od samega učitelja. »Moje ure obogatim z velikim številom informacij o porodu. Imamo sproščanje in meditacije, med katerimi se bodoča mamica povezuje s svojim dojenčkom. Vadba je osredotočena na celotno telo, enako kot sproščanje telesa in misli, ki jih imajo današnje nosečnice napolnjene z mnogimi informacijami in žal, tudi z dezinformacijami. Jaz se jih trudim v tej zmedi nekako napotiti v smer, ki ustreza prav njim. Vsaka ženska ima drugačno predstavo o nosečnosti in tudi o porodu. Zato so moji tečaji zaprti in imajo malo udeleženk, da sem lahko bližje vsaki nosečnici, ki se odloči za moj tečaj,« opisuje svoj edinstven pristop.

Ni vam treba biti izkušena tečajnica joge

Če se z jogo pred nosečnostjo niste ukvarjali in se bojite, da ostalim ne boste mogli slediti, lahko na ta strah kar pozabite. Kot nam je izdala Saška, najdemo na njenih urah približno 90 % bodočih mamic, ki se pred tem z jogo še niso srečale. Pred prvo uro prenatalne joge, vam ni treba imeti izkušenj z jogo, tudi če vam bi to pomagalo, da se takoj vklopite v jogo. »Prilagajanje je samoumevno, saj mora vsaka ženska vaditi glede na njeno stanje. Ponavadi nosečnicam pomagam pri položajih, jih nežno in pravilno popravim, da bi bila vadba za njih prijetna in bi v njej uživale. Torej jaz na vadbi ne telovadim, ampak nosečnice bolj vodim z besedami in dotiki. Ure so sestavljene tudi za krepitev rok, nog, vadimo tudi z žogami overball ali na vadbenih žogah. Nobena ura ni na las enaka drugi,« je pojasnila Saška.

Joga in posamezni trimestri

  • Prvi trimester – obstaja visoka možnost splava, ženske v tem času lahko vadijo, vendar morajo poslušati svoje telo, v tem času so primerni položaji za učvrstitev spodnjih okončin in medeničnega dna.
  • Drugi trimester – vključeni so položaji za učvrstitev hrbtnih in prsnih mišic in stegen, in manj je ležečih položajev na hrbtu, zaradi pritiska na spodnjo votlo veno (lahko povzroči omedlevico). Prav tako je treba izpustiti položaje na trebuhu.
  • Tretji trimester – med posamezne vaje je treba umestiti večje število sprostitvenih asan zaradi prevelike obremenitve. Večji del je namenjen sproščanju.

Joga nosečnost

Kaj vzeti na prvo uro prenatalne joge?

Če smo vas z našim člankom navdihnili in se pripravljate na prvo uro prenatalne joge, boste potrebovali udobna oblačila, da bi se med položaji počutili prijetno – torej oblačila, v katerih lahko brez težav čepite in vas ne bodo stiskala in vezala. Vadi se boso, učiteljica prenatalne joge priporoča tudi stekleničko z vodo in najpomembnejše, dobro razpoloženje. Dolžino ure določa vsak učitelj individualno, pri Saški traja na primer 75 minut, od tega vzame 60 minut sama vadba skupaj z dihalnimi tehnikami, zadnjih 15 minut pa pripada ležeči sprostitvi pod deko.

Nosečnost in gibanje

Poleg tega, da Alexandra Zimanová prenatalno jogo poučuje in pomaga nosečnicam, jo je preizkusila tudi sama, med njenima dvema nosečnostma. »Pomagala mi je najbolj pri bolečinah v križu pri rastočem trebuščku in me povezala z ženskami, ki so na enaki valovni dolžini kot jaz. Na urah prenatalne joge se ustvarjajo tudi močna prijateljstva, ki trajajo leta in leta. Ženske se lahko izklopijo in se v tem zelo hitrem tempu življenja povežejo z dojenčkom v trebuščku in se priklopijo na svojo ženstvenost. Gibanje med nosečnostjo je resnično zelo prijetno in pomaga pri pripravi telesa in uma na porod,« je opisala licencirana učiteljica joge, katero so stranke navdihnile za spremljaje njihovega poroda kot babica, in tako nadaljuje s svojim izobraževanjem. Poleg tega je tudi svetovalka za nošenje otrok in organizira delavnice na temo nošenja otrok.

Učiteljica joge

Joga ne pripravi bodočih mamic le na porod, temveč tudi na materinstvo

Kot pravi izkušena učiteljica joge, joga ni le vadba na podlogi, ampak celotno mišljenje, razpoloženje, razumevanje, čut za ljudi in za samega sebe. »Joga je filozofija, to je čudovito orodje, kako obdržati močno in fleksibilno telo in najti mir tudi v zelo razburljivih in zahtevnih situacijah. Takih pa materinstvo vsakodnevno prinaša ogromno,« je z nasmehom dodala Saška.

Joga slovarček za začetnice:

  • Asana – telesni položaj, položaj telesa med jogo
  • Bolster – ovalna blazina za jogo, pripomoček za nekatere položaje
  • Joga blazina – podloga za vadbo joge
  • Joni – naročje, ženski spolni organi
  • Namasté – pozdrav, v dobesednem prevodu »klanjam se pred teboj«
  • Pranajama – dihalne tehnike, ki povečujejo prisotnost življenjske energije (prane) v telesu
  • Vinjasa – dinamični prehodi med položaji v ritmu dihanja