4+1 barvite jesenske dekoracije, s katerimi boste pozdravili jesen

  Kategorije: Aktivnosti z otroki,
5 min.
19. okt'21

Čarobna, barvita in zahvaljujoč Noči čarovnic tudi magična jesen je že v polnem teku. Želite skupaj z otroki v njej na polno uživati? Svoj dom okrasite s čudovitimi, ročno izdelanimi dekoracijami, ki bodo popestrile kdaj pa kdaj oblačne jesenske dni. Na vas čakajo štiri čudovite dekoracije in na koncu še ena sladka pika na i. Pa začnimo!

Pri izdelavi čudovitih jesenskih dekoracij ni pomemben le izdelek, ki popestri vaš dom, ampak tudi sam postopek. Otroci med ustvarjanjem vadijo svoje finomotorične spretnosti, s tipanjem preučujejo različne površine, se učijo uporabljati razne pripomočke in predmete in nenazadnje spoznavajo tudi naravo in njen čar. Izdelava jesenskih dekoracij zagotovo ni izguba časa. Prepričajte se sami.

Barvita girlanda

Jesenske dekoracije girlanda

Pristno jesensko atmosfero bo v vaše domove prinesla barvita girlanda s tipično jesensko tematiko. Za izdelavo boste potrebovali par spretnih rok, vrvico, škarje, lepilo in seveda, okraske z jesensko tematiko. Odidite v gozd ali bližnji park in skupaj z otroki naberite kostanj, storže, orehe, želode, listje in druge jesenske plodove. Nič pa ne boste zgrešili niti z jesenskimi dekoracijami, ki jih zagotovo najdete v trgovinah za domače mojstre (girlanda iz umetnih sestavin vam bo zdržala celo jesen).

Postopek je, koz vselej, preprost in primeren tudi za otroke. Glede na želeno dolžino dekoracije odrežite poljubni kos vrvice in po lastni domišljiji nanjo prilepite okraske. Pred lepljenjem jih lahko še dodelate, plodove lahko poškropite z zlato barvo ali pa na liste narišete različne ornamente. Za izdelavo girlande naj domišljija nima meja, otrokom pustite proste roke in videli boste, da vas bodo rezultati zelo prijetno presenetili. Gotovo girlando obesite nad kamin ali vrata ali pa z njo okrasite otroško sobo. Nedvomno bo lepo videti tudi nad pisalno mizo, posteljo ali poličkami.

Mušnice malo drugače

Jesenske dekoracije mušnice

Naslednja dekoracija zahteva nekoliko več izkušenj staršev ali starejših sorojencev, vendar jih lahko poskusijo narediti tudi mlajši otroci. Nastale bodo čudovite mušnice, ki nikogar ne bodo zastrupile, ravno nasprotno, popestrile bodo vaš dom. Potrebovali boste blago v bež (ali beli) in rdeči barvi, šivanko, nit, košček kartona, vato, vejice, filtre, lepilo in škarje.

Iz kartona zrežite krog s premerom približno 6 cm oziroma tako velikega, kot želite, da je velik klobuk mušnice. Izrezani krog prilepite na košček bež blaga, ki bo nekoliko večji in nanj po skoraj celotnem obsegu našijte rdeč kos blaga (ta naj bo za dva 2m večjega premera kot blago bež barve). Blago naj ne bo do konca zašito, čez to odprtino klobuk najprej napolnite z vato in ga nato do konca našijte.

Zdaj prihaja na vrsto bet. Vejico (ali paličico primerne velikosti) oblepite z bež blagom, spodnji del pa napolnite z vato in ustvarite nekakšen žepek, ki bo ustvaril gomolj mušnice. Bet prilepite na klobuk in začnite s končno obdelavo. Za mušnico so značilne bele pike. Zato na klobuk prišijte ali prilepite filtre, lahko tudi koščke vate ali blaga. Z mušnico se lahko poigrate in jo popestrite tudi z obročem – s čipko ali gazo ovijte bet tik pod klobukom in povežite z vrvico. Čeprav malce zahtevnejša, a vseeno čudovita in domiselna jesenska dekoracija je tu.

Ikebana iz jesenskih plodov

Jesenske dekoracije ikebana

Kdo pravi, da je ikebana izključno božična dekoracija? Vaš dom lahko popestri že jeseni. Tako kot pri girlandi boste potrebovali najrazličnejše jesenske plodove, vendar bodo za to odlične tudi posušene rože, bombaž in evkaliptus, preprosto vse, kar povezujete z jesenjo. Nujno potrebna pa je svečka, potrebovali pa boste tudi pladenj, ki bo osnova za ikebano (lahko je to steklen krožnik za pod svečko, kovinska posoda, ali pa lesena deska za rezanje, debeline najmanj 0,5 cm).

Na izbrani pladenj postavite svečko, ki bo tvorila osrčje ikebane in okoli nje polagajte okraske. Te prilepite z lepilom ali lepilno pištolo, ki bo vse okraske držalo skupaj. Pri izdelavi te dekoracije lahko sodelujejo tudi otroci, dajte jim proste roke, naj okraske razporedijo po lastnih željah. Gotovo ikebano postavite na mizico in se veselite končnega izdelka.

Izrezljane buče

Jesenske dekoracije buča

Nenadomestljiva klasika jesenskih dekoracij so brez dvoma izrezljane buče. Za izdelavo bučnega strašila boste potrebovali eno bučo, ki jo boste izrezljali, flomaster, žlico in nož. Pri tem projektu se zahteva določena spretnost in pazljivost pri delu z nožem, zato ni primerna za najmlajše otroke. Te buče so sicer mehkejše, ampak pri rezanju buč otrok nikoli ne pustite brez nadzora.

Po vseh potrebnih varnostnih ukrepih je postopek povsem preprost. Najprej odrežite zgornji del buče s pecljem in nato bučo dodobra izdolbite in odstranite meso in semena. Na bučo s flomastrom narišite obraz, ki ga želite izrezali in ga izrežite. V izrezljano bučo namestite svečko (zaradi varnosti priporočamo svečko na baterije), prikrijte z odrezanim zgornjim delom in to je vse!

Okusna pika na i za konec

Jesenske dekoracije čaj

K jeseni nedvomno spadajo dolgi večeri pod deko ob skodelici toplega napitka v roki. Letos je hit pečeni čaj, ki bo navdušil tako otroke kot tudi odrasle. Za njegovo pripravo boste potrebovali sezonsko sadje, uporabite pa lahko tudi zalogo iz zamrzovalnika. Količina sadja je odvisna od količine čaja, ki ga želite pripraviti.

Na male koščke narežite umite, vendar neolupljeni 2 jabolki in 2 hruški, enako število olupljenih pomaranč, limono, gozdne sadeže (maline, borovnice, robide), 2 celi palčki cimeta, nekaj celih klinčkov, ingver in sladkor po okusu. Sadje, sladkor in začimbe dobro premešajte in jih razmestite po pekaču. V predgreti pečici pecite 200 °C približno 40 minut, dokler sadje ne izpusti svojega soka. Med peko sadje nekajkrat premešajte.

Pečeni čaj nato sterilizirajte, da bi vam zdržal celo jesen in zimo. Zmeraj, ko si ga boste zaželeli, 2 žlički pečenega čaja prelijte z vročo vodo in uživajte. Pečeni čaj bo odlično ogrel, hkrati pa požgečkal brbončice in odišavil cel dom. Doma pripravljeni pečeni čaj je brez umetnih dodatkov in točno veste, kaj otrokom ponudite.