V svoje notranje prostore vnesite jesen – s pomočjo otrok in minimalnimi stroški

  Kategorije: Fit mama,
3 min.
30. sep'17

Glede na astronomski koledar se je jesen začela 22. septembra. Če želite ta letni čas vnesti tudi v svoj interjer, bodo naše ideje za jesenske dekoracije zagotovo padle na plodna tla. Jeseni pripadajo svečke, tople odeje in tudi večerni trenutki, ki jih posvetite ročnim spretnostim in ustvarjalnosti. In kar je najbolje, pri naših zamislih bodo prav prišle tudi spretne otroške rokice.

Buče v glamuroznem plašču

Buče lahko tako v notranjih, kot zunanjih prostorih uporabite kot dekoracijo tudi v svoji naravni podobi brez tega, da bi z njimi kaj počeli. Če pa želite biti drugačni in morda tudi za trenutek zabavati otroke, poskusite buče pobarvati. To lahko naredite z razpršili ali pa z dekorativnimi barvami Annie Sloan. Očarljiva bo črno-zlata kombinacija, uporabite pa lahko tudi bleščice. Otroci z večjo potrpežljivostjo in trdno roko lahko poskusijo z izmenjavo belih in črnih navpičnih pasov, ali pa s flomastrom pobarvajo črte na črno pobarvane buče tako, da bo nastal vzorec ribje kosti, ali pa narišejo geometrijske like po lastni izbiri.

Glamour buče

Papirnati lampijončki, ki jih bodo pripravili tudi otroci

Papirnati lampijončki bodo po mnenju Marthe Steward lepo osvetlili verando ali pa pokriti vhod. Za njihovo izdelavo potrebujete papirnate vrečke, nabrano listje z dreves, akrilne barve in posodico z razpršilcem. Razpršilec napolnite z vodo, ji primešajte akrilno barvo v kontrastnem odtenku vrečke in liste položite na vrečke. Da ne bi pustili sledi in se izognili nepotrebnemu čiščenju, pod papirnate vrečke postavite časopis ali pa izkoristite lepo vreme in ustvarjajte kar zunaj.

Vrečke z aranžiranimi listi poškropite z barvno »meglico« in pustite 20 minut, da se posuši. Potem vrečke obrnite (ne pozabite na čisto podlago) in ponovite tudi z druge strani. Na dno vsake gotove vrečke nasipajte pesek in namestite steklen kozarec, v katerega položite čajno svečko. Iz varnostnih razlogov bi moral kozarec biti vsaj trikrat višji od svečke. Papirnati lampijončki imajo lahko več podob, navdihnete se lahko pri oblikovalki Hanni Nunn in njenimi ovalnimi lampijončki z rožnatimi motivi.  

Lampijonček iz papirja

Za vas smo preizkusili – originalne blazine

Jesenske liste lahko uporabite tudi za izdelavo originalnih blazin. V trgovinah z izdelki za ustvarjanje kupite barve za blago, izdelane so v različici za svetle in temne tkanine. Potisk na blazino boste ustvarili za nekaj evrov, lahko si blazino celo sami sešijete iz ostankov blaga. Najprimernejše je blago iz 100-odstotnega bombaža. Na notranjo stran potiska položite čvrst karton, ali pa debelo plast časopisnega papirja, da se barve ne bi prijele na zadnjo stran blazine.

S čopičem na liste nanesite sloj barve (v našem primeru zlato in medeninasto barvo z bleščicami) in jih pritisnite na blazino močno, da se odtisnejo. Majhen nasvet – mi smo pri odtisu uporabili bel papir A4 formata, na katerega smo od zgoraj položili pobarvan list in šele nato odtisnili, da bi naše roke ostale čiste. Gotovo blazino pustite nekaj ur glede na navodila na barvah in likajte z zunanje strani proti notranji približno 5 minut. Barva se bo tako ohranila tudi med pranjem.

Jesenske dekoracije blazin

Mali trik s košarico

Bi vam uspela širša jesenska dekoracija v stilu DIY? Poiščite košaro, s katero boste svoj interjer opremili v hygge stilu – torej po severnih trendih, ki ustvarjajo prijetnost in harmonijo. Bele tone pohištva in sten Severnjaki dopolnjujejo z naravnimi materiali. V dnevni sobi se lahko poigrate z dodatki, kot so blazine in odeje. Takrat, ko kosmatih odej ne boste uporabljali, jih preprosto pospravite v stilski koš. Tega lahko uporabite tudi kot nenavadno »embalažo« za cvetlični lonec in stari znani prostor bo takoj prevzel drugačen pridih. Za ta namen lahko na primer uporabite slamnato torbo za na plažo, ki bo našla jeseni novo možnost uporabe. H krati boste s tem notranjim prostorom dodali tudi igrivost. Če želite razširiti svoje gospodinjstvo za nove dodatke, si oglejte še košare španske znamke, Kbas.

Košare dekoracija

Viri fotografij: blogi Martha Stewatd, Two Thirty Five Designs, Grandin Road, Hannah Nunn, The Future Kept, Angela Lanter.