Barvita jesen pri vas doma: popestrite si dom s čudovitimi dekoracijami

  Kategorije: Vzgoja,
4 min.
09. sep'19

Za piko na i po koncu vročega poletja in počitnic ni zaslužen le prvi šolski dan, ampak tudi deževno vreme, s katerim jesen naznani svoj prihod. Ni treba, da ta letni čas poteka v znamenju dežja, žalosti in melanholije. Ne žalujte za sproščenim poletjem in na polno izkoristite tudi čarobno jesen. Skupaj z otroki ustvarite edinstvene dekoracije, ki bodo v vaš dom ponesle pravo jesensko vzdušje.

Čudovitih barv tega najbolj pestrega letnega časa pa vam ni treba občudovati le med sprehodi. Zahvaljujoč naslednjim dekoracijam lahko barvito jesen prinesete kar v svoje dnevne sobe. Zadostuje vam le material, ki ga boste igrivo nabrali v naravi, nekaj pripomočkov in spretne otroške rokice, zahvaljujoč katerim bo to še hitrejše in lažje.

Svečnik poln listov

Jesen dekoracije svečnik

Za jesen so sicer značilni daljši in hladnejši večeri, vendar to ne pomeni, da morajo biti takšni tudi vaši trenutki z družino. Preprosti svečnik, ki bo en, dva, tri gotov, bo popestril vse kotičke vašega doma in vanj vnesel toplino. Potrebujete le običajni stekleni kozarec, manjšo stekleničko ali kozarec za vlaganje, vrvico iz jute, čajno svečko, lepilo, majhne kamenčke in nenazadnje barvne liste.

Postopek je preprost – s sekundnim lepilom na zunanjo stran kozarca poljubno prilepite liste. Potem v kozarec nasipajte tanko plast kamenčkov (lahko jih zamenjate na primer za zrna riža, najbolje rjavega, ki bo dal svečniku jesenski pridih) in nanje položite svečko. Ravno zaradi svečke morajo biti listi polepljeni z zunanje strani, drugače bi jih lahko zajel plamen svečke. Na koncu kozarec okrasite z vrvico, ki jo nekajkrat zavijete okoli vratu kozarca in jo zavežite na mašnico. Prižgite svečko in uživajte v jeseni!

Bogati rdeči venec

Jesen dekoracije venec

Venci na vratih se najpogosteje povezujejo z božičem in veliko nočjo, od zdaj naprej pa lahko vaša vhodna vrata krasijo tudi jeseni. Prag vhodnih vrat boste zahvaljujoč tej dekoraciji z veseljem prestopili vi in tudi vaši gosti. Izdelava tega bogatega jesenskega venca ne bo mogoča brez predhodnega sprehoda po naravi. Tokrat boste potrebovali veliko vejic šipka, ki dozoreva prav zdaj. Poleg njih si lahko za obrobo venca pripravite tudi drobne rožice, najbolje sadrenko, vrvico in kot podstavek, na primer venec iz polistirena, ki ga lahko kupite v cvetličarni ali papirnici.

Postopek je spet povsem preprost, verjetno pa vam bo vzel dlje časa. Pripravite si polistirenski venec, na katerega navežite vrvico. Tega lahko zavežete z dveh strani, ali pa ga z lepilom prilepite na zadnjo stran polistirena, nato pa začnite z natikanjem šipka. Za popoln učinek jih zapičite na gosto, da se ne bi videlo niti koščka polistirena. Na koncu med vejice šipka sem pa tja zapičite tudi stebelca šlajerja, ki bo rdečemu šipku dodal malce nežnosti. Venec potem obesite na vhodna vrata in se veselite vsakega prihoda domov.

Indijanski listi

Jesen dekoracije listi

Pozimi na okna običajno nalepimo snežinke in snežake, spomladi pa spet velikonočna jajčka, zajčke in piščančke. Kaj pa, če bi vsakdanja okna z nečim edinstvenim popestrili tudi jeseni? Da bo malce drugače, priporočamo barvne listke, v nekoliko drugačni preobleki. Spet boste potrebovali nekaj iz narave – v tem primeru mnogo listov različnih barv, oblik in velikosti. Poleg njih si pripravite še bel flomaster ali belo tempera barvo, tanko nitko in domišljijo.

Na liste narišite raznovrstne indijanske podobe – črte, kroge, valove ali pa le poudarite žile listov. S tenkimi lepilnimi trakovi prilepite liste na okna in uživajte v čudovitem videzu vsakič, ko boste pogledali čez okno. Tako okrašene liste lahko prilepite tudi v zvezek, dnevnik, herbarij ali pa z njimi okrasite del stene.

Travnik v sliki

Jesen dekoracije slika

Ste med sprehodom naleteli na cvetje, ki vas spominja na poletje? Prinesite ga domov in posušite – zvežite ga in obesite na suho mesto tako, da bodo rože obešene v smeri navzdol. Čez nekaj dni bodo pripravljene za ustvaritev edinstvene slike. Za to boste potrebovali okvir, najbolje takšnega z vintage pridihom, podlago in pištolo za vroče lepljenje. Lepilo s pomočjo pištole na več mestih na posušene rože prilepite na podlago in to potem namestite v okvir. Popoln 3D učinek boste ustvarili prav s tem, da z okvirja snamete steklo ali plastiko, ki varuje slike pred bledenjem. Tako ustvarjeno sliko s travnikom le obesite in to je vse!

Srček z jerebike

Jesen dekoracije srčka

Zadnja dekoracija, ki smo jo za vas pripravili, bo polepšala vsako steno v vaši hiši od predsobe pa vse do otroške sobe. Za njeno izdelavo pripravite debelejšo žico, klešče, vrvico, pištolo za vroče lepljenje in znova naravni material – tokrat jerebiko. Z žice izoblikujte dva srčka – enega manjšega in enega večjega in ju na zgornjem delu trdno zavežite z vrvico. Ta vozel lahko okrepite z lepilom, zahvaljujoč čemur se bo vrvica obdržala trdno na svojem mestu. Na žico le še s pomočjo pištole prilepite posamezne plodove jerebike tesno enega zraven drugega tako, da žica ne bi gledala ven in umetnijo obesite.

Jesen se šele začenja, vendar nam že zdaj kaže, da bo barvita in čarobna. Kar se da izkoristite njen potencial in jo povabite v svoje domove. Jesenski plodovi in spretne roke vaših otrok ter njihova domišljija vam bodo s tem igrivo pomagali!