Zakaj je prav odnos hčere in očeta tako izjemnega pomena?

  Kategorije: Otrokova prva leta, Vzgoja,
5 min.
01. sep'17

Očetova mala princeska – tako večina moških dojema svoje hčere še v obdobju, ko odrastejo in iz njih postanejo ženske. Obstaja veliko področij, pri katerih je oče za svojo hčer nenadomestljiv, in ki naredijo njun odnos še posebej dragocen.

Oče hči veselje

Če je moškim to všeč ali pa ne, so očetje za svoje hčere prvi pravi moški vzor in v prenesenem pomenu, tudi prva velika ljubezen. Znanstvene študije so pokazale, da boljši odnos kot ima ženska v otroštvu s svojim očetom, tem lažje si v odraslosti gradi odnose z drugimi ljudmi in ima tudi večjo možnost najti ljubečega in dobrega partnerja.

Gradi samozavest svoje hčere

Moški je ta človek v življenju hčere, ki ji pomaga dojemati lastno žensko vrednost. S svojo vzgojo v njej zavedno in nezavedno ustvarja vzorce obnašanja. Moški tega, kar povedo in kako se vedejo do svojih soprog, hčer in drugih žensk, ne bi smeli podcenjevati.

Če je moški skrben, pozoren in se nanj da zanesti, bo to hči zahtevala tudi od drugih moških. Velikodušnost in niti empatija pri očetovi vzgoji ne bi smeli manjkati.

Ravno nasprotni učinek pa je, če se glava družine do nežnejšega spola vede nespoštljivo in agresivno, saj lahko dekle trpi za občutkom manjvrednosti in ima agresivno in ponižujoče izražanje partnerja za običajno. Dovolj je le mala pripomba in neslana šala in deklica si jo bo zapomnila za vedno. Komentarji, ki se tičejo teže, gub in drugih nepravilnosti zato v očetova usta ne spadajo.

Če moški svojo hčer pohvali in povzdigne njene prednosti, bo deklica v prihodnosti veliko bolj verjela sama vase. Od očetov je tako odvisno, ali lahko svoje princeske naučijo same sebe sprejemati takšne, kot so – zato bi v njih morali gojiti širšo sliko, nežnost in tudi simpatičnost.

Oče hči slaščičarna

Vpliva na bodoče hčerine odnose

Oče, ki je naravna avtoriteta družine, lahko občutno oblikuje mnenje svoje hčere. Je človek, ki pozna odgovor na vse in ki lahko vse uredi. Njegove izkušnje imajo veliko težo, zato za hčer ni le zaščitnik, ampak tudi pomembni svetovalec, in ne le v najpomembnejših življenjskih odločitvah.

V italijanskem filmu, Popolni tujci, je zanimiv prizor, v katerem oče po telefonu govori s svojo hčerjo. Sofia je v težavni starosti in se z materjo ne razume. Zato išče podporo pri očetu. Kaj naj naredi, ko jo je fant povabil, da bi prvič prespala pri njem doma? »Če tja ne bom šla, bo razočaran. Kaj naj naredim?« se sprašuje Sofia.

»Tega ne smeš narediti samo zato, da ne bo razočaran. To ni razlog,« odgovori oče. »In seveda, ne pričakuj, da bom skakal od veselja, če boš tja šla. Samo nekaj ti bom povedal. To je pomemben trenutek – nekaj kar si zapomniš za celo življenje. To ni le neko doživetje, s katerim se boš zjutraj pohvalila svojim prijateljicam. Če misliš, da se boš ob spominu na ta trenutek v prihodnosti smejala, potem to naredi. Če pa čutiš, da nisi prepričana, potem tega sploh ne naredi. Časa imaš dovolj ...«

Očetje tudi ne redko vplivajo na predstave svojih hčer na to, kaj je v odnosu moškega in ženske pravilno, kako mora idealni moški nastopati, kako in kdaj bo potekal prvi zmenek. Samo od moških je odvisno, ali bodo stopničko nastavili visoko in ali bo njihova mala princeska našla princa svojih sanj.

Oče hči kolesarjenje

Hčeri pomaga ustvariti njene lastne sanje

Velika prednost je, da so moški bolj pogumni in se ne bojijo tveganja. Z načinom »nič ni nemogoče« neustrašno spodbujajo svoje hčere, da bi postale predsednice, znanstvenice, lepotne kraljice ali najboljše športnice. Ko torej pride hči k očetu s svojimi skrivnimi sanjami, je zmožen z njo sanjati na veliko, tudi če se to na prvi pogled zdi neuresničljivo. Takšno stališče pri ženskah gradi dobre predpostavke za zaupanje v njene lastne sposobnosti in trud za vztrajnost na poti k uspehu.

S hčerjo se ne boji delati nore stvari

Očetje so po večini bolj igrivi kot mame in imajo smisel za dogodivščine. Mame preživijo dlje časa s svojimi otroki in hkrati jim na plečih pogosto leži celotno gospodinjstvo in tako nimajo dovolj moči za sproščanje in norenje s svojimi malimi navihankami. Moški so drugačni – po prihodu z dela se veselijo svojih malih otrok in so neredko člani družine, ki svojim hčeram zvečer berejo pravljice za lahko noč, z njimi sestavljajo sestavljanke in se igrajo v otroškem slaščičarskem šotoru in kozmetičnem salonu.

Pokaže občutljive strani moških

Samo očetje lahko svoje hčere naučijo, da pravi moški – tudi največji mačo – skriva za svojimi mišicami veliko mero razumevanja in ljubezni, ki niso nobena slabost, ampak izredna prednost vsakega moškega. Po drugi strani pa, le kako bo dekle našlo pot v moški svet, če ne z očetovo pomočjo? Prav moški se lahko s svojimi princeskami zaigrajo z otroškimi kockami, zahtevne igre s kartami, jih učijo voziti kolo in plezati po skalah, ali pa z njimi z veseljem pilijo matematiko in fiziko.

Oče je preprosto človek, ki ima v življenju hčere nenadomestljivo mesto. Lahko verjamemo, da bo na tem svetu vedno več očetov, ki si bodo to častno mesto zaslužili in iz svojih hčer vzgojili sposobne, zadovoljne in uspešne ženske.