Izbiramo igralno hiško korak za korakom

  Kategorije: Namigi za igrače,
5 min.
29. avg'22

Postaviti pravo, zidano hišo za celo družino je izjemno zahtevno z več vidikov. Izbira hiške za otroke je sicer nekoliko preprostejša, vendar je treba pred nakupom prav tako upoštevati nekaj reči. Po katerih kriterijih izbrati otroško hiško? Izdamo vam v naslednjih vrsticah.

Ste kdaj gradili hišo? Potem veste, da je pri načrtovanju in ustvarjanju projekta treba upoštevati celo vrsto dejavnikov. Kako velika je posest? Koliko ljudi bo v hiši živelo? Pa proračun? Podobnim in še številnim drugim vprašanjem se ne boste izognili niti pri nakupu otroške hiške. Naš veliki vodič vas bo igrivo vodil po izbiri hiške za otroke, korak za korakom.

Starost in višina otroka

Eden izmed prvih dejavnikov, na katerega je treba biti pri izbiri otroške hiške pozoren, je otrokova starost. V naši ponudbi boste našli hiške za otroke od 2. do 3. leta, ki bodo, seveda, razveselile tudi starejše otroke. Zgornja starostna meja ni omejena z otrokovo starostjo, ampak bolj z njihovo višino tudi v primeru nadstropnih hišk in pohištva v hiški ter njena teža. Pri izbiri zato preverite višino hiške. Pri nas boste našli hiške s skupno višino od 106 do 184 cm, tako da je izbira res velika.

Število otrok

Ob izbiri hiške je treba v zakup vzeti tudi število otrok, ki se bodo v njej igrali. Če veste, da se bo v hiški igral le en otrok, mu zadošča tudi manjša in manj prostorna hiška. V primeru več otrok pa se je priporočljivo razgledati tudi po prostornejših hiškah, ki ponujajo večji igralni prostor in več možnosti igre, v notranjosti in tudi zunanjosti hiške.

Otroška hiška izbira otroci

Prostornost interjerja

Z velikostjo hiške sovpada tudi njena prostornost. Nekatere hiške, predvsem tematske, so v notranjosti sicer prostorne, vendar je interjer opremljen s pohištvom ali dodatki. Drugi tipi hišk imajo v notranjosti odprt koncept, ki ne razpolagajo z dodatki in zato otroci niso omejeni z razporeditvijo pohištva. V takšnih hiškah lahko v notranjosti razgrnejo deko in razprostrejo družabne igre po celotni površini hiške ali pa jo opremijo po svoji domišljiji.

Lega hiške

Mere hiške, njena velikost in lega so pri izbiri prav tako pomembni. Bo hiška vašega otroka stala prosto v prostoru, ob steni ali v kotu? Pri njeni umestitvi je treba upoštevati tudi število in velikost oken in vrat, in seveda, tudi posamezne komponente hišk. Hiške s piknik mizicami in zunanjimi kuhinjicami zahtevajo več prostora, saj bi bili drugače otroci prikrajšani za še več zabave.

Material

Eden izmed najpomembnejših vprašanj, ki si jih morate postaviti pri gradnji hiše je: »Iz katerega materiala?« No, temu vprašanju se ne boste izognili niti pri nakupu hiške za vaše najmlajše. Izbirate lahko med dvema materialoma, to pa sta plastika in les. Plastične hiške so v primerjavi z lesenimi nezahtevne za vzdrževanje in so nizke teže, zato jih lahko brez težav prenesete drugam. Lesene hišice pa zahtevajo več nege, vendar čudoviti videz naravnega materiala to zagotovo odtehta. Z izbiro materiala pa sovpada tudi cena, ki je pri plastičnih hiškah občutno nižja.

Otroška hiška izbira les

Zunanji vs. notranji prostori

Izbire hiške ne spremlja le material, ampak tudi površinska obdelava, ki ščiti pred obrabo na neposrednem soncu, dežju ali vetru. Vse hišice Smoby v naši ponudbi so zaščitene z anti UV filtrom, zahvaljujoč kateremu barve tudi po več letih uporabe ne bodo zbledele. Naše hiške lahko zato brez strahu postavite v notranje ali zunanje prostore, brez skrbi, da bi se njihova kakovost zmanjšala. Pomislite tudi na to, ali boste hiško med zimskimi meseci prestavili v notranjost – v tem primeru bo vlogo igrala tudi njena velikost.

Možnost dokupa dodatkov

Otroška hiška je lahko tudi veliko več kot le štiri stene, okna, vrata in streha. Pri nas lahko nadgradite hiško po lastnih željah in zahtevah otrok. Številne hiške lahko prilagodite po meri, jih dodelate do detajlov in jih opremite z vsem, po čemer otroci hrepenijo. Zahvaljujoč našem konfiguratorju lahko k hiške dodate še različne dodatke od vrat, žleba in dimnika pa vse do vrtičkov s cvetličnimi lončki, zahvaljujoč čemur bo hiška videti kot njena prava različica. Hiško po lastnih željah lahko sestavite tukaj.

Kaj pa podlaga in osvetlitev?

Hiše in hiške morajo imeti trdne temelje, ki zagotovijo stabilnost in poskrbijo, da igra ostane na suhem. Podloga ni del vseh hišk, vendar jo lahko pri določenih hiškah dodate k nakupu ali pa dokupite samostojno. Podlogi boste hvaležni predvsem pri hiškah, ki bodo stale na prostem. Pomagala bo pri neravnem terenu, hiško izolirala od mokrih in hladnih tal in poskrbela za suho in varno igro vaših otrok. Varnost bo zagotovila tudi zunanja osvetlitev, ki po sončnem zahodu osvetli prostor pred vhodnimi vrati.

Tematske hišice

Igra v otroški hiški je že sama po sebi zelo zanimiva in razvija otroško domišljijo in ustvarjalnost. Še večje veselje pa bodo otrokom prinesle tematske hiške, ki male nadobudneže spremenijo na vrtnarje, kuharje, slaščičarje in celo Indijance. V hiški za vrtnarja se bodo otroci naučili saditi zelišča, gojiti zelenjavo in sadje ter pridobili osnovne veščine vrtnih opravil. Hiška z vrtno restavracijo pa jim bo po drugi strani približala delo kuharjev in natakarjev, jim omogočila prirediti družinska srečanja in poskrbeti za goste. Hiška s trgovino in slaščičarno bo presenetila vse male ljubitelje sladkarij, ki želijo svoje okusne poslastice razveseliti tudi sovrstnike.

Otroška hiška izbira otroci

Pravljični motivi

Imajo vaši otroci najljubše pravljične junake? Tudi ti jim lahko med igro delajo družbo. Naj imajo tudi vaši otroci besedo pri izbiri hiške in jim pustite, da izberejo barve ter tudi pravljični motiv. Najljubši pravljični junak ima v življenju otroka veliko vlogo, saj je pogosto tudi njihov najboljši prijatelj, s katerim se lahko poistovetijo. Zato pri nakupu otroške hiške upoštevajte tudi pravljične motive, ki jih najdete na samih hiškah in tudi na dodatkih in vrtnih igračah, ki so lahko sestavni del hišk.

No, zdaj pa nam zagotovo prikimavate, da je izbira otroške hiške malce zahtevnejša, vendar ne misija nemogoče. Če se ne morate odločiti sami, pokličite na pomoč bodoče lastnike hiške, ki vam bodo v trenutku povedali, katera hiška jim je najbolj všeč. Vse hiške udobno najdete na enem mestu, s klikom na to povezavo.