Na kolesu z otrokom – kaj bi morali vedeti, preden se podate na tako vožnjo?

  Kategorije: Fit mama, Otrokova prva leta,
8 min.
17. jul'17

Če vam je nosečnost ali svež prihod malega dojenčka otežil ali pa celo onemogočil priljubljeno vožnjo na kolesu, se boste na njo lahko spet podali, ko bo vaš malček malce odrastel. Drži dejstvo, da več informacij, kako poskrbeti za maksimalno varnost svojih najmlajših med kolesarjenjem imate, tem bolj udoben in varen bo vaš skupni izlet.

Mamica otrok retro kolo

Je takšna vožnja sploh varna?

Pri tem vprašanju igra veliko vlogo ne le otrokova starost, temveč tudi tip otroškega sedeža ali prikolice. Medtem ko Nizozemci hvalijo tudi vožnjo z novorojenčkom, so Britanci pri tem bolj previdni in prepričani, da bi otrok moral biti star vsaj 9 mesecev. Američani pa na drugi strani ponavadi počakajo šele do prvega leta otrokove starosti, preden malčka posadijo na svoje kolo.

Najprej je treba ozavestiti dejstvo, da so dojenčki in mlajši otroci mnogo bolj ranljivi kot odrasli in zato lahko utrpijo resne poškodbe tudi pri nesreči, ki je lahko videti povsem nedolžno. Paziti je treba tudi na dejstvo, da lahko kolesarjenje po neravni podlagi povzroča otroku neprijetne tresljaje. Če je vaš otrok še majhen, mu nenehne vibracije in tresljaji prav tako lahko povzročijo težave.

Mnogi strokovnjaki za kolesarjenje in prodajalci koles priporočajo kolesarjenje z otrokom že od 9. meseca njegove starosti. Takrat ima že dovolj razvito hrbtenico in je sposoben trdno sedeti brez podpore ali opore. Do tega obdobja pa bi vožnja za otroka lahko imela resne zdravstvene posledice.

Kakšen način vožnje z otrokom izbrati?

Za vožnjo otroka na lastnem kolesu imate več možnosti, vsaka izmed njih pa ima določene prednosti in slabosti. Ko bo vaš otrok že dovolj star, mu lahko kupite sedež, ki bo nameščen spredaj ali zadaj ali pa mu priskrbite prikolico za kolo. Poleg varnosti je pomembno tudi to, kako pogosto nameravate peljati svojega fantka ali deklico na kolesu in kakšen način vožnje najbolj odgovarja vam in samemu otroku. V vsakem primeru pred nakupom raje preverite in poskusite največ možnosti, idealno tudi skupaj z otrokom.

Otroška prikolica za kolo

Običajno vsebujejo dva ali tri kolesa, kabino in priklopni drog. Idealen je za mlajše otroke, ki še ne morejo sedeti, obstajajo pa tudi modeli, primerni za dva otroka. Najmlajši družinski član v njem praktično leži kot v vozičku in je hkrati pripet z varnostnim pasom. Prikolica je dovolj udobna in prostorna za dojenčka in za ostale stvari in igrače, ki jih otrok potrebuje s seboj.

Velikokrat prikolici ne manjkajo niti mrežice proti mrčesu ali pregradna »okna«, ki med vožnjo omogočajo pogled na okolico. Kabine lahko v celoti zaprete z zadrgo, čemur boste hvaležni, v primeru da vas ujame slabše vreme. Za večjo varnost in dobro vidljivost je priporočljivo prikolico opremiti tudi z zastavico in lučkami. Večjo pozornost posvetite pri zaviranju in vožnji v ovinke.

Ko se bo vaš otrok naučil sedeti, lahko prikolico zamenjate za otroški sedež, saj se bo v »zaprtem prostoru« hitro začel dolgočasiti. Med slabosti prikolice spada tudi otežen kontakt staršev z otrokom, tako da boste morali stalno pogledovati nazaj in otroka nadzorovati. Otrok sedi dokaj nizko, pri čemer njegov razgled ni ravno idealen. Svoje slabe strani bo prikolica pokazala tudi pri srečanju z bolj zahtevnim terenom, saj je zanj primernejša širša in ravna cesta.

Mnoge starše lahko omeji tudi precej visoka cena. Glede na naše raziskave se v e-trgovinah vsote za cenejše prikolice gibljejo med 130 in 400 evri, za kakovostnejše pa boste plačali tudi od 800 do 1.000 evrov. Prednost pa so lahko prikolice, ki imajo tudi poseben ročaj, tako da jih lahko uporabljate tudi kot otroški voziček.

Družina vikend kolesarjenje

Sprednji otroški sedež

Namestite ga spredaj med kolesarja in krmilo, za katero se lahko vaš malček med vožnjo tudi drži. Prepričal bo predvsem otroke, ki želijo videti vse in h krati sedeti enako visoko kot vi.  Priporočamo ga uporabiti tudi v primeru, da je vaš malček bolj živahen. Tako boste imeli nad njim večji nadzor, z njim se lahko pogovarjate in ga animirate z različnimi vprašanji.  

Slabost takšnega sedeža je, da se vanj lahko usedejo le manjši otroci (do največ 15 kg, kar pomeni približno starost dveh let). Samo krmilo je lahko vašemu otroku v napoto. Res pa je, da je takšna vožnja tudi za starše zahtevnejša, saj vsaj na začetku predstavlja pravi preizkus spretnosti. Krmilo mora oprijeti tako, da bi obšel otroka, pedala pa mora poganjati bolj »na široko«. Pri manjši spretnosti pa lahko s koleni udarja ob otroški sedež. Zato je tak način vožnje primeren le za krajše poti.

Pazite na sedeže, ki se pripnejo neposredno na krmilo, kolo se z njimi težje obvladuje.

Večja težava pa je, da otroke pri vožnji na sedežu za kolesa, ki so nameščeni spredaj, nič ne varuje. Zaradi kolesarjevega boljšega razgleda in njegovega manevriranja, takšni sedeži nimajo trdega naslonjala. Če pride do padca, lahko kolesar zleti nad otroka in ga resno poškoduje, saj malček nima zavarovanega vratu. Prav tako lahko nastane težava, če bo vaš malček med vožnjo postal zaspan in začel dremati, saj ne bo mogel nikamor opreti svoje glavice.

Računajte tudi na to, da lahko otrokom med vožnjo kaj prileti v oči, pa naj je to močan veter, prah ali pa droben mrčes, kar lahko povzroči solzenje. Nekaj staršev je doživelo tudi to, da se njihovi malčki vožnje v takšnem sedežu bolj bojijo – čeprav sedijo spredaj pred staršem so iz oči v oči izpostavljeni vsem »nevarnostim«, od časa do časa imajo lahko celo občutek, da se kolo premika hitreje kot v resnici se.

V primeru sprednjih otroških sedežev je pomembno tudi vprašanje, ali bo otroka bolj pogosto vozila mamica ali očka, torej ga morate namestiti na žensko ali moško kolo. Žensko kolo ima poševno kovinsko sredinsko palico, tako da morate iskati takšen model sedežev, ki se bo nanjo lahko pripel.

Mamica otrok kolo

Zadnji otroški sedež

Tak model je zelo priročen, zato ga izbere mnogo staršev. V primerjavi s sprednjimi sedeži so tudi varnejši, saj je otrok v primeru padca bolje obvarovan. Za samega kolesarja so tudi udobni, saj ga nič ne omejuje pri poganjanju na pedala. Lahko jih uporabite tudi za daljše poti. Cene modelov se najpogosteje gibljejo med 30 in 50 evri, za dražje modele pa boste običajno odšteli do 150 evrov.

Takšen sedež ima tudi visoko naslonjalo za hrbet, ki otroku omogoča oporo in zaščito. Zahvaljujoč njemu lahko med vožnjo tudi zaspi. Ima dvojne stene in varnostne pasove, ki bi v idealnem primeru morali biti speljani med nogami vašega malčka, kar bo preprečevalo drsenje med vožnjo. Z vidika varnosti boste veseli tudi sedeža z posebnim prostorom za nogice. Tako ni tveganja, da bi vaš malček po pomoti vstavil nogico v vrteče kolo, in se lahko resno poškodoval.

Zadnji sedeži za kolo so narejeni za otroke, ki tehtajo od 9 do 15 kg ali pa za večje otroke s težo od 9 do 22 kg, ki jo imajo po navadi otroci do 4. leta starosti. Glede na način, kako so sedeži nameščeni se delijo v tri osnovne skupine:

  • sedež, ki je nameščen na cev pod kolesarskim sedežem, z oporniki, ki so vpeti na zadnje vilice.
  • sedež, ki je nameščen na cev pod kolesarskim sedežem in pripet na nosilec za prtljago.
  • sedež, ki je nameščen na nosilec za prtljago – ta tip je najmanj ugoden, saj nima potrebnega vzmetenja, otrok pa občuti vse vibracije.

Med slabosti spada tudi slabši kontakt z otrokom, saj sedi za vašim hrbtom. Če ga želite nadzorovati, se morate obračati nazaj. Vaš nadobudnež prav tako nima takšnega razgleda, kot na sprednjem sedežu. Računajte tudi na to, da imate na zadnji strani skoncentrirano večjo težo, kar ne bo le poslabšalo stabilnosti kolesa, ampak vam bo otežilo kolesarjenje v hrib. Če je sedež nameščen zadaj, praktično zavzema celoten prostor nosilca. Hrano in ostale stvari, ki jih potrebujete s seboj, boste tako morali nositi v nahrbtniku.

Nekaj priročnih nasvetov

Zelo pomembno je, da pred nakupom preverite, ali je otroški sedež za kolo vzmeten. Za otroka bo bolj udoben in lažje bo prenesel tudi daljše izlete.

Za pot na daljše trase je dobro staviti tudi na nastavljiv sedež, ki ga boste lahko nastavili po potrebi vašega malčka. V primeru, da bo zaspal, boste preprosto spremenili naklon in otrokova glavica ne bo padala naprej.

Večina sedežev za kolo dandanes spada med samostojne modele, kar pomeni, da za njihovo namestitev ne potrebujete zadnjega nosilca na kolesu. Prodajajo se tudi z vgrajenim držalom. Če računate na to, da boste sedež uporabljali na več kolesih, si priskrbite tudi nadomestno držalo, s katerim ga boste preprosto premestili.

Ko bo otrok sedež že prerastel, lahko uporabite palico za vodenje, ki v primeru potrebe (na primer, ko vaš malček še ne uspe doseči pedal), pričvrstite na svoje lastno kolo. Na voljo so tudi t.i. kolesa za vlečenje, torej kolesa z enim – zadnjim kolesom. Ko ga pritrdite na svoje kolo, boste s svojim sinčkom ali hčerkico peljali v tandemu.

Družina varnost kolesarjenje

Varnost je na prvem mestu

Pri skupni vožnji s kolesom niste odgovorni le zase, temveč tudi za svojega malčka. Držite se spodnjih nenapisanih varnostnih pravil:

  • Ne pozabite otrokom nadeti otroške čelade, ki jih bo varovala v primeru padca ali druge nezgode, ne glede na to, ali jih boste peljali na kakršnim koli sedežu ali prikolici.
  • Če ima sedež varnostne pasove, jih uporabljajte ne glede na starost otroka. Male otroke bodo zavarovali pred zdrsom, starejšim otrokom pa preprečevali lumparije za vašim hrbtom.
  • Z otrokom na kolesu nikoli ne tvegajte in niti ne precenjujte svojih sposobnosti. Previdnosti ni nikoli preveč!
  • Kolesa ne puščajte samega, še posebno z otrokom v sedežu. Če na njem sedite, se celotno težišče premakne k otroškemu sedežu, tako da bi vaš malček lahko padel in se poškodoval.
  • Izogibajte se cestam z gostim prometom. Namesto njih izbirajte varne kolesarske steze, parke ali mirne podeželske poti.

Kdaj se boste pa vi podali na skupno vožnjo s svojim malčkom?