Igre, ki zabavajo (in nič ne stanejo) – 1. Del

  Kategorije: Aktivnosti z otroki,
3 min.
20. apr'20

Zagotovo vam je znano. Z otroki se dlje časa ne premaknete z enega mesta. Počasi prihaja trenutek, ko vas ne ubogajo več. Treba si je izmisliti nekaj, kar bi pregnalo njihov dolgčas. Predstavljamo vam nekaj iger, za katere ne boste potrebovali nobenih dodatnih pripomočkov.

Na kaj mislim?

Pripomočki: nobenih
Trajanje igre: približno 5 minut
Starost: 3 leta in več
Število igralcev: najmanj dva, zabava pa bo še boljša, če je igralcev več. Največ 6 igralcev.

Pravilo igre je preprosto. Najmlajši med igralcev si zamisli en predmet. Postopoma mu drugi igralci, eden za drugim postavljajo vprašanja. Nanje lahko odgovori samo z da ali ne. Če je odgovor »da«, ta igralec nadaljuje z vprašanji. Če je odgovor »ne«, nadaljuje naslednji igralec. Tisti, ki postavlja vprašanja, lahko tudi ugiba, kaj ima igralec v mislih, vendar ima na voljo le eno možnost. Če ne ugane, je na vrsti naslednji igralec. Če eden izmed igralcev razreši uganko, je na vrsti on, da si nekaj zamisli. Če nihče ne ugotovi, je z vprašanji spet na vrsti prvi igralec. Vprašanja in iskane predmete je treba prilagoditi znanju za določeno starost igralcev.

To igro se lahko igramo na poti ali pa doma.

Ugibanje

Pripomočki: nobenih
Trajanje igre: približno 10 minut
Starost: 2 leti in več
Število igralcev: 2

Igra ugibanja. Drugega igralca vprašamo, kakšen barve bo tretje, četrto, peto … avto, ki bo pripeljalo v nasprotni smeri ali pa nas prehitelo. Tisti, ki 5x ugane pravilno, zmaga. Igro lahko tudi prilagodite. Pri večjih otrocih lahko ugibamo tudi znamke avtomobilov. Lahko ugibamo tudi državo naslednjega avtomobila. V čakalnici pri zdravniku lahko npr. ugibamo, ali bo tretji človek, ki bo šel mimo, moški ali ženska. Igro lahko igramo kjerkoli, na poti ali doma, zmeraj jo lahko prilagodimo okolici.

Blog aktivnosti otroci 1

Najbližji kovanec

Pripomočki: eden igralec potrebuje 3 kovance
Trajanje igre: približno 10 minut
Starost: 3 leta in več
Število igralcev: 2 in več

Od stene stopimo na razdaljo 2 metrov (pri manjših otrocih naj bo ta razdalja le 1 meter). Eden za drugim mečemo kovance proti steni. Zmaga tisti, ki vrže najbližje k steni. Igramo lahko na 3 in več zmagovalnih krogov.

Ime, mesto, žival, predmet

Pripomočki: papir in pisalo
Trajanje igre: približno 15 minut
Starost: 7 let in več (potrebno je pisanje)
Število igralcev: 2 in več

Igralci si na papir narišejo 4 stolpce. Enega za ime, drugega za mesto, tretjega za žival in četrtega za predmet. Nato eden izmed igralcev potiho začne govoriti abecedo od A do Ž, ko pride do konca, jo ponovi. Drugi igralec ga med tem prekine, prvi igralec pa mu pove, pri kateri črki ga je prekinil. Nato igralci na to črko zapišejo ime, mesto, žival in predmet v stolpec. Tisti, ki prvi zapiše vse besede, reče stop in ostali igralci prenehajo s pisanjem.

Potem je čas za točkovanje. Če je dano besedo igralec zapisal pravilno in nihče drug ni zapisal iste besede, prejme 10 točk. Če jo ima na seznamu tudi kdo drug, oba prejmeta po 5 točk. Če je okence prazno, ne prejme nobene točke. V vsakem krogu lahko prejme največ 40 točk. Zmaga tisti, ki prvi doseže dogovorjeno število točk. To je lahko 400 in več. Da bi igro poenostavili, lahko katero koli kategorijo zamenjate za drugo, namesto mesta lahko izberete na primer šport ali sadje.

Nadaljevanje sledi