Otroške igre s stoli: ali res poznate vse?

  Kategorije: Namigi za igrače,
5 min.
25. nov'19

Vas čaka otroška rojstnodnevna zabava ali pa ste »le« zadolženi za igralne urice za skupino otrok? V obeh primerih je treba poskrbeti za zabavo in predvsem to, da se otroci ne bi dolgočasili. Pripravite jim zabaven program brez dolge priprave in ogromnih rekvizitov. Popolnoma vam bo zadostovalo nekaj stolčkov in seveda otrok, ki se želijo do sitega nasmejati in se igrati s prijatelji.

S spominjate na ples s stoli, ki ne sme manjkati na nobenem praznovanju, poročni zabavi in rojstnodnevi zabavi? Ta telesna dejavnost, ki bo otroke naučila tekmovati in zmagati, krepi koncentracijo in s seboj prinaša ogromno smeha, pa ne spada med edine igre s stoli. Spoznajte še druge igre s stoli, zahvaljujoč katerim bo vsako otroško praznovanje nepozabno, vi pa boste postali najboljši animator pod soncem.

Hitre številke

Tako kot pri vsaki igri s stoli, sta tudi tukaj pomembni hitrost in koncentracija. Igralci sedijo na stolih, ki so postavljeni v večjem krogu, medtem ko en igralec stoji na sredini z zavezanimi očmi. Sedeči igralci si določijo številke, npr. od 1 do 6, če na stolčkih sedi 6 otrok in tisti, ki stoji na sredini zmeraj izbere par številk, npr. 2 in 5. Igralca s tema dvema številkama si morata kar najhitreje in hkrati najbolj pazljivo zamenjati mesti, stoječi igralec pa poskuša enega izmed njiju ujeti. Če mu uspe, se usede na mesto igralca, ki se ga je dotaknil, ta pa zamenja stoječega igralca. Pomembno je, da je med igro tišina, da bi igralec z zavezanimi očmi slišal korake »številk«.

Igre s stoli

Barve, barve, barvice

Ne, za to igro ne potrebujete barvic, le barvne stolčke! Kot ustvarjeni za to so stolčki in taburejčki Smoby iz kolekcije Kid, ki žarijo s svojimi pestrimi barvami. Prednost te igre je, da jo lahko igra tudi manj otrok, za to igro ni potrebna velika skupina. Barvne stolčke postavite v krog (enega manj, kot je igralcev) in medtem ko bodo otroci hodili okoli stolčkov, hitro povejte barvo stolčka. Zmaga tisti, ki se prvi usede na pravilno barvo stolčka. V primeru večje skupine otrok ali pa imate več stolčkov iste barve, lahko zmaga tudi več otrok hkrati.

Tihi sprehajalci

Za to igro vam zadostuje en stolček v sredini prostora in otrok, ki bo na njem sedel z zavezanimi očmi. Ostali igralci naj bodo obrnjeni proti njemu. Njihova naloga je iti mimo sedečega igralca, on pa mora uganiti, koliko otrok je šlo mimo njega. Igralci gredo lahko mimo zelo potiho ali pa nasprotno, glasno, lahko gredo vsi naenkrat, ali pa le nekateri. Eden od staršev pa sedečemu podeljuje kazenske točke, če ne ugane – če so šli mimo njega 3 otroci in je naštel 4, potem dobi eno kazensko točko. Kazensko točko prejme tudi, če je domneval, da sta šla mimo dva otroka, v resnici pa so šli mimo trije.

Zamenjava mest

Podobno kot pri prvi igri, je tudi tukaj pomembna koncentracija igralcev in kar se da hitro ter pravilno dojemanje. Stolčki, ki jih je za enega manj kot igralcev, spet postavite v krog, en igralec, katerega naloga bo zasesti mesto pa se postavi v sredino. Naloga stoječega igralca je, da si izmišljije ukaze, recimo »Naj vstane tisti, ki ima rjave lase« ali »Naj vstane tisti, ki ima oblečeno kratko majico«.

Igralci, ki izpolnjujejo pogoj, morajo vstati in kar najhitreje zasesti drugo prosto mesto, medtem pa bo to poskušal tudi stoječi igralec v sredini (ta si mora izmisliti ukaz, ki vključuje tudi njegove lastnosti). Da bi bila igra še bolj razburljiva in zabavna hkrati, lahko otroci kdaj pa kdaj izrečejo ukaz, ki velja za vse igralce npr. »Naj vstanejo tisti, ki se igrajo to igro«.

V primeru, da igrajo mlajši otroci, lahko vključite preprostejša pravila. Na začetku razdelite otroke na več skupin, vsaka pa naj ima svoje ime (npr. po sadju ali barvah). Otrok v sredini bo imel tako lažjo nalogo in bo namesto ukazov izgovarjal npr. hruške, jabolka, modra ali rumena barva. Če bo želel izzvati vse, lahko recimo izreče košarica polna sadja ali pa mavrica v kateri se nahajajo vse barve.

Igre s stoli Smoby

Mežikanje

Igra mežikanja je spet igra s stolčki v krogu, vendar sta za vsak stolček, razen enega, potrebna dva igralca. Ena skupina otrok se posede na stolčke, druga pa postavi za nje – to bodo stražarji, ki stojijo z rokami za hrbtom. En stražar, ki je ostal brez svojega varovanca, stoji za praznim stolom in gleda tiste, ki sedijo. Enemu izbrancu pomežikne in če ta ujame njegov pogled, se mora kar najhitreje usesti na prazen stolček. Njegov stražar pa ga mora ujeti. Če mu ne uspe, je na vrsti za mežikanje on, saj ima kar naenkrat prazen stolček.

To igro lahko popestrite tako, da bodo sedeči otroci deklice – princeske, stoječi igralci pa dečki, njihovi vitezi. Po nekem času si lahko vloge zamenjajo in se igrajo tudi po lastni domišljiji. Deklice – stražarke so lahko na primer mucke, sedeči dečki pa miške, ki bodo želeli pobegniti.

Bonus igra: ples s stolčki

Za vse, ki si želijo osvežiti spomin in ponoviti pravila plesa s stoli imamo bonus igro. Za to igro potrebujete glasbo in en stolček manj kot je otrok. Postopek igre je preprost: stolčke postavite v krog (če igro igra 8 otrok, postavite 7 stolčkov), vključite glasbo in otroci naj začnejo hoditi okoli z zunanje strani kroga. V trenutku, ko bo glasba prenehala igrati in eden od staršev zakriči »sedimo«, se morajo otroci kar najhitreje usesti. Otrok, ki se mu ni uspelo usesti, izpade iz igre, prav tako pa odvzemite en stolček. Zmagovalec je tisti, ki se uspešno usede na zadnji prosti stolček.

V to znamenito igro pa lahko vnesete tudi nova pravila, ki sicer povzročajo več zmede, ampak tudi zabave. Namesto tega, da bi zaklicali »sedimo« lahko zakličete »stojimo«, »skačemo«, »tleskamo«. Ta hitra sprememba bo otroke zmedla, izpadel pa bo tisti, ki se je v tej naglici usedel in se je odzval na napačen ukaz.

Otroško vrtno pohištvo Smoby

Igre s stolčki se povsem razumljivo, ne moremo igrati brez stolčkov. Otroci bodo najbolj udobno sedeli in vstajali z ergonomskih stolčkov Smoby iz kolekcije Kid, ki jih bodo uporabljali tudi drugače in ne le za igre s stoli. Stabilni stolčki, taburejčki ter mize Kid Smoby kar žarijo s svojimi barvami, zahvaljujoč čemur bodo priskrbeli še več zabave in vzgibov za razvoj. Otroško pohištvo je proizvedeno iz trpežne umetne mase brez koničastih robov, zato med igrami malih nadobudnežev ne grozi nobena nevarnost, niti v primeru, če se stolček med hitro menjavo mest prevrne. Prednost stolčkov KidChair in Kidstool sta material iz umetne mase in barve, ki so zaščitene z UV filtrom, zahvaljujoč čemur igra s stoli ni omejena le na notranje prostore.

Pripravite se na igre s stoli!