(Ne)prostovoljno doma: te igre bodo vaše najmlajše zabavale tudi več dni

  Kategorije: Namigi za igrače,
5 min.
12. mar'20

Zimske počitnice so za nami, velikonočni prazniki pa so še daleč. Velika večina otrok je kljub temu že doma, saj so se šole in vrtci preventivno zaprli in učni proces je skoraj zaustavljen. Starši morajo tako ostati doma, saj večinoma nimajo druge možnosti. Kako torej zapolniti prosti čas otrokom in hkrati efektivno delati od doma?

Medtem ko se otroci veselijo, da jim ni treba sedeti v šolskih klopeh, si starši belijo glavo s tem, kako nastalo situacijo rešiti. Če morate z otroki ostati doma in hkrati še delati, si morate zamisliti bogati program za otroke, zahvaljujoč kateremu vam bo uspelo opraviti vsaj nekaj dnevnih delovnih obveznosti. Rešitev za to so družabne igre, zanimive igrače, risanje in gledanje risank. Z našimi idejami boste ubili dve muhi na en mah – zadovoljni bodo otroci in tudi vaš šef.

Kocke

Ena izmed najbolj priljubljenih igrač so nedvomno kocke, s katerimi se bodo otroci zamudili kar dolgo. Kocke otrokom prinašajo ogromno zabave, v njih pa je skrito še nekaj drugega. Z igro z majhnimi kockami in različnimi oblikami bodo povadili svojo fino motoriko, gibalne veščine in nenazadnje tudi logično mišljenje. Vsak delček se mora namreč nekam podati in otroci morajo ugotoviti, s katerim delčkom tega združiti.

Zlaganje kock pozitivno vpliva na otrokovo ustvarjalnost in pripomore k razvoju otroške domišljije. Je na sliki embalaže velik grad? Otrokom se ni treba ravnati po sličici na embalaži in zgraditi popolne replike. Ravno v tem je čar kock – končni izdelek je lahko vsakič drugačen, zato lahko otroci kocke po igri pospravijo nazaj v škatlo, vendar se bodo k njim hitro vrnili.

Homeoffice otroške delavnice

Otroška delavnica

Modernejša verzija kock so otroške delavnice, primerne za otroke od 18. meseca starosti dalje. Mali mojstri bodo zahvaljujoč njim ugotovili, čemu so namenjeni vrtalnik, izvijač, žaga, kladivo ali francoski ključ. Večina otroških delavnic prihaja skupaj z avtomobilčkom, ki ga morajo otroci lastnoročno sestaviti, in to ravno s pomočjo delovnega orodja. Otroci se bodo naučili pravilno zabijati žeblje, uporabljati primež in bodo že od majhnega vedeli, čemu je namenjen vrtalnik. V naši ponudbo boste našli tudi elektronske otroške delavnice, za katero lahko uporabite tudi mobilno aplikacijo, zahvaljujoč čemur bo igrivo učenje v delavnici še bolj zabavno.

Kreativni seti

Ali vaši otroci radi ustvarjajo in najraje od vsega izrezujejo iz papirja, nizajo bunkice na vrvico ali rišejo? V tem primeru je jasno, da imate doma male umetnike, ki jih bodo najbolj razveselile prav ustvarjalne igrače. Oborožite se s pobarvankami, ki pa ni nujno, da so le klasične in iz papirja. Otroške očke se bodo zagotovo zasvetile pri pogledu na osvetljeno tablico, s pomočjo katere bodo lahko prerisali in pobarvali svoje najljubše junake iz risanke Frozen.

Da otroci tudi v prostem času ne šli z vaje in pozabili na šolo, lahko pisanje, računanje in risanje vadijo kar doma. Za to bodo odlično služile didaktične kartice, ki bodo otroke korak za korakom vodile po vsaki številki ali črki. Uspeh bo zagotovljen tudi s podobnimi karticami s preprostimi sličicami živali, prevoznih sredstev in zgradb.

Homeoffice risanje

Kuhinje

Zabavo za dlje časa bodo priskrbele tudi otroške kuhinje, ob katerih se bo brez težav igralo tudi več otrok hkrati. Kuhinje čudovitih barv in modernega pridiha bodo otroke v trenutku prelevile na prave kuharje in kuharice. Podobno kot pri otroških delavnicah, imajo tudi s kuhinjami otroci možnost, da preizkusijo različne gospodinjske aparate, s katerimi se bodo otroci naučili, da je priprava hrane resna stvar, ki zahteva čas in pozornost.

Zahvaljujoč mnogim igrivim dodatkom in funkcijam bodo kuhinje otroke popolnoma prevzele tudi za dlje časa, tako da boste ta čas lahko posvetili svojemu delu. Nagrada pa ne bo le otroška igra, ki bo tokrat uspela brez vaše prisotnosti (nekateri otroci svoje starše iz svoje kuhinjice prav naženejo, saj pripravljajo okusno presenečenje), ampak tudi slastna jed, ki vam jo bodo vaši najmlajši pripravili.

Puzzle igra doma

Puzzle za celo družino

Vsem staršem pa v naslednjih dneh od doma ne bo treba delati.   

V tem primeru bodo na pomoč pritekle puzzle, ki bodo zabavale vso družino. Predvidevate, da boste doma dlje kot le nekaj dni? Stavite na puzzle z večjim številom delčkov, ki vas bodo zaposlile za več večerov. Pri sestavljanju se vam lahko pridružijo tudi starejši otroci, manjši pa lahko sestavljajo lastne sestavljanke. Otroške puzzle se od ostalih ločijo predvsem po velikosti in številu delčkov ter tudi po zahtevnosti sličic.

Risanke in pravljice

Otroci so najbolj navdušeni pri gledanju najljubših risank, za katere med šolo nimajo časa. Pri drugih okoliščinah bi morda temu oporekali, vendar je povsem naravno, da med delom potrebujete tudi vi nekaj miru.

Druga možnost, kako malce spremeniti igro, je branje pravljic, kar bo sicer zahtevalo vašo pozornost oz. pozornost starejšega bratca ali sestrice. So pa otroci, ki lahko na podlagi sličic ustvarijo svojo lastno zgodbo in med obračanjem strani in »branjem« veselo čebljajo in se pogovarjajo s pravljičnimi junaki.

Prednosti nakupovanja preko spleta

Trenutno ni priporočljivo zadrževanje v nakupovalnih centrih in prepoved dogodkov je zagotovo na mestu, vendar to ne pomeni, da se družbeno življenje zato končuje. Če ste kar naenkrat znašli doma in ne veste, kako bi otroke še zabavali, izkoristite udobje in hitre nakupe preko spleta, ki imajo tudi druge pozitivne lastnosti:

  • Plačilo s kartico vnaprej ali neposredno kurirju pomaga zniževati tveganje za okužbo. Gotovina (torej bankovci in kovanci) so prav tako lahko nosilci virusa, pri gotovinskemu poslovanju pa je tu še tveganje za dotik rok.
  • Ni vam treba stati ure in ure v vrsti in množici ljudi, saj lahko igračo izberete neposredno z udobja dnevne sobe.
  • Pri nakupu se neposredno srečate le s kurirjem, ko vam igračo vroči. Virus za preživetje potrebuje živ organizem in na različnih materialih ne preživi dolgo, je tveganje za okužbo pri spletnem naročanju resnično zanemarljivo.