Kakšna bi morala biti osnovna higiena dojenčka?

5 min.
07. maj'17

Priporočila zdravnikov, ki se tičejo higiene novorojenčkov, so se med zadnjimi desetimi leti spremenila. Medtem ko so še nedavno priporočali kopanje otroka vsak dan, pa dandanes zaradi občutljive dojenčkove kože, tega ne svetujejo. Mamice se ravnajo po najboljšem svetovalcu, ki ga imajo na voljo, po svoji lastni intuiciji.

Kopanje dojenčka

Kopanje novorojenčkov

Dojenčkova koža je po rojstvu še zelo tanka in občutljiva. Pogosto kopanje jo izsušuje in izpira zaščitni sloj. Zato se pediatri nagibajo na 3-krat tedensko kopanje ali kopanje po potrebi. Higiene pa vseeno ne bi smeli zanemarjati. Bakterije so lahko za majhne otroke zelo nevarne. Tudi če ne kopate otroka vsak dan, mu pod tekočo vodo očistite vsaj ritko in genitalije. Tako boste preprečili plenične izpuščaje in možne okužbe.

Na začetku vaš otrok ne potrebuje nobene kozmetike, razen olj po kopanju. Zadostuje vam čista topla voda. Lahko uporabljate tudi milo in posebno kozmetiko, ki je namenjena dojenčkom. Kako pravilno kopati dojenčka in na kaj ne smete pozabiti? Preberite si naš članek o kopanju dojenčka.

Umivanje ritke in genitalij

Dojenčka očistite ob vsaki menjavi plenic, da se tako izognete pleničnim izpuščajem. Najbolj primerna je uporaba čiste tople vode. Nekatere mamice uporabljajo tudi vlažilne krpice, druge pa dajejo prednost bolj ekološki in naravnejši alternativi, torej bombažnim krpicam z naravnim oljem.

Menjava pleničke dojenčka

Umivanje deklice

Deklice vedno brišite od spredaj nazaj. Čeprav je vhod v nožnico zaščiten z deviško kožico, lahko blato čez majhno odprtinico vseeno preide. Na to bodite še posebno pozorni. Deklicam grozi tudi lepljenje sluznice vhoda v nožnico. Zato med čiščenjem razmaknite sramni ustnici in očistite okolico vhoda v nožnico. Tam lahko ostanejo sledi urina, blata in tudi smegma – belkasta snov. Ritka kot tudi genitalije vaše hčere naj bodo suhe, po umivanju očistite kožo in vse pregibe.

Vaša deklica lahko iz nožnice celo krvavi, kar se zgodi nekaj dni po porodu in enako kot odrasla ženska trpi zaradi oteklin in izcedkov. V tem primeru obiščite zdravnika.

Umivanje dečka

Nega dečkov je s tega zornega kota bolj preprosta, kot nega deklic, vendar plenični izpuščaji pretijo tudi njim. Pri menjavi pleničk jih očistite s toplo vodo v vseh pregibih, predvsem v okolici mod. Ne pozabite na osušitev! Vlaga med pregibi lahko hitro povzroči izpuščaje. Pri dečkih izpuščaji najpogosteje nastanejo v pregibih mod in na začetku penisa.

Čiščenje ušeskov

Čiščenje ušeskov z vatiranimi palčkami je za nas ustaljena praksa. Proizvajalci ponujajo posebne palčke za majhne otroke, strokovnjaki pa so dandanes pazljivi pri priporočanju palčk. Ušesno maslo je naraven proizvod človeškega telesa, ki varuje sluhovod. Ta se čisti sam in maslo potiska ven. Prav z uporabo vatiranih palčk maslo potiskamo nazaj v sluhovod, s čimer lahko povzročimo več škode kot koristi, predvsem majhnim otrokom. Pogosta uporaba vatiranih palčk pripore k večjemu proizvajanju ušesnega masla.

Ne pršila za ušesa niso priporočljiva. Nasprotno, za čiščenje dojenčkovih ušeskov, zadostuje običajen bombažni robček. Čistiti pa ne bi smeli notranjosti ušeska, ampak le vhod v sluhovod. Če se ušesek zamaši in se ustvari "zamašek" iz ušesnega masla, raje poiščite zdravnika. Ne rešujte tega na lastno pest z vatirano palčko, saj lahko s tem povzročite še več zapletov.

Striženje nohtkov

Strihanie nechtíkov bábätko

Striženje nohtkov je nočna mora staršev. Otroške rokice in prstki so tako majceni, da je stresna že sama misel na striženje s škarjicami. Dojenčki se z nohtki že rodijo, striči pa jih ni treba, saj se odlomijo kar sami. Malčka lahko pred poškodbami obvarujete z bombažnimi rokavicami. Kasneje pa se striženju ne boste mogli izogniti. Ne bojte se, obstajajo zaobljene škarjice za dojenčke, s katerimi je možnost poškodbe še manjša. Če pa po nesreči vseeno zastrižete v kožo, pa kar brez preplaha. Nič ni hudega, ranico le očistite pod vodo in jo dezinficirajte.

Otroci se zelo radi in tudi veliko gibajo, zato striženje nohtkov pustite za čas dojenja ali spanec. Nohtke na rokicah strizite v obliki prsta, na nogicah pa se priporoča striženje naravnost, da bi se izognili vraščanju.

Nekatere mamice mislijo, da je varnejši način grizenje nohtov njihovim malčkom. Vedite, da to ni res. Nohtki dojenčkov in vaši nohti niso enaki. Otroku lahko po pomoti povzročite poškodbo. V ustih imate tudi bakterije, ki lahko prenesejo okužbo v rano. Zaupajte si, tudi s škarjicami boste zmogli.

Uporabni nasveti za mamice:

  • Dude nikoli ne čistite tako, da jo obliznete. V ustih imate drugačne bakterije, kot jih imajo vaši otroci. Vi imate že stalne zobe in na njih imate lahko obloge, zobni kamen ali pa začetni stadij okužbe, za katero še niti ne veste. Dudo zato raje splaknite pod tekočo vodo.
  • Ne pustite otrokom jesti peska. Tudi če se morda zdi, da bakterije krepijo otroški organizem, bodite pozorni predvsem na javnih peskovnikih. Pesek je lahko okužen z živalskimi iztrebki, in v tem primeru vsebuje nevarne bakterije, zajedavce in viruse. Z uživanjem kolačkov iz peska se lahko vaš otrok okuži na primer s toksoplazmozo, glistami ali trakuljo.
  • Po vrnitvi domov, pred kosilom (če pri jedi uporablja rokice) in po uporabi kahlice (če jo prijema) vedno umijte otrokove rokice.
  • Z umivanjem zobkov lahko začnete praktično od rojstva, da bi se otrok navadil na ustno higieno. Zadostuje uporaba navlaženega robčka ali gaze in čiščenje dlesni po dojenju ali hranjenju po steklenički. S prvim zobkom pa lahko malčku predstavite tudi zobno ščetko. Z zobno kremo pa vam ni treba hiteti.
  • Otroci radi okušajo različne predmete. Bodite pozorni predvsem v primeru elektronike, telefonov, tablic in podobnih predmetov. Vsebujejo veliko količino bakterij.