Jesenske bolezni napadajo! Kako se pred njimi braniti?

  Kategorije: Zdravje otroka,
5 min.
08. okt'18

V tem čudovitem barvitem letnem času prihajajo tudi bolezni. Povežite hitro spremembo vremena, nastop v šolo ali vrtec in varljivo jesensko sonce in oslabljen imunski sistem je tu. Kako se pred jesenskimi grožnjami v podobi bolezni braniti in kaj storiti v primeru, da je vaš otrok že zbolel?

So otroci, ki prehod s poletja v jesen in kasneje zimo preživijo brez smrkanja in kašlja, spet drugi pa zbolijo že pri prvi ohladitvi. Čeprav spada jesen med najlepše letne čase, jo spremljajo tudi obolenja, ki se jim v otroštvu ne izogne prav noben otrok. Zakaj je temu tako in kako se pred grožnjami obvarovati?

Zakaj ravno jeseni?

To, da število obolenj v prehodnem obdobju narašča, povzroča sprememba vremena, vendar ne v tem smislu, kot si verjetno mislite. Star izrek "prehladil si se, ker je zunaj hladno" je pravzaprav le mit. Prehlad nastane zato, ker ljudje kar naenkrat preživijo več časa v zaprtih prostorih, kjer se množijo in prenašajo bakterije tudi zaradi kurjenja. Otroci, ki so navajeni preživljati čas na svežem zraku, so večino dneva v zaprtih prostorih vrtcev in šol in pogosteje prihajajo v neposredni stik s sošolci in učitelji, ki so lahko prenašalci bakterij in virusov. Vi ti faktorji so lahko krivi za to, da se je mit o prehladu in gripi zaradi hladnega vremena tako razširil.

Gripa otroci zdravnik

Ločite gripo od prehlada?

Morda vas bo presenetilo, ampak ne zna vsak ločiti gripe od prehlada in najdejo se tudi starši, ki gripo smatrajo kot drugo stopnjo prehlada. Resnica pa je, da je med tema dvema obolenjema nekaj razlik, ki bi jih bilo dobro poznati, saj olajšajo prepoznavo bolezni in zdravljenje. To so najbolj očitne razlike med gripo in prehladom:

  • Gripa je virusno obolenje, angina torej prehlad pa je infekcijsko in gre v večini primerov za bakterijsko infekcijo.
  • Gripa izbruhne hitro, medtem ko se prehlad razvija postopoma.
  • Gripo spremlja vročina, med prehladom pa se temperatura le malo poviša.
  • Prehlad se pojavi predvsem kot vnetje grla, izločanje sluzi, kuhanje, kar pa lahko privede tudi do gnojne angine. Gripa pa se nasprotno pojavi z bolečinami v glavi, v sklepih in mišicah.
  • Med prehladom je tek zmanjšan, med gripo pa ga lahko človek povsem izgubi, kar lahko traja dlje časa.
  • Prav tako se obolenji razlikujeta po času zdravljenja, pri gripi je namreč izrazito daljše. Griša se ne zdravi z antibiotiki, saj na viruse ne učinkujejo.

Prehlad smrkanje

Preventiva in krepitev imunosti

Se tudi vi sprašujete, kako krepiti otrokov imunski sitem, ko je povsod naokoli toliko faktirjev tveganja? Dobra novica je, da je to povsem mogoče, ni pa brezplačno. Temelj je pestra in zdrava prehrana brez nepotrebnih sladkarij, konzerviranih snovi in izdelkov z ničelno hranilno vrednostjo. Odpornost se začenja graditi tudi med prejemanjem maternega mleka, nadaljuje pa s trdo hrano. Poskrbite, da bi bil jedilnik vaših otrok resnično pester in poln sadja in zelenjave ter tudi kakovostnih mlečnih izdelkov in mesa, brez nevarnih hormonov. Zato se osredotočite na lokalne proizvajalce in dobavitelje in se zavzemite za to, kar družini ponudite na krožniku.

Seveda pa se s hrano krepitev imunskega sistema ne konča. Pomembna je tudi zadostna higiena, vendar ne pretirana. Sterilno okolje in mnogo dezinfekcijskih in antibakterijskih sredstev naredi več škode kot koristi. Pod zadostno higieno je mišljeno redno umivanje rok po prihodih domov iz šole ali po uporabi stranišča. Malce umazanije za hoti po igri na igrišču je popolnoma v redu, saj vendar ne želite, da bi vaš otrok zrastel v sterilnem okolju, kjer nima možnosti za krepitev imunosti.

Higiena in pravilno sestavljen jedilnik spadata med osnove, zahvaljujoč katerima se bo otrokova imunost okrepila. Samoumevno bi moralo biti tudi dovolj gibanja na svežem zraku in med urami telesne vzgoje. Čez vikend se z otroci odpravite na sprehod ali izlet na kolesu ali skiroju ter si imunski sistem okrepite vsi skupaj. Ne pozabite na kakovosten spanec, med katerim se proizvaja spalni hormon melatonin. Med spanjem se organizem regenerira najhitreje, zato njegove moči ni treba podcenjevati.

Imunost oslabi tudi stres in v kolikor mislite, da ga otroci ne doživljajo tako intenzivno kot odrasli, se pošteno motite. Dobro premislite, ali vaši otroci resnično potrebujejo toliko krožkov in drugih izvenšolskih dejavnosti, ki jim kradejo dragoceni prosti čas. Izberite le te, ki bodo vašim otrokom v veselje, ostale pa pozabite. Sicer je v redu, da imajo otroci izvenšolska zanimanja, vendar jih zato ni treba obremenjevati s krožki 5 dni v tednu. Omogočite jim dovolj prostega časa in jih razbremenite stresnih dejavnosti, ki imunskemu sistemu niti malo ne pomagajo.

Gripa otroci postelja

Probiotiki vs. antibiotiki

Lahko se zgodi, da se malček kljub vsem preventivnim ukrepom, gripi in prehladu ne bo izognil. Če spadate med starše, ki pri najmanjšem znaku bolezni že tečejo k zdravniku in zahtevajo antibiotike, to dejanje še enkrat pretehtajte. So vašemu otroku ugotovili gripo in zdravnik vztraja, da antibiotikov ne bo predpisal? Pustite zdravnika, da vam razloži svojo odločitev, ki je pravilna.

Antibiotiki se jemljejo le za bakterijske infekcije, in kot smo že omenili, spada gripa med virusne. Antibiotike med gripo bo predpisal le takrat, ko se bo virusno obolenje razširilo tudi na bakterijsko. Gripa se v prvi vrsti zdravi ležanjem v postelji, čaji, vitamini in probiotiki. Prav slednji bodo poskrbeli za nastanek koristnih bakterij, ki pomagajo pri krepitvi imunskega sistema. Našli jih boste v podobi tablet, vendar predvsem v mlečnih izdelkih in kisani zelenjavi.

Probiotiki so priporočljivi tudi kot dodatek pri zdravljenju z antibiotiki, ki uničujejo dobre bakterije. Nepotrebno in predvsem prekomerno uživanje antibiotikov lahko na koncu bolj škoduje kot pomaga, saj organizem nanje razvije toleranco in jih v času, ko jih bo vaš otrok nujno potreboval, ne bodo učinkovali.

Želite imeti zdrave otroke celo leto in se izogniti obolenjem v prehodnem obdobju? Poskrbite za dovolj gibanja, svež zrak in zdravo prehrano, ne pozabite pa niti na preventivo in v primeru obolenja z otroci ostanite doma tako dolgo, dokler bo njihovo zdravstveno stanje to zahtevalo. Njihovo zdravje vam bo hvaležno ne le zdaj, ampak tudi v prihodnosti.