Igrače za razvoj motorike: TOP 10 najbolj priljubljenih igrač

  Kategorije: Namigi za igrače, Vzgoja,
6 min.
28. jan'22

Vsaka igrača ima v otrokovem življenju velik pomen in izpolnjuje veliko več funkcij, kot bi si na prvi pogled ob nakupu lahko predstavljali. Izjemno pomemben del otroške igre pa so zato tudi igrače za razvoj motorike, fine ali pa grobe. Te igrače na zabaven način pomagajo otrokom pri razvoju njihovih gibalnih sposobnosti. Katere se tiste najboljše?

Fina motorika ima v življenju človeka nenadomestljiv položaj in zato jo je pomembno spodbujati že od zgodnje starosti. Gibalne spretnosti in sposobnosti, ki so združene v pojmu fina motorika vključujejo gibe rok in nog in tudi njihove koordinacije z drugimi gibi in očmi. Njen razvoj se začenja že nekaj tednov po rojstvu, ko začnejo otroci slediti gibom lastnih rok, kasneje, okoli šestega meseca pa se temu pridruži še sposobnost prijema in držanja različnih predmetov v rokah.

V približno 9. mesecu si otroci začnejo fino motoriko izpopolnjevati tudi s pomočjo igre. Na sceno prihajajo preproste vstavljanke, piramide in stolpi. Otroci z veseljem prijemajo predmete in jih prelagajo sem ter tja. Preizkušajo, ali po otroški logiki spadajo na mesto, kamor so jih položili. Izjemno zanimivo je slediti napredku, ki ga otroci dan za dnem dosegajo in se ga veselijo. Naslednjih 10 igrač, ki spadajo med najbolj priljubljene, bo tudi vašim otročičkom pomagalo pri razvijanju fine motorike.

Piramida iz sladkornega trsa Roly Poly Pyramid Smoby

Vstavljanke, stolpi in piramide spadajo med najbolj priljubljene igrače za razvoj fine motorike. Izjema za to ni niti piramida iz sladkornega trsa svetovno znanega proizvajalca igrač Smoby. Barvasto piramido sestavlja podstavek z valjem, 5 obročkov in rožica. Naloga otrok je, da na podstavek nanizajo obročke od največjega do najmanjšega, na vrh pa namestijo rožico, ki je hkrati tudi gibljiva. Za odrasle je ta izziv povsem preprost, otroci pa se od začetka kar namučijo, zato je za začetni razvoj fine motorike prav ustvarjena. Poleg tega bodo otroci povadili tudi logično mišljenje, saj bodo razmišljali, kateri obroček je največji, kateri najmanjši in katerega pravilno namestiti mednje.

Motorika razvoj piramida smoby

Sedež z igralno mizico Cotoons Smoby

Fina motorika se lahko razvija tudi z udobja lastnega sedežka. Napihljiv sedež za otroke od 6. meseca omogoča otrokom največje udobje in zahvaljujoč didaktični mizici tudi maksimalno zabavo. Igrače na didaktični mizici lahko stiskajo, obračajo in na drugačne načine preiskujejo njihove zvočne in svetlobne funkcije. Na vrtljivi rožici bodo otroci preizkusili tudi tip, saj ima vsak listek barvne rožice drugačno strukturo – na enem je ponazorjena spirala, na drugem črtice, na tretjem pa štrleče pike. Poleg fine motorike bodo otroci povadili tudi svoje kognitivne spretnosti in koncentracijo ter vključili tudi domišljijo in razširili svoje polje predstavnosti.

Motorika sedež smoby

Interaktivna igra z lisičko Foxy Smart Smoby

Fino motoriko je mogoče razvijati tudi z interaktivnimi igračami iz izdaje Smart znamke Smoby. Dokaz za to je interaktivna igra z lisičko Foxy Smart, ki otroke sili k vključitvi kar največ spretnosti in sposobnosti, zahvaljujoč čemur se otroci že v zgodnji starosti učijo razreševati različne kompleksne naloge. Pri tej igri je njihova naloga, da lisičko s pomočjo smernih kartic, ki jih vstavljajo na igralno ploščo – zemljevid uspešno privedejo do cilja. Igra v angleškem, francoskem in nemškem jeziku pomaga otrokom z razvojem fine motorike in tudi pri razvoju prostorske predstavnosti, izpopolnjuje pa tudi njihovo logično mišljenje in jih nauči slediti navodilom, ki jih daje lisička. Ta inteligentna igrača je namenjena otrokom od 3. leta starosti in bo razveselila predvsem otroke, ki že obvladajo preproste igre za razvoj fine motorike in si želijo večjega izziva.

Motorika foxy smart

Ravnotežnostna banjica z blazino Cosy BIG

Ob pogledu na ravnotežnostno banjico BIG morda le malo komu pride na misel, da lahko ta igrača sodeluje pri vaji in razvoju motorike. Na preprost in predvsem naraven način banjica omogoča pravilno vajo in izpopolnjevanje motorike in ravnotežja, otroci se lahko v njej zibajo, vrtijo, se po njej spuščajo kot po tobogančku in sedijo. Ravnotežnostna banjica je bila zasnovana tako, da bi izpolnjevala potrebe otrok iz fizičnega in psihičnega vidika. Spodbuja pravilno telesno držo, krepi mišice, razvija veščine in točnost, vse to na igriv način.

Motorika ravnotežnostna banjica big

Stolp iz sladkornega trsa Magic Tower Smoby

Stolp iz sladkornega trsa spada med klasike med igračami za razvoj motorike. Igrača znamke Smoby je proizvedena iz sladkornega trsa in material, iz katerega je proizveden, je sestavljen iz 90% organskega elementa. Z nakupom tega poleg razvijanja fine motorike prispevate tudi k zaščiti življenjskega okolja. Z igro s stolpom otroci vadijo in izpopolnjujejo fino motoriko, in to s tem, da poskusijo postaviti stolp iz barvnih kozarčkov, med katerimi ima vsak izmed njih drugačno velikost. Princip igre je enostaven, postopka pa se morajo najprej naučiti. Pri sestavljanju stolpa ga lahko podrejo in kozarčke po velikosti pospravijo enega v drugega.

Motorika stolp smoby

Lesena sestavljanka Generic Puzzle DP Eichhorn

Lesene sestavljanke Generic Puzzle DP nemške znamke Eichhorn prav tako na igriv način spodbujajo razvoj motorike vaših otrok. Lesena vstavljanka bo preverila otrokovo spretnost, logično mišljenje in prostorski vid – slikice bodo poskušali vstaviti tja, kamor spadajo glede na obliko. Za lažjo igro so na lesenih sličicah nameščena držala, ki otrokom olajšalo vstavljanje. Poleg razvoja fine motorike bo ta igrača poskrbela tudi za trening potrpežljivosti in otroke učila osredotočanja na detajle.

Motorika sestavljanka eichhorn

Leseno tolkalo Woodpecker Game Tender Leaf Toys

Leseno tolkalo Woodpecker Game z delavnice britanske znamke Tender Leaf Toys je edinstvena igrača čudovitega dizajna, ki bo na zabaven način spodbujala otrokove finomotorične spretnosti. Njihova naloga je, da s pomočjo lesenega kladivca zabijejo lesene žogice v odprtine štora. Dovolj zatolčene kroglice bodo padle notri, nato pa jih bodo otroci lahko vzeli ven in se igrali v neskončnost. Otroci se bodo s to igro naučili pravilno držati kladivce, z zabijanjem žogic pa bodo ugotovili tudi, kakšna je njihova lastna moč. Minimalistični in hkrati čudoviti dizajn poudarjajo žogice z veselimi obrazki in kladivce v motivu detla.

Motorika tolkalo tender

Leseni polžek Color Pull-along Stacking Animal Eichhorn

Leseni didaktični polžek za vlečenje Color Pull-along ima izraziti vpliv na razvoj fine motorike, prostorskega vida in logičnega mišljenja. Polžek ima kolesa, tako da ga lahko otroci z vrvico vlečejo povsod s seboj. Njegovo hišico lahko otroci snamejo in v različne odprtine vstavljajo lesene kocke različnih oblik. Naloga otrok je, da kocke vstavijo v odprtino z enako obliko. Ko bodo vse kocke vstavljene, lahko otroci hišico izpraznijo in znova začnejo z igro ali pa hišico namestijo na polžka in ga vlečejo po prostoru. Med vlečenjem daje polžek prijeten zvok, saj se barvaste kocke v njegovi hišici s premikanjem premetavajo.

Motorika polžek eichhorn

Lesena didaktična kocka Color Little Game Center Eichhorn

Dobro porcijo zabave bo otrokom prinesla tudi didaktična kocka z labirintom in zabavnimi aktivnostmi nemške znamke Eichhorn. Barvita kocka ponuja zabavo na vsaki strani. Otroci bodo odkrili različne vstavljanke, labirint, preko katerega lahko nizajo različne figurice, premikajo kazalce na uri ali pa spremljajo gibanje sončkov, ki se obračajo kot zobata kolesca. Otroci bodo z vsako nadaljnjo igro izboljševali svoje finomotorične spretnosti, pa tudi koncentracijo in logično mišljenje ter se naučili prepoznavati barve in oblike. Te so pestre in bodo zato zagotovo spodbudile tudi neskončno otroško domišljijo.

Motorika eichhorn kocka

Lesena avtosteza s kroglicami Runway Eichhorn

Drži, tudi avtosteza lahko spodbuja razvoj finomotoričnih veščin. Lesena avtosteza Runway znamke Eichhorn je neobičajna avtosteza, po kateri se poleg avtomobilčkov spuščajo tudi rožice in kroglice. Avtosteza s svojo obliko spominja na gorske serpentine, naloga otrok pa bo, da figurice pravilno položijo na avtostezo in opazujejo njihovo gibanje. Prijetna lesena površina in precizno dodelani detajli bodo poskrbeli za varno igro, zato lahko vaši otroci brez strahu opazujejo hitrost igrač. Bo do cilja prispel najhitrejši avtomobilček? Ali pa je hitrejša kroglica ali celo rožica? Originalna lesena avtosteza bo razveselila dečke in deklice od 12. meseca starosti.

Motorika avtosteza eichhorn

Igrače za razvoj fine motorike kupite tukaj