Nosečnost teden za tednom: 21. teden

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
17. avg'20

Spol že poznate? Imate ime tudi že izbrano? In kje boste rodili? Bo z vami tudi vaš partner? Ste že vse nakupili? To je le vrh vprašanj, ki vas jih bo spraševala okolica v tem in naslednjih tednih nosečnosti. Datum poroda se bliža, vi pa lahko počasi že začnete s pripravami na dojenčkov prihod.

Malček v tem času ni več tako drobcen, saj je velik že približno 26,6 cm. Večjo številko lahko opazite tudi na njegovi teži, ki v 21. tednu kaže na približno 360 gramov. Ste na začetku šestega lunarnega mesece, kar pomeni, da imate večji del nosečnosti že za seboj. Kaj vas čaka in čemu se ne boste izognili v tem tednu?

Znaki enaindvajsetega tedna

Občutki, ki spremljajo enaindvajseti teden so to nekakšen znanilec, kar vas čaka v tretjem trimestru.

  • Zgaga in prebavne težave. Za to težavo je večinoma zaslužna prehrana, konkretno pikantna in mastna hrana in tudi sladkarije. Če ne veste, kaj se skriva za temi težavami v vašem primeru, poskusite s pisanjem dnevnika jedi in ga prebirajte za nazaj.
  • Braxton-Hicks popadki. Ali tudi lažni porodni popadki. Bodočo mamico lahko dodobra prestrašijo, kar pa ni nič čudnega. Tako dolgo pred porodom čutiti takšne popadke lahko povzroči resnično paniko. Braxton-Hicks popadki so med nosečnostjo povsem pogosti, povzročajo pa jih krči maternice, ki se pripravlja na porod. Večinoma bo pomagala sprememba položaja, če pa se lažni popadki pojavljajo, obiščite zdravnika.
  • Izločanje mleka iz dojk. Na življenje po porodu se pripravljajo tudi dojke, konkretno mlečne žleze. Če vas ta težava pogosteje pesti, si v nedrček vstavite posebne vložke, blazinice za dojke.
  • Suha in srbeča koža. Nobena skrivnost ni, da nosečnice pred porodom muči suha koža, ki se stalno prilagaja rastočemu dojenčku in se razteza. Pomaga le eno – krema, krema, krema. In hidriranje tudi od znotraj.
  • Strije. S tem ko se koža razteza, se prav tako stanjša kar povzroči nastanek strij. Nekatere nosečnice se z njimi bojujejo, ostale pa tega problema niti ne poznajo. Razlog je najverjetneje tudi genetika, predvsem pa hitro povečanje teže. Tudi v primeru strij lahko malce pomaga redna uporaba kreme, vendar se nanjo ne zanesite popolnoma. Po porodu bi morale biti manj vidne, vendar ne obstaja stoprocentno preverjeni način, kako se jih znebiti.

Nosecnost enaindvajseti tedenNosečniški trebušček v enaindvajsetem tednu

Drugi trimester nosečnicam resnično pristoji, kar vam bo potrdila tudi velika večina mamic (in tudi teh, ki so že rodile). Trebušček je velik, samozavest pa vam bodo dale tudi večje prsi, nekaj odvečnih kilogramov pa se vam ni treba sramovati, saj ste vendar noseči in ne debeli – matematika je jasna.

Med nosečnostjo ženska pridobi približno 14 kg, od tega 3,5 kg tehta dojenček, približno 600 gramov ima placenta, 900 g maternica, prav tako pa lahko 900 g pripišete plodovnici, zaloga maščobe, beljakovin in skupna teža dojenčkovih hranil tehta nekaj več kot 3 kg, mlečne žleze 900 g, »odvečna« tekočina spet 1800 g in povečani količini krvi lahko pripišete še 1800 g. Ne obremenjujte se za nekaj odvečnih kilogramov – vsak gram ima pomembno funkcijo.

Medtem ko se obremenjujete in že zdaj načrtujete, kako boste po porodu shujšale, se dojenček še vedno razvija. V tej fazi nosečnosti se razvija tudi dojenčkov reproduktivni sistem, prebavila pa izločajo snov, imenovano mekonij. Ta snov, imenovana tudi otroška smola je barvein teksture katrana in videli jo boste na prvi plenički vašega novorojenčka. V osnovi gre za vsebino črevesja, torej za stolico.

Kaj vas čaka v 21. tednu?

Načrtovanje, počitek, izbira imena, nakup opreme ... V tem tednu se lahko odpočijete od obiskov zdravnikov in uživate s partnerjem, saj bosta dva samo še nekaj tednov. Ne pozabite na redno gibanje, s katerim boste ohranili kondicijo, pomagalo pa vam bo bolje prestati porod, na katerega se prav tako lahko začnete že pripravljati (ste vedeli, da se lahko odločite tudi za porod v vodi, dostopen pa je tudi porod pod hipnozo?). Začnite z ogledi vozičkov, potrebščinah za dojenčka, oblačilih za dojenčka in kar je najbolj pomembno, uživajte v vsaki minuti nosečnosti.