Kar doma izdelajte lasten vodni park svojim otrokom

  Kategorije: Namigi za igrače,
6 min.
07. avg'17

Ali se letos ne odpravljate na morje? To sploh ni pomembno. Če imate hišo ali pa možnost, da vroče dneve preživljate na vrtu pri starih starših, prijateljih ali pa v počitniški hiši v gorah, se vam ni treba dolgočasiti. Zadostuje le nekaj domišljije in naši zamisli za čudovite igrače, s katerimi boste ustvarili lasten vodni park.

Domači akvapark otroci

Ali veste, zakaj so začeli postavljati vodne parke?

Je prav neverjetno, ampak zgodovina predhodnikov teh zabavnih atrakcij za v vodo sega vse do obdobja staroveških civilizacij, kot so bili Maji in Azteki. Naši predniki so pogosto iskali ozemlja z jezeri in slapovi, kjer so se skupaj srečevali zaradi ritualov čiščenja in sprostitve.

Moderna delovna generacija je s svojimi otroci prav tako začela iskati območja, ki jih obdaja narava, kjer se lahko sprosti in načrpa novih moči. In ko se je v okolici jezer in morskih plaž začelo srečevati vedno več ljudi, se je leta 1964 v glavi Američana Georga Millaya naslikala zamisel o ustvaritvi zabavnega parka, v podobi umetnega vodnega sveta. Tudi zato je ta ustvarjalni podjetnik še danes znan kot »oče akvaparkov«. Leta 1977 je odprl prvi vodni park v Orlandu, ki deluje še danes.

Največji in najlepši vodni parki na svetu

Leta 1985 je v Španiji zrastel prvi pravi vodni park v Evropi. V Nemčiji, nedaleč stran od Berlina boste našli največji pokriti vodni park na svetu – postavili so ga v ogromni hali, kamor bi se brez težav umestil tudi Kip svobode. Gradnja, ki bi primarno morala služiti za izgradnjo težko tovornih letal, je tako visoka, da v njej brez težav organizirajo tudi polete z balonom do višine 60 metrov. V Abu Dhabiju so odprli prvi vodni mega park, ki privlači s svojo atmosfero arabskih pripovedk.  

Kaj prinašajo otrokom vodne norčije?

Vodne igre so dobrodošle iz zdravstvenega in duševnega vidika. Obstaja več razlogov, zakaj je preživljanje časa v bazenu in na vodnih atrakcijah sploh zaželeno:

  • Voda je element, s katerim se lahko v vročih dnevih odlično osvežimo. Telo se tako ne bo po nepotrebnem pregrevalo.
  • Žuborenje, šumenje in pljuskanje vode v morju in bazenu, v odraslih in predvsem otrocih priklicujejo prijetna čustva.
  • Gibanje v vodi ali pa spuščanje po toboganih pomaga tudi pri razvoju in krepitvi mišic najmlajših. Je težje in zato hkrati tudi bolj izčrpavajoče – krivo je za prijetno utrujenost, ki bo telo popeljala v trden spanec.
  • Voda ponuja otrokom nove izzive – če se prepričajo in se opogumijo na primer spustiti po toboganu v bazen, bodo premagali svoj strah in si okrepili samozavest.
  • Organizem pri norčijah v bazenu sprošča adrenalin in t.i. »dober strah«, ki iz telesa odplakuje stres. In tudi zato se pri igrah v vodi in plavanju počutimo kot na novo rojeni in popolnoma sproščeni.

Fantek potapljanje

Kako lastnoročno ustvariti vodni park?

To niti zdaleč ni tako zahtevno, kot bi pričakovali. Poskusite združiti igrače, ki jih boste našli v naši e-trgovini, Medvedkiigrace.si, skupaj z drugimi dobrimi zamislimi za vodne igre, pri katerih bodo otroci tekmovali in se dobro zabavali.

Seveda pa je izbiro igrač treba prilagoditi tudi starosti vaših malčkov, ne smete pa pozabiti niti na neprestan nadzor nad svojimi otroci. To, da se nahajajo v domačem okolju sploh ne pomeni, da se jim med igro ne more nič pripetiti. Včasih je dovolj le sekunda in lahko pride do poškodb. Zato jih med norčijami ne spustite iz oči. Kaj potrebujete za domači vodni park?

Bazen in peskovnik

Osnovne "sestavine" vodnega sveta sta nedvomno bazen in peskovnik. Skupaj ustvarjata popolno idilo morske plaže. Igranje s peskom je dobrodošlo tudi za zdrav razvoj naših angelčkov. Gradnja peščenih objektov spodbuja domišljijo in uri drobno motoriko otroških prstkov. Pomembno je, da pesek ni popolnoma suh in sipek, ampak malce navlažen, podobno kot morski pesek. S takšnim materialom se lažje oblikuje in z njim dela.

Otroški peskovnik Metulj Smoby z vodometom prostornina 95 litrov od 2 leta

Smoby peskovnik metulj

Otroški peskovnik v obliki metulja ima v sredini malo klopco za sedenje in je narejen iz dveh delov. En del lahko mirno uporabite kot bazenček. Zvečer lahko vodo zlijete ven in s tem krilom kot školjko prekrijete drug del.  Peskovnik ima odličen vodomet, ki za delovanje potrebuje vrtno cev.

Otroški peskovniki

Vodni tobogan iz navadnega tobogana? Zakaj ne?

Če načrtujete otrokom ustvariti vodni park, izberite tobogane, ki jih lahko priklopite na vodo – na zgornjem delu imajo malo odprtino, preko katere čez vrtno cev priteče voda. Spuščanje po toboganu bo veliko lažje in niti v kopalkah si nog ne bodo odrgnili. Takšni otroški tobogani so posebno zasnovani tako, da bi skupaj z bazenom ustvarili odličen zabavni center. Pri izbiri tobogana pazite predvsem na to, da ima zaobljene robove in protizdrsne elemente na stopničkah, da bi bilo vzpenjanje nanj varno tudi z bosimi nogami.

Komplet otroški tobogan Toboggan KS Smoby z dolžino 150 cm in vodna steza AquaPlay Mountain Lake z jamo od 2 leta

Odlični otroški tobogan z drsno površino dolžine 150 cm je živih barv, ki bodo popestrile vsak domači akvapark, dobili ga boste v cenovno ugodnem kompletu z originalno vodno stezo, ki je zabavni vodni svet v malem. Otroci imajo na voljo tudi ladjice in figurice vseh vrst, s katerimi se lahko podajo na pot v pustolovščine po vodnih kanalih.

Komplet smoby tobogan vodna steza aquaplay

Otroški tobogani

Mi se prhe ne bojimo!

Zabave v vodnem centru ne bi bila enaka brez vodometov, fontan ali drugih vodnih efektov. Na vrtu pa seveda nimate veliko možnosti, kako napraviti vodne atrakcije. Dobra novica je, da vam običajno zadostuje navadna vrtna cev ali vodni balončki.

Brizgajoči vodni slon Aquafant BIG z vrtečo miško in priklopom na vrtno cev z dometom 2 m od 12 mesecev

Vodni slon big

Želite svojim otrokom privoščiti veselo poletno osvežitev? Tega vodnega slončka lahko priklopite na vrtno cev, in iz njega bo špricala voda z dometom kar dveh metrov. Na glavi ima malo rdečo miško, ki se obrača za kar 360°, tako da lahko slonček brizga vodo v vse smeri.

Vodni tenis

Ali veste, kakšne zabavne igre se lahko greste z balončki, napolnjeni z vodo? Spretnosti svojih otrok boste preverili pri igri, ki spominja na tenis ali rokomet. Igralci si vodne balončke podajajo in jih mečejo v improvizirane koše. Mirno lahko uporabite tudi cedilo za testenine, lahko jim – da igra ne bi bila preveč preprosta – priskrbite posodice, ki jih izrežete iz grla dvoliterskih plastičnih steklenic. Izgubi tisti, ki mu prvemu poči balonček.

Zmaga spretnejši

Spet vzemite plastične steklenice, jih prerežite in zdaj uporabite spodnji del, v katerega na rob podstavka izvrtate večjo luknjo. Skozi njo povlecite vrvico, ki jo zavežete na dva oddaljena drevesa, ograji ali palici za sušenje perila. Luknja bi morala biti dovolj velika, da bi se posodice po vrvi brez težav premikale.

Tako boste ustvarili dve vzporedni stezi z dvema steklenicama, ki ju namestite na en konec vrvi. Igralci z vodnimi pištolicami ciljajo plastični posodici tako, da bi se te začeli premikati. Zmaga tisti, ki mu kot prvemu uspe spraviti posodico na drugi konec steze.

Akvapark v kadi

Če so vaši otroci še premajhni za nore vodne igre, jim lahko mali akvapark ustvarite kar v kadi. Barvaste igrače za najmlajše, s katerimi lahko prelivajo vodo, potapljajo različne predmete, ali pa se igrajo z ladjicami, ki jih spuščajo po gladini, bodo spodbujale njihovo čutno zaznavanje in motorične spretnosti.

Aquapark za v banjo Cotoons Smoby od 12 mesecev zelen

Smoby akvapark

To čudovito igračo za v banjo, lahko zahvaljujoč dvema priseskoma pritrdite na površino banje ali pa na ploščice. Otroci imajo na voljo premično prho, iz katere po pritisku na rumeno zvezdico teče voda v veliko oranžno školjko z žabico Wabap. Ima tudi vodni mlin, majhen akvarij z rdečo ribico, toboganček in viseče vedro.

Igrače za najmlajše