10 najpogostejših težav pri dojenju in kako jih premagati – 1. del

  Kategorije: Dojenčki in malčki,
4 min.
31. avg'20

Preveč mleka, premalo mleka, vnete bradavice, boleče dojenje ... to je le vrh težav, s katerimi se mamice pri dojenju srečujejo. Dojenje je sicer naravno, ampak kljub temu ta čudoviti kontakt med mamico in dojenčkom ni zmeraj brez bolečin in težav. Prinašamo vam uporabne nasvete za 10 najpogostejših težav, s katerimi se srečujejo doječe matere.

Težava: Boleče bradavice

Začetki dojenja so boleči za vsako mamo, predvsem ko gre za njenega prvega dojenčka in s tem še nima nobenih izkušenj. Zmerna bolečina je zato pogost pojav, paziti pa je treba v primeru, da je bolečina pogosta tudi pri vsakem naslednjem dojenju in je dolgotrajna, kar pomeni, da ni prisotna le v prvih minutah dojenja. Najpogostejša težava je ravno nepravilno pristavljanje dojenčka na dojko, in tudi dejstvo, da se mora dojenček bradavic navaditi.

Rešitev: Spremenite tehniko dojenja. Z bradavico zaokrožite okoli dojenčkovih ust, dokler jih na široko ne odpre. Gre za refleks, tako da bo večina novorojenčkov bradavico »ujela«. Dojenčka priložite tako, da bo njegova spodnja ustnica pod bradavico, ne na njej. Brada in nosek bi se morala dotikati dojke, vi pa ne bi smeli videti bradavice in niti spodnjega dela kolobarja. Pomembno je tudi, da dojenčka priložite na dojko, ne dojke k dojenčkovim ustom (in seveda ne na silo).

Dojenje tezave

Vir fotografije: freepik

Težava: Zamašeni mlečni kanali

Pogosta težava mamic ni le premalo mleka, ampak tudi preveč mleka. Podobno kot nepričakovani daljši presledki med hranjenjem dojenčka, lahko tudi preveč mleka povzroči zamašenost mlečnega kanala. To se lahko kaže s pordelostjo, bolečino dojke ob dotiku in najpogosteje z bulicami zasušenega mleka. Mlečni kanali so lahko zamašeni tudi zaradi drugih razlogov. Kdaj pa kdaj je to lahko zaradi pritiska na dojko med spanjem, nepravilno črpanje mleka, nekakovostna/zastarela črpalka ali pa zaradi udarca v dojko.

Rešitev: Za zamašene mlečne kanale obstaja nekaj učinkovitih rešitev. Prvi izmed njih je pristavljanje dojenčka najprej k boleči dojki, s čimer se količina mleka zniža, mlečni kanal pa se hitreje prečisti. Strokovnjaki (in tudi izkušene mamice) priporočajo prav tako tople obkladke in masažo dojke. Pomagala pa bo tudi nežna vibracija – za to obstajajo posebni masažni pripomočki, vanje pa vam ni investirati, saj bo popolnoma zadostoval na primer spodnji del električne zobne krtačke.

Težava: Razpokane bradavice

Kljub temu, da so bradavice lahko med dojenjem boleče, lahko tudi razpokajo. Večinoma je to posledica nepravilnega prilaganja dojenčka, zaradi intenzivnega črpanja mleka, razlog za to pa je lahko tudi infekcija ali pa preprosto suha koža. Nekatere mamice v povezavi s tem trpijo tudi za blažjim krvavenjem. Razpokane bradavice pa kljub temu ne predstavljajo večje težave.

Rešitev: Podobno kot pri mnogih drugih težavah pri dojenju, razlog tudi za razpokane bradavice tiči v nepravilnem položaju med dojenjem. Pazite na to, da bo dojenček v usta vzel večji del kolobarja bradavice in da mleko ne sesa le »površinsko«, s čimer bradavico bolj draži. Razpokanost bradavic bodo omilile gel blazinice, negovalne kreme za bradavice in ob večjih težavah tudi protibolečinske tablete.

Celjenje bo pospešilo tudi materino mleko, ki ga po dojenju pustite, da se na bradavici zasuši. Pomembna je tudi higiena – na površini razpokane bradavice se lahko pojavljajo bakterije, ki prehajajo pod površino in v materino mleko. Zato bolečih bradavic ne pozabite umivati vsaj dvakrat dnevno z vodo in milom.Dojenje crpanje

Težava: Kopičenje mleka

Prevelike dojke, dobesedno nalite z mlekom prav tako povzročajo težave. Dojenček se ne zna dobro prisesati in dojke polne mleka prinašajo neudobje tudi mamici. Ta težava ženske pesti predvsem v prvih dnevih dojenja, ko se mleko non-stop proizvaja in ta še ni prilagojen dojenčkovim potrebam. Materino mleko se lahko kopiči tudi v primeru, da so med dojenjem preveliki presledki ali pa če dojenček ne zmore dovolj dobro sesati.

Rešitev: Še pred dojenjem nekaj mleka izčrpajte, s čimer boste sprostili tok mleka in dojenčku se ne bo treba že na začetku hranjenja mučiti s »črpanjem« mleka. Preprosta rešitev je prav tako pristavljanje dojenčka kar najbolj pogosto ali pa mleko črpati.

Težava: Mastitis

Mastitis, vnetje dojke, nastane zaradi bakterijske okužbe. Znaki mastitisa so podobni gripi, mamica trpi zaradi povišane temperature in bolečine v dojkah, ki lahko sega tudi do pazduhe. Mastitis se najpogosteje pojavlja v prvih tednih po otrokovem rojstvu.

Rešitev: Najbolj učinkovita rešitev so antibiotiki, vendar ta okužba kdaj pa kdaj izgine tudi brez njih. Pomembno je, da med okužbo ne prenehate z dojenjem, ali pa mleko izčrpate in dojke praznite, saj lahko kopičenje mleka mastitis že poslabša.

Čudovite trenutke med dojenjem lahko uničijo neprijetne težave, s katerimi se sreča vsaka mamica. Za vsako zmed njih obstaja rešitev, zahvaljujoč kateri bo dojenje spet brez težav in brez bolečin.