10 najpogostejših težav pri dojenju in kako jih premagati – 2. del

  Kategorije: Dojenčki in malčki,
4 min.
04. sep'20

Pogled v oči vašemu dojenčku med dojenjem je resnično neprecenljiv, in ne ena mamica se ob tem razneži. Dojenje pa lahko spremljajo tudi neprijetnosti, ki pogosto pripeljejo tudi do prenehanjem z dojenjem. Kako si pomagati in dojenčka dojiti kar najdlje in to brez težav? Preberite si naš drugi del članka o najpogostejših težavah pri dojenju.

Težava: Kandidaza

Doječe mamice lahko med obdobjem dojenja preseneti tudi kandidaza, torej glivična okužba, ki nastane v otrokovih ustih in se na bradavice prenaša md dojenjem. Kaže se z rdečino, lesketajočimi bradavicami in bolečino med dojenjem in po njem. Mamice prav tako muči srbečica na področju bradavic. Znake iščite tudi pri dojenčku – v ustni votlini se pojavlja bel sirast sloj.

Rešitev: Kandizaza se uspešno zdravi z antimikotiki, v primeru glivične okužbe na bradavicah in dojenčkovih ustih vam bo zdravnik najverjetneje predpisal kremo Canespor. Pri tej okužbi je izjemno pomembna higiena in sterilizacija vsega, kar pride v kontakt z dojenčkovimi usti in vašimi dojkami.Dojenje težave blog

Vir fotografije: freepik

Težava: Premalo mleka

Dojenje se bolj ali manj prilagaja sistemu ponudbe in povpraševanja. Več kot dojite, črpate ali iztiskate, več mleka bo vaše telo proizvedlo. Kdaj pa kdaj pa nastane težava in se to ravnovesje poruši. Vzrokov za nizko laktacijo je lahko več, zato ne odlašajte z obiskom zdravnika ali svetovalca za dojenje.

Rešitev: Tvorbo mleka boste spodbudili s pogostim pristavljanjem dojenčka, večkrat dnevno. Za spodbujanje tvorbe mleka pa lahko pomagajo tudi različni čaji. Takšni čaji za doječe matere večinoma vsebujejo skupek zelišč, kot na primer grško seno, janež, komarček, kumino in navadni sporiš. Prav tako pa je za mamico pomemben počitek, saj se lahko za nezadostno laktacijo skriva tudi takšna »banalnost«, kot sta stres ali premalo spanca.

Težava: Dojenček zaspi na dojki

Novorojenčki so v prvih tednih po rojstvu zaspani in kdaj pa kdaj se lahko resnično zgodi, da dojenček med spanjem zaspi neposredno na mamini dojki. Seveda, ne gre za nikakršno resno težavo, vzrok za to je lahko le dojenčkova utrujenost in tudi možnost, da z dojke mleko ne teče in dojenček tako izgubi »predmet« zanimanja. Ravno tekoče mleko je tisto, ki dojenčka drži pokonci in ga zanima.

Rešitev: Tok mleka je vedno najhitrejši na začetku, ko se tok sprosti, t.i. izcejalni refleks. Če želite efektivnost tega refleksa zvišati, dojenčka najprej pristavite na dojko, ki je bolj polna. Ko boste čutili, da se sesanje upočasnjuje in dojenček začenja spati, začnite dojko masirati in jo stisnite s palcem in kazalcem, s čimer spodbudite tok mleka. Lahko pa tudi nežno popihate proti dojenčkovemu obrazku, ga pobožate po glavici in poskusite spremeniti položaj dojenja.

Dojenje težave položaj

Vir fotografije: freepik

Težava: Vdrte bradavice

Za vdrtimi bradavicami trpi več žensk kot bi si morda mislili. Se vam zdi, da se težava nanaša tudi na vas? S palcem in kazalcem pritisnite na kolobar in opazujte, kaj se zgodi z bradavico. Če se raje »skrije« noter in ne štrli ven, imate najverjetneje vdrte bradavice. To pa ne pomeni, da se morate z dojenjem raziti! Tudi mamice z vdrtimi bradavicami lahko dojijo, s čimer jim bo najpogosteje pomagala svetovalka za dojenje.

Rešitev: Žal, z vdrtimi bradavicami vam ne bo pomagala nobena sprememba položaja in niti pravila tehnika pristavljanja. Če vas muči ta težava, pred dojenjem uporabite črpalko za črpanje mleka, ki vam bo bradavico potegnila navzven, nato pa dojenčka pristavite k dojki. Vpadle bradavice lahko začnete »popravljati« že med nosečnostjo. V namenskih trgovinah boste našli pripomočke za korekcijo bradavic, ki s sesanjem izvlečejo plosko ali vdrto bradavico. Med njimi je najbolj znani sistem Avent Nipelette, ki deluje po principu obrnjene brizgalke. Z uporabo tega pripomočka se ustvari podtlak na bradavico, ki jo izboči.

Težava: Boleči izcejalni refleks

Izcejalni refleks, torej refleks praznjenja dojke, je trenutek na začetku dojenja, med katerim se hitro sprosti tok mleka in dojenček začne sesati. Mamica lahko občuti nežno drgetanje v dojki, ki je dober znak za to, da refleks deluje tako kot mora. Lahko pa se zgodi, da je refleks počasnejši in mama ob njem čuti celo bolečino. S tem se srečujejo predvsem mamice, s prekomerno produkcijo mleka.

Rešitev: Če vas muči boleči refleks ravno zaradi prevelike količine mleka, poskusite dojenčka dojiti pretežno z boleče dojke in stran zamenjajte le takrat, ko je to potrebno. V primeru, da v tem času občutite preveliko bolečino, obiščite zdravnika, ki vas bo dobro pregledal in izločil kvasovke in bakterijske okužbe.

Bolečine pri dojenju so pogosto vzrok prehitrega odstavljanja dojenčka. Velika večina izmed njih ima svojo rešitev, ki zahteva »le« potrpežljivost in iskanje prave tehnike dojenja. Dojenje ne bi smelo biti boleče, ampak čudovito, moralo pa bi krepiti tudi trdno vez med mamico in dojenčkom. Držimo pesti, da bo vaše dojenje povsem brez bolečin.