Vse, kar morate vedeti o dojenju pri okužbi s COVID-19

  Kategorije: Zdravje otroka,
3 min.
14. jan'21

Pazite, ščitite sebe in ljudi okoli vas, upoštevate vse ukrepe, rezultat testa na novi koronavirus pa je vseeno pozitiven. Kaj če se to res zgodi, vi pa poleg tega še dojite? Ali lahko z materinim mlekom okužite dojenčka? Je dojenje varno, tudi če v materinem telesu kroži virus COVID-19?

Novi tip koronavirusa povzroča preglavice v svetu že več kot eno leto in nam zastavlja vedno nova vprašanja, na katere se strokovnjaki trudijo kar najhitreje odgovarjati. Bodoče ali novopečene mamice so se zagotovo že vprašale, ali lahko svojega dojenčka okužijo tudi med dojenjem. Se virus skriva tudi v materinem mleku? Ali lahko sploh dojim, če je bil moj test na COVID-19 pozitiven?

Koronavirus in materino mleko

Podobno kot prejšnjega koronavirusa SARS-CoV, niti novejšega SARS-CoV-2 (ki mu preprosto pravimo koronavirus oz. COVID-19) v raziskavah pri materinem mleku niso zaznali. Ta hiter odgovor pa mamicam zagotovo ne bo zadostoval. Dobra novica je, da s samim pitjem materinega mleka svojega dojenčka ne boste okužile, vendar kako dojiti in se izogniti neposrednemu stiku z dojenčkom?

Glede na raziskave vemo, da se novi koronavirus prenaša z drobnimi kapljicami v zraku, ko okužena oseba kiha, kašlja ali govori. To, da virusa na svojega otroka ne boste prenesli preko materinega mleka, še ne pomeni, da ga v nobenem primeru ne morete okužiti. Če je koronavirus pri vas potrjen ali sumite, da bo rezultat testa pozitiven, vam ni treba prenehati z dojenjem, treba je le slediti strogim navodilom, ki bodo tveganje za okužbo kar najbolj zmanjšala.

Korona dojenje mamica

Vir fotografije: freepik

Varno dojenje

Jasno je, da v primeru, ko z dojenjem nimate težav, z njim ne želite zaključiti in sploh pa se od svojega malčka ne želite izolirati za nekaj dni. Če to vaše zdravstveno stanje dopušča, lahko z dojenjem nadaljujete, vendar ne pozabite na naslednje:

  • Umivajte si roke. Dojenčka se dotikajte le s čistimi rokami kot v običajnih razmerah, kar pa je v tem primeru še bolj pomembno. Pred in po dotikanju dojenčka si dobro umijte roke, in tudi pred in po tem, ko ste v rokah držali stekleničko ali katero drugo igračo.
  • Nosite masko. Na nošenje maske ste gotovo že vajeni, vendar pa se vseeno nošenje maske doma in v prisotnosti dojenčka marsikomu ne zdi smiselno. Če dojite, je uporaba maske nujna, in to predvsem takrat, ko dojenčka držite v naročju, ga previjate, kopate ali mu govorite. Vemo, da je maska neudobna in jo je neprijetno nositi v dojenčkovi prisotnosti. Naj vas pomirja dejstvo, da čas, ko ste kužni traja le nekaj dni in žrtvovati malce udobja za otrokovo zdravje zagotovo odtehta svoje.
  • Dezinficirajte. Vse površine, torej previjalno mizo in posteljico, pa tudi stekleničke, igrače in oblačila. Dezinficirajte tudi površine, ki se jih niste dotaknili, vendar bi nanje lahko padle zračne kapljice. Poskrbite, da bo vaš dom še čistejši kot sicer.
  • Črpajte mleko. Se bojite dojiti tudi kljub temu, da je lahko varno, vendar dojenčka ne želite prikrajšati za materino mleko? Črpajte ga. Zahvaljujoč možnosti kot je črpanje mleka, lahko dojenčka nahrani tudi partner ali pa drug družinski član, vi pa ste lahko brez strahu, da bi ga s svojim dotikom okužili. Pazite na zadostno sterilizacijo stekleničk in cucljev.
  • Opremite se z mlečno formulo. Če otroka hranite z mlečno formulo, to ni nobena sramota ali znak slabe matere. Vam dojenje ne leži? Ne želite po nepotrebnem tvegati? Je za vas dojenje med boleznijo nočna mora? Preklopite na mlečno formulo, ki bo dojenčku priskrbela vsa potrebna hranila in ga nasitila.

Okužba z novim koronavirusom med dojenjem še ne pomeni konca sveta. Ob upoštevanju vseh priporočil boste lahko znova vonjali glavico svojega dojenčka in ga celega polupčkali.