Trdna vez z dojenčkom: kako jo poglobiti?

  Kategorije: Dojenčki in malčki,
5 min.
08. avg'19

Materinstvo je eno izmed najlepših obdobij v življenju ženske, če ne celo najlepše. Ob pogledu na to dišečo malo stvarco, ki sladko spančka, se raztopi vsaka mamica, pa tudi prijateljice in družina. Le pogumna mama se ne boji priznati, da je skrb za dojenčka polna stresa in potokov solz. Kaj storiti, ko ljubezen do dojenčka zamegljuje panika in občutek neuspeha?

Odgovor na to vprašanje je ena beseda, ki prihaja z angleščine – bonding. Gre za t.i. navezovanje dojenčka k materi (tudi v nasprotni smeri), ki se začne takoj po rojstvu. Neposredno po porodu dojenčka priložijo k mamici, zahvaljujoč čemur se počuti varno in ljubljeno. S tem prvim stikom se bonding ne konča, ampak šele začne. Je dolgotrajen proces, ki v vaše življenje prinaša harmonijo, mir in dobro počutje. Preberite si naše nasvete, kako ustvariti trdno vez z dojenčkom že od njegovega prvega trenutka.

Dojite

Mnoge mamice svojih otrok zaradi različnih razlogov ne dojijo. Kdaj pa kdaj je to pomanjkanje mleka, drugič neverjetna bolečina, ki spremlja dojenje ali pa tudi strah, da vaše prsi nikoli več ne bodo videti kot prej. Imejte v mislih, da dojenje dojenčku ne daje le hranil za zdrav razvoj. Dojenček med dojenjem posluša bitje vašega srca, vonja vaš vonj in občuti dotik vaše kože, ki je neprecenljiv.

Novorojencek dojenje

Glejte si v oči

Med dojenjem, uspavanjem, zibanjem, vožnji z vozičkom ... Navezujte očesni stik z dojenčkom vedno, ko je to mogoče. Dojenček si bo zahvaljujoč temu zapomnil, kdo ste in kaj zanj pomenite, da niti ne omenjamo, da je očesni stik nasploh eden najlepših stikov med dvema človekoma.

Odložite telefon

Pozabite na družabna omrežja, za trenutek prenehajte s fotografiranjem dojenčka, čeprav želite ujeti vsak trenutek, ampak preprosto odložite telefon. Ljudje, ki jih v tistem ni z vami, bodo že počakali. Otroku se popolnoma posvetite, ne da bi imel pred očmi telefon namesto vašega obraza.

Poslušajte bitje srca

Se spominjate prvega pravega ultrazvoka, med katerim ste poslušali bitje srčka svojega dojenčka? Zdaj ga imate privilegij poslušati kadar koli želite. Privijte se k dojenčku in uživajte v edinstveni melodiji, ki jo je skomponiral najbolj nadarjeni skladatelj – vaš malček.

Spite skupaj

To ni nobena novost, v današnjem pospešenem času pa se je dobro na to spomniti. Na to bi morale misliti predvsem mamice, ki med porodniškim dopustom delajo in želijo tudi kratek dojenčkov spanec doživeti v popolnosti. Naj vas ne peče vest, privoščite si počitek, ko ga potrebujete.

Masirajte

Pri masaži dojenčka gre spet za dotike, vendar ima tudi druge prednosti. Redna, nežna masaža z otroškim oljem pomaga vašemu malčku zaspati, ga pomiri in tudi olajša simptome kolike ter okrepi dojenčkov imunski sistem. Hkrati si bo dojenček zahvaljujoč masaži ustvaril pozitivne asociacije do "maserja", in to je točno to, kar želite.

Dojenček masaža

Naredite nekaj za partnerja

Kdaj sta nazadnje s partnerjem sama preživljala čas? Vemo, da z dojenčkom to ni tako preprosto, vendar je v tem času pomembno najti tudi čas za drugega starša. Skuhajte mu večerjo, specite nekaj okusnega ali pa le skupaj uživajta v skodelici vročega čaja ob gledanju filma. Zadovoljna bosta oba, kar pomeni, da bo zadovoljen tudi dojenček.

Nič na silo

Se vam je prijateljica pohvalila s tem, da njen malček že dviguje glavico? Ali pa se mu je uspelo samemu obrniti prej kot pa vašemu malčku. V mislih imejte to, da vsak otrok napreduje po svojem lastnem tempu, kar je popolnoma v redu. Ne primerjajte svojih otrok z otroki znancev in uživajte v vsakem trenutku, ki vam ga prinaša sedanjost.

Slecite se

In si priložite dojenčka k sebi tako, kot so ga k vam priložili takoj po porodu. Lahko se zgodi, da zaradi takšnega razloga, kot je pomanjkanje telesnega stika z mamo, dojenček postane nemiren. Devet mesecev te si z njim delili eno telo, zato ga delite še po porodu delite vsaj na takšen način. Objem dojenčka, na primer tudi v ruti, uravnava ritem bitja srca in tudi dihanja dojenčka.

Odzovite se na jok

Knjig in člankov o tem, ali takoj reagirati na otrokov jok, je ogromno in vsak govori o nečem drugem. Pomembno je, da se odzovete na dojenčkov jok vsaj med prvimi tremi meseci. Dojenček bo zahvaljujoč temu mirnejši in se bo počutil varneje. Vedel bo, da ga niste zapustili in ste zanj poleg njega zmeraj, ko vas potrebuje.

Dojenček bonding smeh

Stavite na odejice

Ali vaš malček nima mirnega spanca in se stalno prebuja, vi pa ne veste, zakaj? To težavo boste morda rešili s preprosto odejico, v katero lahko malčka čvrsto zavijete. Malček se bo počutil podobno, kot se je počutil v vašem trebuščku – varno.

Vonjajte njegov vonj

Naj vam ne bo nerodno povohati dojenčka vsakič, ko si tega zaželite. Saj je to vendar vaš otroček in priznajmo, vonj otrok je preprosto čudovit. Tudi takšna malenkost, kot je vaš nos pri otrokovi glavici, spodbuja navezovanje.

Zibajte

Vam je dojenček zaspal v naročju in ga želite kar najhitreje položiti v posteljico? Ustavite se za hip in uživajte v trenutku z dojenčkom v naročju. Zibajte ga ali pa se usedite v gugalnik in se zibajte skupaj z njim.

Pojdite ven

Ste postali nemirni, saj že tedne niste prestopili hišnega praga? Uredite se, lepo se oblecite, položite dojenčka v voziček ali pa ga položite v ruto in se odpravite na sprehod. Usedite se v priljubljeno kavarnico, obiščite botanični vrt ali pa priljubljeni park, si oglejte živali v živalskem vrtu ... Zamenjajte vsakodnevno rutino med štirimi stenami za prijetnejše okolje.

Pripovedujte

Imate občutek, da se med porodniško nimate z nikomer pogovarjati? Kaj pa z dojenčkom? Odgovarjal bo sicer le z momljanjem in radovednim pogledom, vendar je vseeno najboljši poslušalec. Pripovedujte dojenčku vse, kar imate v mislih, kar ravno delate, čeprav je to le menjava pleničke.

S čarobno besedico bonding se vam ni treba ločiti takoj po porodu. Prinesite jo domov s porodnišnice skupaj s svojo kepico sreče in nadaljujte v ustvarjanju vezi med seboj in dojenčkom tudi na porodniškem dopustu.