Nosečnost teden za tednom: 19. teden

  Kategorije: Nosečnost,
3 min.
15. jun'20

No, kaj mislite, bo fantek ali punčka? V 19. tednu nosečnosti ste spet malce bližje k odgovoru na to vprašanje in morda boste ravno v naslednjih dneh ugotovili, ali pod srcem nosite fantka ali punčko. Še preden odidete na redni pregled k zdravniku, si preberite, kako se ima vaš dojenček v tem stadiju nosečnosti.

Zagotovo ste se že navadili na dejstvo, da je dojenček s tedna v teden večji in večji. Zdaj ni nič drugače, saj je že velik kot zrel mango. Velik je približno 16-17 cm in tehta več kot 200 gramov. Morda se na prvi pogled zdi, da je to malo, vendar ta, še ne polkilski dojenček z vašim telesom dela čudeže, in to ne le v 19. tednu nosečnosti.

Znaki devetnajstega tedna

Devetnajsti teden nosečnosti s seboj ne prinaša več veliko značilnih znakov, ki povezujejo bodoče mamice v tej fazi nosečnosti. Jutranje slabosti so mimo, prav tako utrujenost, nekatere izmed vas pa čakajo manj neprijetni, vendar vseeno malce zoprni simptomi.

  • Bolečine v trebuhu. Pri njih se veliko mamic prestraši, kar ni nič čudnega. Bolečine v spodnjem delu trebuha so v tem času povsem običajne in pomenijo eno – naprezanje mišic, ki ustvarjajo več prostora za dojenčka. Če imate občutek, da bolečina ni običajna, dolgo traja, ali pa je združena z drugimi znaki, se ne bojte obiskati vašega zdravnika, ki vas bo pregledal.
  • Omotica. Ne le sama omotica, ampak tudi onesveščenje sta med nosečnostjo pogostejša, kot si mislite. Te občutke sproža nezadostna količina kisika, ki jo ima na vesti dojenček. V vaši notranjosti se ravno preteguje in pritiska na pljuča. Poleg tega vaša vedno večja maternica pritiska na žile. Razlog za omotico in občutek omedlelosti pa lahko sproži tudi lakota in premalo popite tekočine.
  • Krči v nogah. Proti krčem (ne le med nosečnostjo) obstaja ena zelo učinkovita rešitev, ki pa je raztezanje. Če imate možnost, preizkusite prenatalno jogo ali kar je še bolje – poprosite partnerja za masažo meč.
  • Bolečine v kolkih. Bolečine v predelu kolkov mučijo mnoge nosečnice, predvsem ponoči. Olajšalo jih bo le spanje na boku s podporo blazin za dojenje med nogami.

Devetnajsti teden nosečnost

Vir fotografije: freepik

Nosečniški trebušček v devetnajstem tednu

Zagotovo bo največja sprememba tega tedna pri vas vedno močnejši in pogostejši dojenčkovi premiki. Seveda je še prezgodaj, da bi ta gibanja dojenčka čutil tudi vaš partner, zato so to za zdaj le čudežne brce med vami in dojenčkom.

Dojenčka v tem času ščiti verniks, torej sirasta mast, ki jo lahko opazite tudi ob rojstvu. V 19. tednu dojenček intenzivno dela na razvoju čutov, v njegovih možganih pa se razvijajo živčne celice za tip, okus, vid in sluh. V primeru, da pričakujete punčko, vedite, da so njena rodila že razvita, v jajčnikih pa so skrite klične celice jajčnikov v neverjetnem številu, 6 milijonov. Razvoj polnih organov v tej fazi poteka tudi pri dečkih – ti imajo semenčice že na svojem mestu.

Kaj vas čaka v 19. tednu?

V tem tednu vas čaka »le« ultrazvok, če ga še niste opravili v prejšnjem tednu. Zdravnik bo pozorno spremljal dojenčkovo velikost in vas pomiril, da se razvija tako, kot se mora. Ko bo dojenček pravilno obrnjen in boste želeli vedeti otrokov spol še pred rojstvom, je za to zdaj pravi čas. Ne pozabite z ultrazvoka odnesti tudi črnobele posnetke – prve slike vašega malčka za v družinski album.

Na polovici nosečnosti je že pravi čas tudi za izbiro pediatra za vašega malčka. Morda to veste že od začetka in morda niti ne veste, kdo bo zdravnik vašega malčka. Začnite delati seznam, povprašajte znance in na spletu preberite mnenja staršev. Seveda, pediatra ne pozabite obiskati tudi osebno in ga povprašajte, ali sploh sprejema nove paciente. Hkrati boste dobili tudi prvi vtis, ki ga upošteva mnogo bodočih staršev.