Nosečnost teden za tednom: 29. teden

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
24. jun'21

Plesalec, ninja, nogometaš ali zaspanček? Drži, govorimo o dojenčku, ki se v tem stadiju znotrajmaterničnega razvoja kar aktivno giba, vi pa lahko tudi ugibate, kakšnega značaja bo. Kaj poleg povečane aktivnosti dojenčka s seboj prinaša 29. teden nosečnosti?

Dojenček se je malce upočasnil, zato vas lahko preseneti, da je glede na prejšnji teden zrastel le za centimeter. Velik je približno 39 cm, vendar je njegova teža večja – približno 1200 gramov. Če velikost radi primerjate k različnemu sadju in zelenjavi, je v tem tednu vaš dojenček velik kot buča maslenka.

Znaki devetindvajsetega tedna

Dojenček se v 29. tednu gibe precej bolj intenzivno in to niso le brce. Dojenček se v vašem telesu obrača, vrti, dela prevale, kar pa zagotovo tudi čutite. S svojo težo in gibi pritiska na prebavni trakt, kar se kaže tudi s hemoroidi, pekočo zgago, bolečinami v maternici in pogostim uriniranjem.

  • Bolečine v glavi in vrtoglavica. Ta stranski znak nosečnosti se lahko pri vas pojavlja predvsem zaradi pomanjkanja spanca. Kaže pa lahko tudi na nizko raven sladkorja v krvi, zato poskušajte jesti redno in seveda, manjše porcije, s čimer se boste izognili tudi pekoči zgagi.
  • Srbenje trebuha. Koža se med nosečnostjo napenja in je tanjša, kar povzroča višjo občutljivost in srbečico. Rešitev za to je redno natiranje s kremo in zadostna količina popite tekočine.
  • Bolečine v hrbtu, nogah in kolkih. Določena stopnja bolečine je za ta stadij nosečnosti povsem običajna. Pridobivate težo, v sebi nosite novo življenje in se ob tem še gibate in morda še zmeraj hodite v službo. Sklepi in vezi so z bližajočim porodom mehkejši in bolj sproščeni, kar lahko prav tako povzroča bolečine.
  • Hemoroidi. Kot smo že omenili, pritisk dojenčka na prebavni trakt v kombinaciji s hormoni sprošča črevesne mišice in povzroča neprijetne hemoroide. Zato pijte dovolj tekočine in v jedilnik uvrstite več vlaknin.
  • Zaprtost. Podobno kot pri hemoroidih, so tudi tu dobra rešitev vlaknine, voda in prav tako gibanje.
  • Težave s spancem. Omejite vnos kofeina, pijte dovolj tekočine, med spanjem uporabljajte blazino za dojenje in si privoščite preprosto vadbo, ki vas bo prijetno utrudila in vam lajšala bolečine. Priljubljena je na primer joga za nosečnice, dobro pa bodo deli tudi sprehodi.
  • Pogostejše uriniranje. Tega simptoma verjetno ni treba podrobno pojasnjevati. Maternica se še vedno širi, pritiska na sečni mehur, rezultat pa je pogosto tekanje na stranišče. V nobenem primeru pa ne prenehajte s pitjem tekočin. Ta je izjemno pomembna in poleg tega, da zadosten vnos tekočine lajša druge znake, tudi ščiti pred predčasnim porodom.

Nosečnost devetindvaseti teden blog

Vir fotografije: Freepik

Nosečniški trebušček v devetindvajsetem tednu

Trebušček raste veliko hitreje, saj raste tudi dojenček in zahteva vedno več prostora. Do tega tedna naj bi optimalno pridobili 9-12 kg, če pričakujete dvojčke pa bi morala tehtnica pokazati za 10-13 kg več. V tem času se večina dojenčkov obrne z glavico navzdol, s čimer se pripravlja na prihod na svet. Vendar pa brez strahu, če je vaš dojenček obrnjen nasprotno, še vedno ima dovolj časa. V 29. tednu se obrne približno ¾ dojenčkov, do konca nosečnosti to ne uspe le 3-4 odstotkom.

Kaj pa dojenček? Pridobiva zaloge maščobe in mišic, ki so videti tudi na ultrazvoku. Koža je vedno bolj debela, manj zgubana in kosti so trdnejše. Tudi dojenčkovi očki se še vedno razvijajo – v tem času nosečnosti že imajo pigment, vendar so najverjetneje modre barve. Dozorevajo tudi pluča in če bi se rodil v 29. tednu, bi imel kar 90 % možnosti, da preživi.

Kaj vas čaka v 29. tednu?

Počasi se začnite pripravljati na porod, pripravite si torbo za porodnišnico in vanjo postopoma dodajajte stvari. Na dan D boste tako prepričani, da imate vse, kar potrebujete. Ne pozabite veliko počivati in ne opravljajte zahtevnih gospodinjskih opravil. Razmislite o shrambi krvi iz popkovine, ki lahko v prihodnosti reši ne le dojenčka, ampak tudi vas.

Začnite uživati kalcij ali pa v jedilnik vključite živila, ki ga vsebujejo. Dojenček v tem času znotrajmaterničnega razvoja marljivo dela na krepitvi kosti in si po potrebi kalcij »izposodi« z vaših zalog. Te boste dopolnili s konzumacijo mlečnih izdelkov, tofuja in listnate zelenjave.