Otroci in debelost: je res kriv gen za debelost?

  Kategorije: Zdravje otroka,
4 min.
07. apr'18

Preventiva prekomerne telesne teže in debelosti – na to bi se morali osredotočiti vsi starši, ki jih skrbi zdrav otrokov fizičen in psihičen razvoj. V svoje navade vključite nekaj malenkosti, ki zadevajo zdravo prehrano, obogateno z zdravimi hranili in nekoliko gibanja. Na bolezen lahko vpliva tudi dednost, vendar pa je od čezmerne teže do debelosti le korak, ki pa ga lahko preprečite že v prvih letih življenja vaših otrok.

Zdravje ima vsak samo eno – to privzgajamo otrokom že od majhnega in upamo, da jim bo dobro služilo tudi potem, ko bodo že odrasli. Tudi bodočim mamicam, ki svoje zaklade nosijo še pod srcem je najpomembnejše, da bi se otrok rodil zdrav. Res je, da na nekatere stvari nimamo vpliva, vendar lahko debelost odpravimo že s preventivnimi ukrepi. Tudi v tem primeru zagotovo velja, da je preventiva bolje kot kurativa.

Zakodirano v genih

Kolikokrat ste v svoji okolici že slišali stavek »To ima po meni, jaz sem že celo življenje debel«? Za samo debelost niso zmeraj odgovorni geni, otroci lahko po starših podedujejo tip postave in počasnejši metabolizem. Razlog za debelost so lahko tudi hormonalne spremembe, predvsem premalo delujoča ščitnica, ki med drugim povzroča pridobivanje na telesni teži in je vedno pogosteje prisotna tudi pri otrocih. Za pridobivanje telesne teže je sicer lahko kriv tudi t.i. gen za debelost, ki pripomore k nastanku debelosti. Po drugi strani pa geni za leptin ne dovoljujejo, da bi debelost kar tako izbruhnila.

Zdravje sladkarije

Zagotovo tudi vi poznate ljudi, ki lahko pojedo resnično karkoli in se jim na tehtnici prav nič ne bo poznalo. Geni so tako lahko le predpogoj za čezmerno težo in debelost, vendar je ta bolezen veliko bolj odvisna od življenjskega sloga posameznika. Dejstvo je, da bodo otroci, ki se rodijo staršem s povečano telesno težo, najverjetneje tudi sami pretežki. V domačem okolju že od majhnega opazujejo nezdrav življenjski slog, ki ga je včasih težko izboljšati, vendar to ni povsem nemogoče.

Ne zapirajte oči pred debelostjo

V očeh vsakega starša je njihov malček pač najboljši. Debelost in prekomerna telesna teža spadata med občutljive teme, o katerih se s težavo govori, saj predstavljajo resničen problem, ki ga je treba začeti reševati. Prekomerna teža ni le fizična težava, ampak tudi psihična. Otroci so neposredni in se ne zavedajo, s čim vsem lahko sošolce in prijatelje prizadenejo.

Če se vaš malček iz šole vrne žalosten, ker ga je nekdo zmerjal z debeluščkom, razmislite, ali je bila ta izjava upravičena. Takšno očitno kazanje na napake drugih ni primerno, vendar vas lahko prav to morda spodbudi in ugotovili boste, da ima otrok težavo, ki ni nujno, da jo bo prerasel.

Nov življenjski slog

Ne govori se kar tako, da si, to kar ješ. Če je osnova vašega družinskega jedilnika slaba prehrana, se bo to slej ko prej odražalo tudi na zdravstvenem stanju. Mnoge družine se niti ne zavedajo, da njihov jedilnik ni prav zgleden. Razlog za prekomerno težo in debelost niso vselej gore čokolade in sladke pijače nenaravne barve. Dobro zmešnjavo lahko povzročijo tudi jedi, s katerimi ne mislite ničesar slabega. Škodijo lahko tudi makaroni, ocvrti zrezki in klobase, če se na krožniku znajdejo prepogosto.

Nekateri otroci imajo preprosto večji tek in pojedo večje porcije obroka, kot njihovi vrstniki. Za zdravo življenje je pomemben vnos vitaminov iz sadja in zelenjave in redno gibanje. To pa ne pomeni, da mora vaš malček obiskovati štiri krožke tedensko. Začnite s sprehodi za konec tedna ali prijetnim kolesarjenjem, ne bojte pa se niti obiska dietetika. Ta bo predlagal nove navade, ki bodo vam pisane na kožo.

Zdravje gibanje

Preproste prehranjevalne navade

  • Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, vendar ni treba izpuščati niti kosila ali večerje.
  • Vsaj en obrok dnevno bi moral biti topel. Brez kuhane hrane se teža le stežka zmanjša.
  • Omejite in postopoma popolnoma izpustite hitro hrano. Hrano pripravite tudi za izlete in poti z avtomobilom.
  • Ohranjajte dobre pitne navade, ki ne vključujejo sladkih pijač, temveč navadno in mineralno vodo ter zeliščne čaje.
  • Pozabite na kupovanje sladkarij in poskusite omejiti tudi pecivo in slaščice narejene doma, predvsem če vsebujejo veliko sladkorja in bele moke.
  • Poskrbite za dovolj gibanja in otroke na poti do vitkejše postave spodbujajte.

Debelost prizadene vse več in več mladih in prav tako tudi otroke, ki še ne nadzorujejo svojega jedilnika. Prekomerna telesna teža je dandanes še vedno malce tabu tema, medtem ko se vseeno uvršča med bolezni moderne civilizacije. Ne zatiskajte si oči pred to boleznijo in postanite pristaši zdravega načina življenja in širite njegovo pomembnost.