Zakaj je vitamin D pomemben in kako dopolniti njegove zaloge?

  Kategorije: Zdravje otroka,
4 min.
12. jan'23

Poletje je za otroke idealno in ne le zaradi igranja na svežem zraku, ampak tudi zaradi tvorbe vitamina D, ki je neizmerno pomemben za pravilen razvoj kosti. Pozimi pa je zaradi mraza in neprijetnega vremena čas na svežem zraku omejen, verjetno pa ni treba poudarjati, da je količina sončnih žarkov v tem letnem času veliko nižja kot ostale dni v letu. Kako torej otroškemu organizmu priskrbeti to dragoceno snov, ko sonce zakrivajo oblaki?

Pozimi lahko raven vitamina D v krvi pade tudi za 50 odstotkov. Njegov najnaravnejši vir je namreč sonce, ali bolje rečeno, UVB žarki (ultravijolični žarki spektra UVB), ki čez kožo prehajajo v organizem. 90 % te dragocene snovi prejmemo čez kožo, zato je pozimi pomanjkanje povsem razumljivo.

Morda bi lahko oporekali s tem, da so tudi pozimi dnevi z veliko sonca. Vendar pa je pomembno, kako sončni žarki sploh padajo na Zemljo. Če čez atmosfero prehajajo v kotu, so oslabljeni ravno UVB žarki. Tu velja enostavno pravilo: če je vaša senca daljša kot sami merite, je sončno sevanje glede na proizvodnjo vitamina D nezadostno. To lahko v naši geografski legi opazimo predvsem od novembra do marca.

Vitamin d pomanjkanje zima

Vir fotografije: Freepik

Zakaj je vitamin D pomemben?

  • Igra ključno vlogo predvsem pri absorpciji kalcija v kosti, zato so ravno zahvaljujoč tej snovi močne, imajo primerno mineralno gostoto in se pravilno razvijajo. Zaradi tega so odpornejše tudi na zlome in osteoporozo, torej krhkostjo kosti.
  • Pri otrocih preprečuje tudi rahitis, torej deformacijo kostnega sistema.
  • Pozitivno vpliva na imunski sistem, zobovje, raven fosforja v telesu in vrednost krvnega tlaka ter preprečuje tudi diabetes.
  • Je močno povezan z možganskimi receptorji in vpliva na duševno stanje. Zato ni nič čudnega, da nas s pomanjkanjem te pomembne snovi pesti utrujenost in tudi depresija.

Kakšna je primerna količina?

To dragoceno snov lahko vaši otroci prejemajo različno, vse je odvisno od melanina – pigmenta, ki določa barvo kože, od geografske lege, v kateri se nahajate, letnega časa in nenazadnje same intenzivnosti sončnega sevanja ter tudi dolžine časa, med katerim so otroci sončnim žarkom izpostavljeni. V splošnem velja – svetlejša kot je koža, več vitamina D lahko človek v enakem času prejme. Otroku s svetlo kožo tako zadostuje 15 minut, tisti s temnejšo poltjo pa si lahko privoščijo tudi 20 do 30 minut. S sončenjem pa ni treba pretiravati, zadostno količino vitamina prejmejo otroci že po vsakodnevnem 20-minutnem ali polurnem preživljanju časa na soncu.

Pazljivo s kremami

V zimskem času lahko vnos vitamina D s sonca ovirajo tudi neprimerni kozmetični izdelki s sestavinami sintetičnega izvora. Najbolje bo, da svojim otrokom priskrbite kozmetična sredstva na naravni osnovi in z mazanjem ne pretiravate. Izjema so kreme z zaščitnim faktorjem, ki jih uporabljate v času smučanja in so za visokogorsko podnebje nujne, saj kožo ščitijo pred opeklinami (drži, tudi pozimi vas lahko opeče).

Vitamin d pomanjkanje živila

Vir fotografije: Freepik

Vir vitamina D pozimi

Omeniti je treba, da je D vitamin sestavljen iz dveh elementov, to sta D2, ki je rastlinskega izvora in ga zato človeško telo ne more samo proizvajati in D3, ki predstavlja večji del. Slednji nastaja v koži s pomočjo UVB žarkov in ga najdemo tudi v živilih živalskega izvora. Zaloge vitamina D3 lahko dopolnite na različne načine:

  • Na tržišču obstajajo različni prehranski dodatki, med katerimi je tudi ribje olje, na primer olje iz jeter polenovke, ki vsebujejo precejšnjo količino D3 vitamina. Je odlična alternativa tudi zato, ker je sam vitamin topen v maščobi. Če ga torej otroci prejmejo na tak način, jih njihov organizem vsrka v maksimalni možni meri.
  • Priskrbite otrokom jedi, ki so bogate z ribami, predvsem jim privoščite vrste rib z mastnim mesom, kot so losos, tuna, skuša in sardine. Hkrati so odličen vir omega-3 maščobnih kislin, ki bodo najmlajšim v izjemno korist.
  • Velika količina vitamina D je tudi v jajčnem rumenjaku, najbolje od jajc t.i. »veselih kokoši« proste reje, katerih jajca so bogatejša z vsebnostjo te snovi.
  • Če vaši otroci obožujejo mleko in mlečne izdelke, ste zmagali, saj so prav tako primerni vir vitamina D3 v zimskem času.
  • V manjših vrednostih ga najdemo tudi v rastlinski hrani, predvsem v avokadu, lucerni, kokosu in delno tudi v polnozrnatih žitih.