6 razlogov, zakaj bi otroci v svoji sobici morali imeti čistilec zraka

  Kategorije: Zdravje otroka,
5 min.
04. feb'21

Nobena skrivnost ni, da je slab zrak dandanes vse pogostejša in pomembnejša težava. Za vas smo ugotovili, kako lahko onesnažen zrak, predvsem v notranjih prostorih ogroža zdravje vaših otrok in zakaj je ravno čistilec zraka izum, ki v vašem domu ne bi smel manjkati.

Na kaj najprej pomislite, ko slišite besedno zvezo onesnažen zrak? Najverjetneje so to mesta polna avtomobilov, visoki tovarniški dimniki, morda dim, ki se vali iz kaminov? Ko razmišljamo o onesnaženem zraku, se večinoma bolj osredotočamo na zunanjo onesnaženost, torej tisto, izven našega doma. Resnica pa je, da lahko onesnaženi delci kdaj pa kdaj dosegajo kar stokratne višje vrednosti ravno v notranjih prostorih in presenetljivo najslabša je lahko ravno na novo opremljena sobica vašega malčka.

Pleskanje, montiranje in premikanje novega pohištva, tepihov in dekoracij, ki iz otroške sobice naredijo prijeten prostor, lahko ozračju prispevajo škodljive VOC snovi, torej hlapne organske spojine. In prav spojine, ki se sproščajo iz nekaterih barv vodijok povišanemu tveganju za nastanek astme in različnih alergij. Drugi vir težav so kemikalije in laki na pohištvu, tepihi in tudi blazinaste obloge. Odraslemu zdravemu človeku pri obnovi ene sobe ne grozi skoraj nič, ampak kaj pa dojenčku, ki ste ga ravno odnesli iz porodnišnice in njegov imunski sistem še ne deluje stoprocentno? Odgovor in rešitev je čistilec zraka.

Čistilec zraka beaba blog

Otroci so najbolj izpostavljeni

Kot smo že omenili, so novorojenčki in dojenčki bolj občutljivi na vplive okolice, zato jim lahko bivanje v onesnaženem prostoru izrazito škodi. Tu je 6 razlogov, zakaj je čistilec zraka dobra naložba:

  • Oslabljen imunski sistem – imunski sistem novorojenčka še ni popolnoma razvit, zato so dojenčki najbolj dovzetni za tveganje za različne bolezni. Najpogosteje gre za okužbe dihalnih poti, s čimer so še bolj občutljivi na negativne stranske učinke onesnaženega zraka.
  • Vpliv na pravilno rast – dojenček je sicer 9 mesecev razvijal vse organe, nekateri izmed njih pa se po rojstvu še izpopolnjujejo, rastejo in prilagajajo. V tem obdobju so bolj ranljivi in zato dojenčkom grozi večje tveganje za različna vnetja in obolenja, ki jih povzročajo ravno škodljive snovi. Dokazano je, da so otroci, ki so bili v zgodnji starosti pogosteje izpostavljeni onesnaženemu zraku, podvrženi večjemu tveganju za nastanek dihalnih težav v odraslosti.
  • Drugačen način dihanja – dojenčki v splošnem dihajo hitreje kot odrasli, kar pomeni, da obstaja večja možnost za vdihavanje večje količine škodljivih snovi iz ozračja.
  • Nevarno po vseh štirih – drži, gre sicer za onesnažen zrak, ampak vsi dobro vemo, da delci iz ozračja na koncu pristanejo na tleh. In tam lepo počakajo na malčke, ki se začenjajo plaziti in se igrajo na tepihu ali drugi podlagi. Tam nastaja odlično skladišče škodljivih snovi, ki bi na tla padli v manjši meri, če bi jih že v zraku ujel čistilec zraka.
  • Alergije – približno 1 od 6 otrok ima alergijo na nekaj, kar se skriva v notranjih prostorih in skoraj 40 % otrok ima alergijo na dlako domačih ljubljenčkov. Kakovostni čistilci zraka zmorejo »izsesati« odmrla lasna tkiva in plesni, ki se nahajajo tudi v najbolj čistih domovih.
  • Astma – alergeni, ki se nahajajo v onesnaženem zraku lahko izrazito poslabšajo zdravstveno stanje astmatikov. Več raziskav kaže na to, da so škodljive snovi v zraku in tudi preveč tehnologije pogosto razlog za nastanek astme pri otrocih. Kar 80 % otrok z astmo je prve znake začelo razvijati pred dopolnjenim 5 letom starosti.

O onesnaženem zraku je vedno več govora tudi v javnosti in to problematiko so začele reševati tudi vlade različnih držav. Tudi kljub temu, je žal, onesnažen zrak še naprej razlog za mnoge smrti po celem svetu in vedno več odraslih od zdravnikov odide z diagnosticirano okužbo spodnjih dihalnih poti.

Ko čiščenje ne zadostuje

Naložba v kakovosten čistilec zraka se splača tudi takrat, ko doma ohranjate red in čistočo in po stanovanju redno tekate s krpo v roki in perete plišaste igrače in blazine. Čistilec zraka bi moral biti nekaj samoumevnega predvsem, če živite v večjem mestu, zlasti v prometnem delu mesta ali v bližini tovarne. Dobro vam bo služil tudi, če imate domače živali in kadite.

Čistilec zraka bi moral biti osnovna oprema doma predvsem, če ste vi ali otroci alergiki in imate astmo. Filtri čistilca ujamejo tudi drobne delce kot so alergeni. Kakovostni čistilec se bo igrivo spopadel s pršicami, pelodom, sporami, ostanki živalske dlake in prahom, zaustavil pa bo tudi viruse in bakterije. Ti uživajo predvsem v zaprtih prostorih, kjer se hitro širijo in povzročajo različne bolezni.

To vemo predvsem zdaj, v času pandemije, ko veliko večino dneva preživimo zaprti med štirimi stenami in v slabem vremenu ne zračimo prav pogosto. Z rednim zračenjem se poslovite tudi boleznim, zato je čistilec zraka prav ustvarjen za vas tudi v primeru, če so vaši otroci pogosto bolni.

Čistilec zraka Air Purifier Beaba blog

Čistilec zraka Air Purifier Beaba

Na tržišču lahko dandanes najdemo ogromno različnih čistilcev z različnimi filtri. Prednost čistilca Air Purifier, priljubljene in priznane francoske znamke Beaba združuje kombinacijo treh filtrov, ki ujamejo in uničijo do kar 99,9 % škodljivih delcev. Zahvaljujoč t.i. pre-filtru čistilec odstrani največje delce, raztopljene v zraku, ta filter pa hkrati podaljšuje življenjsko dobo HEPA filtra. HEPA filter bo vaš dom očistil najmanjših delcev z velikostjo do 0,3 mikrometra in enkrat za vselej obračunal s pelodom, prahom, sporami, delci živalske dlake, plesnijo, glivam, smogom, bakterijam in virusi. Tretji, ogljikov filter pa ima nalogo očistiti zrak kemičnih snovi, odstranjuje vonjave, paro, pline in cigaretni dim.

Čistilec zraka Beaba je ultra tih, tako da je primeren tudi za otroške sobice, kjer ne bo motil otrokovega spanca, ampak ustvaril prijetno in udobno vzdušje polno čistega in zdravega zraka. Čistilec priporočamo namestiti na sredino sobe na povišan podstavek, s čimer se omogoči njegova zmožnost 360 ° filtracije. Čistilec ne nameščajte k oknu, saj bi s tem izrazito znižali njegovo funkcionalnost.

Iz svojega doma ustvarite prijeten in tudi varen prostor brez virusov in bakterij in poskrbite za čist zrak brez škodljivih delcev. To si zaslužijo vaši malčki, in tudi vi.