Kako temeljito očistiti otroške igrače?

  Kategorije: Zdravje otroka,
3 min.
13. mar'20

Besedo »koronavirus« bi še pred pol leta na spletu le stežka našli. Danes je to vsakodnevna realnost. Ogroža nas zunaj, lahko pa nas ogroža tudi v naših domovih. Zato je nujna higiena, in ne v obliki sesanja in čiščenja pohištva, ampak tudi v primeru naših najmlajših zakladov in njihovih igrač.

Otroci do 1. leta starosti v usta pogosto dajejo igrače, s tem pa se izpostavljajo velikemu tveganju. Prav tako je veliko drugih nevarnosti, kako lahko svoje igrače okužijo z virusi in bakterijami. Vsekakor pa je čiščenje igrač splošno potrebno, zato bi to morali redno početi. V primeru igrač za dojenčke tudi 2-3x mesečno, pri večjih otrocih pa vsaj 1x na vsake pol leta. Tudi v primeru zvišanega tveganja virusnih obolenj (kot je na primer v tem času), minimalno 1-2x na mesec.

Dezinfekcija čiščenje igrač

Kako učinkovito očistiti igrače?

Majhne plastične igrače (brez kovinskih ali elektronskih elementov) lahko peremo v pomivalnem stroju. Če tega nimamo, zadostuje, da jih umijemo v milnici in kasneje oplaknemo s toplo vodo. Dobro jih osušimo, da na njih ne bi ostali ostanki vodnega kamna ali pa jih obrišemo s suho krpo.

Velike plastične igrače oprhamo v kadi z uporabo krpe, ki smo jo namočili v milnico ter jih oplaknemo. Seveda, zopet če ne vsebujejo elektronskih elementov in kovinskih delčkov. Če igrač ne morete umestiti v običajno kad ali pa vsebujejo kovinske delčke in elektroniko, jih očistite s krpo namočeno v milnico in jih kasneje obrišite z vlažno krpo. Namesto milnice lahko uporabimo tudi kis, zmešan z vodo ali klasično dezinfekcijsko krpo. Dobro osušimo. Pri elektronskih delčkih igrače smo malce bolj pozorni, da vanje ne bi pritekla voda.

Plišaste igrače in igrače iz blaga lahko operemo. Uporabljamo nežno pralno sredstvo ali takšno, primerno za otroke in nikoli ne peremo pri temperaturi višji do 40 °C.

Lesene in kovinske igrače prav tako obrišemo s krpo namočeno v milnico in jih kasneje oplaknemo pod tekočo vodo. Ne uporabljamo kisa, čistil v prašku ali alkohola. V obeh primerih je treba igrače osušiti s krpo ali brisačo. Pri lesenih igračah pazite, ali morda niso pobarvane z vodoodporno barvo.

Nekaj dodatnih nasvetov

  • Za velika plastična igrala, ki jih imate nameščena v zunanjih prostorih, kot so tobogani in vrtne hiške, lahko uporabljate parni čistilnik. Če vam klasični kis ne diši preveč, lahko namesto njega uporabite citronsko kislino.
  • Za čiščenje plastičnih igrač ne uporabljajte praškov ali čistilnih sredstev na podlagi krem, ki bi lahko igračo uničili. Umite igrače sušite v suhem in zračnem okolju.
  • Izognite se tudi dezinficiranju igrač z alkoholom. Ta je primeren za steklo, vendar lahko površino plastičnih igrač tudi uniči.