Spoznajte skrivno moč čemaža!

  Kategorije: Kuhamo za otroke, Zdravje otroka,
4 min.
25. mar'19

Vam še ni uspelo dobro pozdraviti pomladi, čeprav je prvi pomladni dan že za nami? Pozdravite jo zdaj, z enim izmed mnogih čudežev, med katere nedvomno spada tudi čemaž. Iz te zdravilne rastline pripravite okusne jedi za celo družino, ki vas bodo napolnile z vitamini. Saj vendar to po zimi potrebujemo, kajne?

Čemaž je za mnoge ljubitelje zdrave hrane resnični dokaz, da je pomlad končno tu. Kuhinja bo spet oživela s svežimi živili, ki so pozimi tako primanjkovala. Čemaža pa ne jedo le ljudje, ampak v naravi tudi živali. Medvedki, najpogosteje med vsemi! Tako je, tudi ti naši – Oli, Bruno in Mila. Ne pravi se mu medvedji česen kar tako! Govori se, da je prva rastlina, ki jo medved poje po prebujanju iz zimskega spanja.

Čemaž ali šmarnica?

Tisti, ki se s čemažem še niso osebno srečali, ga lahko zamenjajo s šmarnico – sicer čudovito dišečo, vendar strupeno rastlino. Ravno vonj je glavni pokazatelj, zahvaljujoč čemur boste šmarnico ločili od čemaža. Čemaž ima namreč izraziti vonj po česnu, ki ga šmarnica nima. Dovolj je, če med nabiranjem povonjate liste zeli, jih odtrgate in pomečkate med prsti, s čimer se bo vonj še močneje sprostil. Seveda se ti dve rastlini ločita tudi po cvetovih, čemaž se po cvetenju ne nabira več, saj v tem času ne izgubi le okusa, ampak tudi pomembne vitamine. Na spodnji fotografiji lahko vidite šmarnico s njenimi cvetovi in listi.

šmarnica cvet

Zdravilni učinki brezplačno

Čemaž je v kuhinji priljubljen zaradi svojega okusa, poleg tega pa je znan po svojih zdravilnih učinkih, ki jih ljudje poznajo že tisoče let. Spoznajte jih tudi vi in odkrijte zdravilno moč čemaža.

  • Ima izjemno zmožnost prečiščevanja. To bodo cenili predvsem tisti, ki si vsako leto spomladi privoščijo očiščevalno kuro.
  • Krepi odpornost. Po zimi je človeško telo oslabljeno in za krepitev odpornosti pogoste temperaturne spremembe na začetku pomladi niso ravno dobrodošle. Tukaj pa vam bo na pomoč priskočil prav čemaž.
  • Znižuje krvni tlak. Tako kot navadni česen, tudi čemaž znižuje visok krvni tlak in z njim povezane srčno-žilne bolezni.
  • Bojuje se z migrenami in bolečinami v glavi.
  • Pomaga pri lajšanju želodčnih težav, na primer pri napihnjenosti, plinih in tudi driski. Izraziti okus pomaga iz telesa izločiti tudi gliste.
  • Zdravi bolezni zgornjih dihalnih poti, kot sta na primer astma in bronhitis.

Osnova je pesto!

Osnova vseh receptov iz čemaža je prav čemažev pesto. Pripravite ga povsem preprosto, njegova največja prednost pa je to, da ga lahko shranjujete v hladilniku, kjer bo zdržal tudi do prihodnje sezone. Vnaprej pripravljeno pesto vam bo priskočilo na pomoč tudi takrat, ko boste hiteli in boste imeli za pripravo jedi na voljo le nekaj minut.

Sestavine

  • 200 g čemaža
  • 200 ml olivnega olja
  • sol
  • 150 g oreščkov (po želji)

Postopek

Liste čemaža dobro očistite pod tekočo vodo in jih osušite z brisačko. V posodo za mešalnik nalijte olivno olje, dodajte čemaž, sol po okusu in oreščke (orehova jedrca, indijske oreščke, pinje). Vse surovine mešajte skupaj, dokler pesto ne bo imel kremne teksture. Tako pripravljeno pesto shranite v manjše kozarce za vlaganje in jih shranite v hladilnik ali pa na temno in hladno mesto. Če želite, da bi vam pesto zdržalo kar najdlje, ga zalijte s tenkim slojem olivnega olja in tako naredite zmeraj, ko iz kozarca vzamete malo pesta. Pesto iz čemaža zmešajte s kuhanimi testeninami, posipajte z naribanim sirom in kosilo je tu!

čemaž pesto

Maslo s čemažem

Je vašim otrokom maslo preveč dolgočasno? Zajtrk jim osvežite z maslom iz čemaža! Popolnoma se poda na svež kruh, na tople kruhke in tudi na meso, pečeno na žaru in steake.

Sestavine

  • 250 g kakovostnega masla – zmehčanega
  • 3 pesti čemaža
  • sol in poper po okusu

Postopek

Liste čemaža očistite in na drobno nasekljajte. Dobro jih zmešajte z maslom sobne temperature, jih po okusu ocedite in po želji nanje dodajte poper. Tako pripravljeno zmes lahko shranite v posodici v hladilniku približno 2 tedna, ali pa ga shranite v zamrzovalnik, kjer vas bo mirno čakala tudi celo leto.

Čemaževa juha

Svojih bogatih zdravilnih učinkov čemaž ne bo izgubil niti s toplotno obdelavo. Še en odličen recept, ki ga bo vzljubila vsa družina, je kremna čemaževa juha z okusnimi krutoni.

Sestavine

  • polna pest čemaža (približno 100 g)
  • 1 krompir
  • 1 čebula
  • 1 mlada čebula
  • olivno olje
  • sol
  • poper

Postopek

Na olju prepražite na drobno nasekljano čebulo, dodajte očiščen in narezan krompir in očiščen nasekljan čemaž. Živila zalijte z vodo, da bi bile do vrha v vodi, osolite, popoprajte in kuhajte približno 20 minut, dokler se krompir ne zmehča. Ko je skuhan, vse dobro zmiksajte, da bo juha nežna in kremasta. Po potrebi jo lahko razredčite z vodo. Juho pred serviranjem okrasite s hrustljavimi krutoni in nasekljano mlado čebulo.

Želimo vam čudovito pomlad in tudi okusno ter zdravo sezono čemaža!