6 dejstev, ki jih o carskem rezu morda še niste vedeli

  Kategorije: Nosečnost,
5 min.
20. okt'17

Večina mamic si prihoda svojega želenega otroka ne predstavlja tako. V določenih primerih in diagnozah je ta poseg nujen. Če boste carski rez morali opraviti, ali pa ste se zanj odločili sami, ne dovolite, da vam to odvzame veselje prihoda vašega dojenčka na svet. Za vas smo izbrali 6 dejstev, ki jih o carskem rezu morda še niste vedeli.

Carski rez se izvaja že od nekdaj

Ime carski rez po vsej verjetnosti prihaja z imena Gaja Julija Cezarja. V bizantinski enciklopediji iz 10. stoletja je navedeno, da je mama Julija Cezarja v 9. mesecu nosečnosti umrla in so s carskim rezom rešili vsaj življenje otroka, s katerega je zrastel rimski cesar. Mnogi zgodovinarji pa dvomijo, da se je Cezar rodil na tak način. V tem obdobju se je v Rimskem imperiju carski rez izvajal le ženskam, ki so umirale ali umrle, da bi s tem rešili vsaj otroka. Glede na nekatere vire je Cezarja mama spremljala vse do odraslosti. Navedbe o porodu s carskim rezom so našli tudi v staroveških civilizacijah – egiptovski, rimski, grški, hindujski in tudi v okviru evropske folklore.

Prvi opis ženske, ki je carski rez preživela, se datira v obdobje 16. stoletja v Švici, kjer je profesionalni skopitelj prašičev in hkrati njen soprog, uspešno izvedel postopek na svoji ženi. Glede na zgodovinske vire, je ta mamica srečno in vaginalno rodila naslednjih 5 otrok, vključno z dvojčki. Človek, ki se je rodil s carskim rezom, je doživel lepih 77 let.

Nekatere mamice so si carski rez opravile same

Prav ste prebrali. Nič ni močnejšega, kot mama, ki spravlja na svet novo življenje. Nekatere mamice niso mogle naravno roditi, niso pa hotele popustiti. Obstaja nekaj zapisov o ženskah, ki so to poskusile v 18. in 19. stoletju, žal, večinoma neuspešno. Znanih pa je vsaj 5 primerov, kjer je poseg uspel in sta preživela tako mamica kot dojenček.

Eden izmed najbolj znanih carskih rezov se je zgodil v marcu, leta 2000. Mehičanka Inés Ramírez Pérez je po 12 urah bolečin sedla na klop, izpila močan alkohol in v roke vzela nož s 15 centimetrskim rezilom. Trebuh si je odprla trikrat in operacija je trajala eno uro, preden je ven povlekla zdravega dojenčka. Nekaj ur kasneje jo je zašil zdravstveni asistent z njihove vasi in z avtomobilom so jo odpeljali v bolnišnico, oddaljeno 8 ur vožnje, kjer so ji oskrbeli rane, ki si jih je povzročila. Tudi tako je videti ogromna ljubezen in požrtvovalnost matere za svojega otroka. Mimogrede, Inés je kasneje izjavila, da ostalim mamicam ne priporoča slediti njenemu primeru. Carski res raje prepustite strokovnjakom.

Carski rez brazgotina

Vaš naslednji porod je lahko vaginalni

To, da ste zdaj rodili s carskim rezom še ne pomeni, da bodo vsi vaši porodi takšni. Po svetu se takšen tip poroda uporablja kratica VBAC (vaginal birth after caesarean), torej vaginalni porod po carskem rezu. Zdravniki se običajno kljub možnim zapletom raje odločijo za carski rez. Lahko pa se pozanimate o VBAC in to preučite z zdravnikom in porodnišnico, kjer boste rodili.

Zdravniki danes odpirajo možnosti VBAC, saj v nekaterih primerih carski rez ni vedno najnujnejša izbira. Po svetovnih raziskavah obstaja 70 do 80 % možnost za uspešen vaginalni porod po carskem rezu. Seveda pa je vsak porod edinstven in zdravnik bi se moral odločiti za tistega, ki ne bo ogrozil vašega otroka.

Trikrat in dovolj? To je še vedno vprašanje

Pogosto se srečamo z informacijo, da bi trije carski rezi morali biti dovolj. Na spletni strani Mayo Clinic boste našli odgovor Yvonne Butler Tobah M.D., ki zatrjuje da je vsak porod s carskim rezom zahtevnejši in bolj tvegan kot prejšnji in tudi, da so po treh porodih tudi tveganja višja. Raziskave pa do sedaj še niso določile, koliko ponavljanih carskih rezov se še vedno ima za varno številko. Vsak naslednji carski rez zvišuje tveganje krvavitev med nosečnostjo, nastanku težave imenovane predležeča posteljica, poškodbe mehurja ali črevesja in drugih nosečniških težav. Svetovni rekord nosi mamica, ki je s carskim rezom rodila šestkrat. Ena izmed najbolj znanih mamic, ki so rodile s carskim rezom, je Victoria Beckham. Na tak način je na svet spravila 4 otroke.

Carski rez dojenček

Povezanost se lahko ustvari tudi po carskem rezu

Carski rez ne pomeni, da so mnoge mamice prikrajšane za celoten proces otrokovega prihoda na svet. Žal pa včasih nimate izbire. V veliki večini primerov je carski rez operacija, ki rešuje življenja. Vsaka porodnica, kot tudi osebje je s svojim pristopom k mamicam in otrokom drugačno. Pozanimajte se o možnostih povezanosti (bondingu) že vnaprej. Prav stik koža na kožo in prva otrokovo prisesanost sta čarobna trenutka, ki mamico in dojenčka po operaciji vrneta v ravnovesje. Običajno pri povezanosti sodeluje očka, babica ali pa druga oseba, ki pomaga dojenčka pridržati.

Porod s carskim rezom vas ne bo naredil slabe mame

Na forumih in Facebookovih skupinah se kdaj pa kdaj dogajajo prave vojne. Resnica pa je, da ne obstaja ena resnica, niti en slog materinstva. Če boste rodili s carskim rezom, se bo našlo kar nekaj mamic, ki vam bo očitalo udobje. Če ne boste dojili, boste v očeh drugih žensk lena mama, ki se ne zna žrtvovati za svojega otroka. Če boste nosile otroka v ruti in uporabljale bombažne plenice, vas bodo označili za eko mamo. Dobra novica je, da vam je lahko za to vseeno. Edina bistvena stvar je, da ste na svet vi privedli svojega otroka in skrbite zanj najbolje, kot lahko. Zaradi carskega reza ne boste manjvredne mame. Vaginalni porod, seveda ima svoje prednosti, predvsem iz zdravstvenega vidika. Kdaj pa kdaj pa to ni mogoče. Pomembno je, da vas čaka najlepše obdobje vašega življenja.

Mimogrede, se spomnite Beverly Hills 90210? Igalki Tori Spelling so pri njenem četrtem otroku že v 20 tednu diagnosticirali predležečo posteljico. Njeno stanje je bilo izjemno kritično, morala je roditi s carskim rezom. Po porodu sinčka Finna je za medije izjavila: »Ko so mi ga dali v roke sem se počutila tako srečna. Uspeli smo! Za sabo imamo izjemno pot. Šli smo skozi pekel in nazaj.«