Zakaj je brat najpomembnejša oseba v življenju svoje sestre?

  Kategorije: Vzgoja,
3 min.
28. apr'17

Imeti brata ali sestro ima nedvomno svoje prednosti. Ko svoji mali gospodični pripeljete bratca ali pa razveselite svojega sinčka s prikupno sestrico, daste svojim otrokom možnost vpogleda v drugi svet. Za deklice je mlajši ali starejši brat dolga leta edini pravi junak.

Bratski odnosi

Lahko bi oporekali, da je ključen moški lik v življenju hčere oče, vendar je resničnost drugačna. Medtem ko očetje običajno svoje hčere idealizirajo, bratje vidijo svoje sestre v realni luči in jih imajo radi tudi z napakami in pomanjkljivostmi, o katerih seveda, vedo vse. Po mnenju psihologov so odnosi med brati in sestrami, tudi te najbolj burni, najpomembnejši del pri grajenju njihove lastne identitete, saj predstavljajo osnovno vez s starši in h krati nekakšen most med svetovoma obeh spolov.

V dobrem in slabem brez papirja

Prednost sorojencev je to, da so z vami kot edini od majhnega pa vse do konca življenja – starši svoje otroke po nekem času pustijo odleteti, partnerji in lastni potomci pa spet pridejo kasneje. Prav brat je za žensko edini človek, ki za njo stoji kot zaščitnik resnično v dobrem in slabem, česar mu ni treba potrjevati z nobeno uradno prisego. Tudi če ima dekle mlajšega brata in nikoli tega "malega tečnega pamža" ne jemlje prav resno, se v času odraščanja karte premešajo in postane njen najboljši prijatelj.

Bratje slavnih žensk

O odličnem razmerju med bratom in sestro lahko govorijo tudi slavni bratje in sestre, kot na primer hollywoodska igralka Maggie Gyllehall in njen mlajši brat Jake, ki jima ni težko tudi po več letih oditi skupaj na zabavo. Na svojega brata Alexa pazi tudi Emma Watson, priljubljena Hermiona iz Harryja Potterja, ki jo brat pogosto spremlja tudi na rdeči preprogi.

Ali ste vedeli, da ima čudovita Scarlett Johansson dvojčka – brata Hunterja? Čeprav bi se v javnosti lahko pojavila v družbi najpopularnejših moških tega planeta, pogosto daje prednost prav svojemu moškemu alter egu.

Emma Watson z bratom

Igralka Emma Watson je s svojim bratom tudi pozirala v kampanji britanske modne hiše Burberry.

Zakaj je super imeti brata?

  • Čeprav se na prvi pogled brat in sestra obnašata kot pes in mačka, bosta držala skupaj, ko pridejo hudi časi, tudi te najtežji. Bratu ni težko držati s sestro, tudi v primeru nesoglasij z lastnimi starši.
  • Brat sestro v vsem podpira. Pomagal ji bo skrivno oditi iz hiše na zmenek, vendar je ne bo izpustil iz oči, odpeljal jo bo na srečanje s prijateljicami ali na jutranji vlak in jo v šoli branil pred nesramnimi sošolci.
  • Brat in sestra sta na isti valovni dolžini. Rada gledata enake filme, se smejita enakim šalam in hece dojemata bolje kot njihovi prijatelji in kolegi na delu. Glavno pa je, da se takoj razumeta tudi brez besed, tudi takrat, ko se vidita po dolgem času.
  • Redkokdaj se tepeta za igrače. Fantje branijo svoj avtomobilski teritorij. medtem ko deklice kraljujejo v svojem kraljestvu punčk. H krati pa ju lahko obogatijo igre, pri katerih se dolge ure skupaj zabavata, na primer z otroškimi kockamiotroškimi kuhinjami in igrami poklicev.
  • Fantje svojim sestricami pomagajo s fizično in tehnično zahtevnejšimi nalogami, ki nežnejšemu spolu ne grejo tako od rok, pa naj gre za vožnjo s kolesom ali avtomobilom.
  • Po drugi strani pa se deklice, zahvaljujoč bratom bolje spoznajo v moškem svetu, naučijo se trikov, ki jih uporabljajo fantje pri dekletih in zato stopijo v partnerski odnos večinoma zelo dobro pripravljene.

Seveda pa nič ni popolno, kar velja tudi za odnose med sestrami in brati. V družinah, kjer si naklonjenost staršev delita brat in sestra, je to kar razumljivo. Če še vedno razmišljate o tem, kako bo vaša princeska sprejela svojega malega bratca, potem se zavedajte, da ste ji morda priskrbeli najboljšega življenjskega "družabnika".