Bonton ali kako otroke naučiti lepega vedenja

  Kategorije: Otrokova prva leta, Vzgoja,
5 min.
16. jun'17

Pravila lepega vedenja bi moral vsak otrok obvladati še pred začetkom osnovne šole. Naše starše so bontona in lepega vedenja učili njihovi starši in učitelji. Dandanes pa obstajajo animirane serije in risanke, s katerimi se bodo otroci naučili lepega vedenja. Največji vzor svojim otrokom pa ste prav vi, dragi starši. 

V pomoč vam je lahko knjiga Pamele Duckerman, z naslovom, Francoski otroci ne mečejo hrane, kjer govori o tem, kako francoske mame vzgajajo svoje otroke in jih učijo pravil bontona. Mogoče si mislite, da mora za učenje pravil lepega vedenja vaš otrok odrasti, vendar lahko z osnovami začnete že takrat, ko vaš otrok že začenja govoriti, jé čvrsto hrano in že lahko drži kozarec v roki.

Čudežni besedi, hvala in prosim

Otroci bi morali vedeti, da se je vljudno zahvaliti mamici za hrano, darilo ali pohvalo. Če se vaša hčerkica ali sinček kar ne zna naučiti, da mora izreči čarobno besedo »hvala«, potem ko poje, bi se morda lahko ozrli po svoji družini. Se partnerju ali drugim družinskim članom zahvalite eden drugemu? Če boste to čudežno besedico med seboj pogosto uporabljali, se vam bo pridružil tudi vaš malček. Enako lahko ravnate tudi v primeru druge čarobne besedice, »prosim«.

Pozdravljanje je temelj lepega vedenja

Dandanes se tudi pri odraslih srečujemo z neolikanim vedenjem. Vedno pogosteje naletimo na prodajalko, ki ne pozdravi niti ko nam računa. Na taksista ali voznika avtobusa, ki namesto pozdrava »dober dan«, nerga zaradi obsežnejše prtljage ali večjega bankovca. Ali pa celo na zdravnico, ki prestrašenega otroka in starše nadere že na vratih. Kot starši imate ogromno moč pri tem, da vzgojite bolj vljudno generacijo. To, da babice med odhajanjem iz cerkve vam ali vašim otrokom ne odzdravijo še ne pomeni, da morate s takšno vzgojo prenehati. Svojemu otroku raje razložite, da imajo nekateri ljudje samo slab dan, ali pa se kot otroci niso naučili lepega vedenja. Na svetu je namreč mnogo olikanih ljudi, med katere spadate tudi vi, zato ne smete pozabljati na osnove lepega vedenja, ampak nasprotno, biti morate vzor tudi za druge.

Že 2- do 3-leten otrok bi moral znati obzirno pozdraviti starše prijateljev, prijatelje ali kolege staršev, družino, sosede, na vasi pa praktično vsakega, ki je videti starejši. Na manjših vaseh so namreč vsi več ali manj sosedje.

otrok pogrinjanje

Pri jedi se pogovarjamo, ne vpijemo in ne mečemo hrane

Pogrinjanje je pomemben del bontona, čeprav na nekatera pravila pozabljamo tudi odrasli. Naučiti otrok pravil bontona zahteva potrpežljivost, saj je to tek na dolge proge. Učite jih stvari, primerne njihovi starosti. Če vaš otrok že lahko sedi s starši pri mizi, ga naučite naslednjih pravil:

  • Pri jedi se ne gleda televizija in ne se ne igra s tablico. Mi smo bili sicer vzgojeni, da se pri mizi ne govori, vendar ali ni ravno skupno kosilo izjemna priložnost za izmenjavo občutkov, dogodkov in užitkov pri jedi?
  • S hrano počakamo, da začne jesti gostiteljica, torej mamica, stara mama ali druga ženska, ki pripravlja kosilo. Idealno bi bilo, da bi otroci in soprogi vstali od mize šele potem, ko odide tudi gostiteljica. To drugo pravilo lahko doma malce prikrojite, če pa vaš malček odklanja hrano in kriči, da noče jesti, mu jasno povejte, do kdaj bo njegova hrana še pred njim. Če se v tem času ne bo najedel, bo moral lačen počakati na naslednji načrtovani obrok.
  • Prigrizke otroci enostavno obožujejo, in jih tudi izkoriščajo. Kdo bi jedel večerjo, če lahko med dnevom jé sladkarije, piškote in čips? Dovolite zdrave prigrizke (sadje, oreščke, bel jogurt, če sladkarijo – domače pecivo) in jih postrezite vsak dan ob istem času.
  • Grižljaji se ne zalivajo! V naši družbi je k jedi običajno postreči tudi pijačo. Bonton to dopušča, če pa želite, da bi vaš malček pojedel vse, kar ima naloženo na krožniku, pazite na to, da bi zadnjo pijačo spil pol ure ali uro pred jedjo in tudi pol ure ali uro po jedi.
  • Komolci ne spadajo na mizo.
  • Za brisanje obraza in rok se uporabljajo prtički. Najsi so papirnati ali bolj ekološki bombažni, ki jih potem operete. Za zaščito oblačil položite prtiček tudi na noge.
  • Otroke naučite uporabljati žlico, vilice in nož. Pustite, da pripravijo mizo, s čimer se bodo naučili, kam pribor spada. H krati se bodo počutili del te čudovite ceremonije. Naučite jih tudi, kako po jedi pravilno odložiti pribor.
  • Juha se s krožnika ne pije! Kdo izmed vas se je tako že pregrešil? Ne pijemo je niti v restavraciji, kjer je juha servirana v skledici. Otroci so v zvezi s tem pravi izumitelji. Juho radi kar spijejo, krožnik pa poližejo. Doma se temu lahko smejite, v restavraciji ali na kakšnem praznovanju pa to ni več tako prikupno.

Za obrok tudi otroku pripravite kakovosten krožnik. Plastični krožniki in žličke so za otroke varnejši, če pa že sedijo pri mizi z vami, bi morali jesti iz porcelana in uporabljati kovinski pribor. Zapomnite si, da tem bolj, ko boste otroka vključevali v pripravo hrane, bolj se bo tega veselil in si pravil lepega vedenja tudi lažje zapomnil. Otrok vam lahko pomaga tudi pri odnašanju z mize in brisanju posode. Vedno pogosteje se dogaja, da niti predšolski otroci ali šolarji ne vedo niti, kako namazati ali obložiti kruh. Medtem ko bi to lahko znali že dvoletni otroci, če bi jim starši to pokazali in dovolili. Učite dvojega malčka samostojnosti že od majhnega, kar bo uporabljal tudi v odraslosti.

Naokrog hodimo čisti in ne umazani in strgani

Družaben dogodek otroci

Obstajajo različne vrste družabnih dogodkov, na katere kavbojke in mikica preprosto ne sodijo. Če greste na poroko, rojstnodnevno zabavo ali drug družaben dogodek, temu primerno oblecite tudi svojega otroka. Dečkom bodo všeč barvasti trakovi ali metuljčki, deklice pa bodo kar norele od sreče v čudovitih oblekicah. Tudi v običajnih situacijah bi morali otroci biti oblečeni v čista oblačila. Strgane trenirke raje uporabite kot cunje. Otroci bi se morali naučiti ceniti svoja oblačila, zanje skrbeti in jih vsaj poskusili obdržati čiste več kot 10 minut :)

Bonton z igro

Naučite svoje otroke lepega vedenja tudi med igrami z njihovimi prijatelji. V otroški hišici lahko sprejmejo obiske in na mizici za piknik servirajo jedi. Tako se bodo zabavali in naučili, kako pogrniti mizo, kako sprejeti ali pospremiti goste ali pa pospraviti po njihovem odhodu.

Hišica za otroke Pretty Nature Smoby in miza Piknik

Kuhinja smoby bonton

Hišice za otroke