Bolezen dlani, podplatov in ust: novodobno strašilo?

  Kategorije: Zdravje otroka,
4 min.
19. nov'18

Povišana temperatura, bolečine v trebuhu, praskanje v vratu ... se tudi vam zdi, da gre za prehlad? Po nekaj dneh se tem simptomom pridružijo še izpuščaji in takoj je jasno, da diagnoza ne bo tako enostavna. Seznanite se s t.i. sedmo boleznijo, bolj znanko pod imenom bolezen dlani, podplatov in ust.

Virusno obolenje roka, noga, usta (z angleškega hand-mouth-foot disease, HMFD) spada med visoko nalezljiva virusna obolenja in čeprav razsaja predvsem v azijskih državah, tudi pri nas ne spada med novosti. Najpogosteje prizadene otroke do 10. leta starosti in poleg tipičnih simptomov prehlada so zanj značilni tudi neprijetni izpuščaji. Se sprašujete, kje se bolezni vaši malčki lahko nalezejo in kako jo zdraviti? Berite dalje.

Kako se bolezen prenaša?

Gre za bolezen, ki jo povzroča t.i. enterovirus (v naših koncih najpogosteje Coxsackie virus A10 in A16), ki se prenaša s kapljično okužbo s kihanjem in smrkanjem in tudi drisko, predvsem pri otrocih, ki se jim pogosto menjajo plenice in ki si po uporabi stranišča ali igranju na igrišču ne umijejo rok. Enterovirusno obolenje HMFD se pojavlja predvsem v skupinah otrok, nekoliko redkeje pa prizadene tudi odrasle z oslabljenim imunskim sistemom.

Dandanes gre bolj za običajno obolenje, s katerim se otroci lahko okužijo na peskovnikih, v otroških kotičkih in vrtcu, vendar tudi domače okolje ni izjema. Okužba se najpogosteje širi od spomladi do jeseni, predvsem zato, ker se otroci v tem času najpogosteje zadržujejo na igriščih. Zbolijo pa lahko tudi pozimi, vendar gre bolj za osamljene primere. Ne obstaja točno število okuženih otrok, saj ga niti zdravniki ne diagnosticirajo zmeraj pravilno. Virus povzroča neprijetne mehurčke in izpuščaje, zato ga preprosto zamenjajo z alergijo ali herpesom.

Roka nohga usta izpuščaj

Najpogostejši simptomi

Bolezen roka-noga-usta se na začetku kaže kot običajen prehlad s povišano temperaturo in bolečinami v grlu, njena inkubacijska doba pa je od 3 do 7 dni. Tem prvotnim simptomom se kasneje doda izguba teka, utrujenost, mravljinci v okončinah, po dveh dneh pa nastopijo vročina in prvi izpuščaji. Ti se najpogosteje pojavijo v ustni votlini, razširijo pa se lahko tudi na obraz, dlani, podplate in v ekstremnih primerih tudi na ostale dele telesa. Izpuščaji, ki jih povzroči to virusno obolenje neprijetno srbijo in dražijo, lahko pa so tudi boleči. Pomembno pa je pomniti, da je blato okuženega, s katerim se virus prav tako širi, še kužno od 4 do 8 tednov od začetka infekcije, tako da je osnova tudi po uspešni ozdravitvi strogo upoštevanje higiene.

Nezahtevno zdravljenje brez antibiotikov

Bolezen dlan, podplat usta se podobno kot ostala virusna obolenja ne zdravi z antibiotiki, ampak s povečanim vnosom vitaminov, zadostno količino tekočin in predvsem z antihistaminiki, ki lajšajo občutek srbenja. Zdravljenje bolezni traja približno od 7 do 10 dni in ker gre za visoko infekcijsko obolenje, otroka ne pošiljajte v vrtec ali šolo.

  • Osredotočite se na povišani vnos B in C vitamina, zadosten vnos tekočin in zdravljenje z antihistaminiki in analgetiki.
  • Srbeče in boleče izpuščaje natrite s kremami in geli, ki imajo pomirjajoč učinek.
  • Na afte v ustih nanesite antiseptičen pripravek, ki ga prejmete v lekarni, ali pa si pomagajte s propolisom.
  • Otrok med zdravljenjem ne silite s hrano, saj je eden izmed simptomov tudi izguba teka in povišana tvorba sline.
  • Dajajte jim raje lažjo hrano v podobi kaše, izogibajte se začimbam, ocvrtim jedem in sladkarijam.
  • Omejite čas na soncu, ki še poslabšuje stanje izpuščajev in mehurčkov.
  • Vse igrače dezinficirajte in malemu pacientku dodelite lastno brisačko in pribor.
  • Pazite na to, da si bodo otroci umili roke pred vsakim obrokom in po uporabi stranišča in igri v peskovniku.

Roka noga usta higiena

Pazite na zaplete

Tudi kljub temu, da bolezen poteka blago, njenega zdravljenja ne podcenjujte, saj je treba malega bolnika osamiti od skupine otrok. Bolezen dlan, podplat, usta povzročata Coxsackie virusa A10 in A16 in za človeški organizem ni nevarna, saj jo bo premagal sam imunski sistem, kožni izpuščaji pa bodo izginili v dveh tednih. Huje je v primeru okužbe s Coxsackie virusom A6, ki prizadene tudi odrasle in ga spremljajo resnejši simptomi. Ta simptom pa je cepljenje nohtne povrhnjice, ki nastopi 1 do 2 meseca po infekciji. Pridruži se ji lahko tudi driska in druge želodčne težave. Potek bolezni roka noga usta je resnejši pri novorojenčkih, pri bolnikih s kožnimi boleznimi in ljudmi z oslabljenim imunskim sistemom. Ogrožene so tudi nosečnice, pri katerih lahko med boleznijo pride do spontanega splava in drugih bolezni dojenčka.

Tako kot vsa virusna obolenja, niti bolezen roka-noga-usta, ki jo povzroča Coxsackie virus, ni treba podcenjevati. Pazite na zadostno higieno ne le spomladi in jeseni, ampak tudi celo leto in v primeru okužbe upoštevajte priporočila zdravnika.