Pomlad na vrtu: aktivnosti, ki bodo zabavale in nekaj naučile

  Kategorije: Namigi za igrače, Vzgoja,
4 min.
15. apr'19

Naravi uradno že nekaj tednov kraljuje pomlad. Starši, ki imajo vrt, dobro vedo, da je treba s prihodom tega letnega časa zanj ustrezno poskrbeti. S spomladanskim delom vam lahko pomagajo tudi otroci, ki se na svežem zraku ne bodo le zabavali, ampak se naučili tudi veliko novega. Povabite pomlad na svoj vrt!

Ugasnite televizijo, pospravite mobilnike in tablice in namesto tega izvlecite vrtno orodje, cvetlične lončke in semena. Recite adijo dolgočasju in uživajte skupaj v pomladi, tam, kjer se najbolje odraža – na vrtu! Za vas imamo odlične ideje za otroške aktivnosti, zahvaljujoč katerim se bodo vaši malčki še za malo približali svetu odraslih.

April vrt mizica

Ko je delo igra in učenje

Ne bojte se, otrok v vrtna opravila ni treba siliti. Ravno nasprotno, navdušeni bodo, ko se bodo lahko z dovoljenjem staršev umazali z blatom ali pa bodo v zemljo posejali seme svoje najljubše rastline, ki jo bodo potem redno zalivali. Delo na vrtu bo otroke naučilo, da sadje in zelenjava ne raste na pultih trgovin in doma v kuhinji ter se ne pojavi s pomočjo čudežne palice. Za tem stoji veliko več – pripraviti je treba zemljo, odstraniti plevel, narediti gredice, posejati seme ali pa sadike ter jih zaliti z vodo. Pozabiti pa ne smemo niti na sadna drevesa, katerim je treba v različnih letnih časih pristriči veje, nenazadnje pa je treba poskrbeti tudi za okrasna drevesa in grmičke, zahvaljujoč katerim bo vsak vrt dobesedno raj.

Mali pomočniki bodo na vrtu delo pospešili in prinesli smeh tudi v tiste, za nekoga nezanimive, dejavnosti. Hkrati pa se bodo učili in razvijali, ne da bi za to pravzaprav vedeli. Delo z majhnih otroškim orodjem pomaga razvijati in krepiti tudi fine motorične spretnosti otrok. Za odrasle je rokovanje z grabljami, lopatko in kanglo za zalivanje rož samoumevno, za otroke pa je to popolnoma nekaj novega, še ne raziskovano ozemlje. Ne bojte se otrokom zaupati tudi zahtevnejšega opravila in videli boste, da vas bodo presenetili s svojo vnemo, doslednostjo in marljivostjo.

Igrače kot nagrada in motivacija

Kaj pa bi bilo delo na vrtu brez igrač? Presenetite otroke z lastnim orodjem za na vrt, mizico za gojenje zelišč ali pa lastnim traktorjem, s katerim se bodo počutili kot pravi kmetovalci. Rezultati spomladanskih del ne bodo le čudovito okopane gredice in popolno posajena semena. Za popoln vrt je treba iztrgati veliko rastlinja in odstraniti kamenje, ki bi rast novih poganjkov le ovirali.

Prav tu lahko lahko v delo vključite malega pomočnika, ki vam bo zahvaljujoč odličnemu traktorju na pedale s prikolico ta odpad z veseljem odvozil stran. Zahvaljujoč tem realističnim igračam bo delo na vrtu še večja zabava. Vaši otroci bodo tako vedeli, kako je videti poganjek paradižnika, kako cveti češnja in kako je treba zalivati vrt.

April vrt traktor

To je mogoče tudi v mestih

Vam je žal, da svojim otrokom ne morete pokazati veselja v vrtnarskih opravilih, saj živite v mestu? Dobra novica je, da imate lahko lasten vrtiček tudi v vrtincu mesta. Ena možnost obdelave vrta se pojavi v obliki najetega vrtička, kjer lahko nemoteno preživljate proste vikende. Tu pa je še druga možnost – skupnostni oz. urbani vrtovi. Tukaj gre za vrtove, ki večinoma zasedajo degradirana mestna zemljišča, kjer si posamezniki ne lastijo vrtičkov, ampak vsi obdelujejo vse. Poleg gojenja lastne zelenjave in zelišč imajo skupnostni oz. urbani vrtovi svoje prednosti, to pa so povezovanje ljudi z enakim zanimanjem in upočasnjevanje in umirjanje hitrega tempa življenja. Svoj vrtiček pa si lahko ustvarite tudi lončkih in koritih na balkonih in terasah stanovanj in hiš, ki bodo zahvaljujoč temu lepo poživili.

Čistejše okolje, boljše življenje

Zagotovo se je vsakemu izmed vas vsaj enkrat zgodilo, da ste med sprehodom naleteli na parke in ulice, polne smeti. Koliko izmed vas je te odpadke pobralo in jih odneslo na mesto, kamor spadajo, torej v smeti? Skupaj z otroki se oborožite z vrečami za smeti in delovnimi rokavicami in se skupaj odpravite v najbližji park ali gozdiček. Razbremenite našo čudovito naravo in redno pobirajte smeti v svojem okolju, čeprav jih niste vi odvrgli. Zaradi tega boste imeli dober občutek, hkrati pa boste otrokom pokazali, da čist planet ni samoumeven, ampak je skrb zanj velikega pomena.

Vsi želimo v pomladi uživati v cvetočih drevesih, cvetlicah in v kruhku z maslom in svežimi zelišči. Teh stvari pa ne bomo dosegli, če se ne bomo pljunili v roke in pričeli z delom. No, ali že veste, kje boste z otroki preživeli naslednji konec tedna?