12 aktivnosti za celo družino za daljša potovanja z avtomobilom – 2. del

  Kategorije: Aktivnosti z otroki,
4 min.
06. jul'21

Drugi del članka o aktivnostih za dolge poti z avtom spet prinaša zabavne igre za celo družino. Igre bodo preverile besedni zaklad otrok, spodbudile njihovo pozornost, koncentracijo, predstavnost in domišljijo. Dolge ure zabave in smeha so zagotovljene!

Prva-zadnja beseda

To igro zagotovo že poznate. Navodila so povsem preprosta – en družinski član pove neko besedo in naslednji mora nadaljevati z besedo, ki se začne na zadnjo črko prejšnje besede. Če je na primer prva beseda roža, se mora potem naslednja začeti na A, recimo avtobus. Naslednja potem na S – smučke in nato na E – elektrika itd.

Igro lahko malce zapletete s tem, da izberete temo, na primer šport, šola, vrt in podobno. Morda na prvi pogled ni videti, ampak igra zahteva kar nekaj pozornosti in seveda, širok besedni zaklad, ki se zahvaljujoč tej igri še širi.

Vislice

Vislice (ali Obešenec) so igra, ki je primerna bolj za potnike na zadnjih sedežih. En igralec si izmisli besedo in na papir nariše toliko črtic, kolikor ima beseda črk. To bo namig, ki ga bodo ostali igralci dobili. Igralci postopoma ugibajo črke in vsaka napačna črka je en člen vislic – najprej podstavek, potem stolp, roka vislice, vrv, glava, vrat, trup, noge in roke. Ko so vislice z obešencem gotove in beseda ni bila najdena, se igra konča z zgubljanjem.

Če želite, da bi otroci imeli več časa za ugibanje, lahko malce prilagodite pravila in narišete vislice z več detajli – možiček ima lahko še oči, nos, usta in oblačila. V primeru, da igro igrate s starejšimi otroki in želite to malce otežiti, narišite vislice vnaprej in ob ugibanju rišite le obešenca.

Aktivnosti avto otrok

Vir fotografije: Freepik

Sestavljena pravljica

Kaj se zgodi, če poskuša več ljudi povedati eno pravljico ali zgodbo? Odlična zabava in smeh so zagotovljeni! Začnite pripovedovati zgodbo s tem, da poveste en preprosti stavek. Izberite zaporedje in tisti, ki je naslednji na vrsti, mora nadaljevati z zgodbo. Igra se potem nadaljuje vse do takrat, ko vas neha zabavati. Rezultat bo zagotovo zabavna, morda celo malo čudna zgodba brez glave in repa, ki vas bo zagotovo nasmejala. Če želite, da bi igra trajala dlje časa si stavke zapisujte na papir. Tako boste hkrati imeli tudi spomin na to igro.

Abeceda

Igro z naslovom Abeceda pozna vsak pod malce drugačnimi pravili. Ta »naša« Abeceda je povsem preprosta – spet si izberete temo (npr. sadje, zelenjavo, barve, oblačila) in si od črke A začnite izmišljevati besede, ki spadajo v to kategorijo. Seveda, po abecednem vrstnem redu. Na primer, ananas, banana, citrusi, češnja, datlji ...

Ko vam uspe dokončati celo abecedo, preidite na drugo temo. Lahko določite tudi časovno omejitev, ki bo igro naredila malce lažjo, s tem pa se boste izognili tudi prepirom med otroki, ki bodo želeli več časa. Vam ni uspelo najti besede v eni minuti? Izgubili ste krog in nadaljuje naslednji igralec.

Skrite besede

Vam bo v eni besedi uspelo najti tudi druge? Vi ali pa nekdo drug naj izbere besedo, ki jo sestavlja več črk in jo zapišite jo z velikimi tiskanimi črkami na papir (ali pa vsakemu igralcu na manjši papir). Iz teh črk poskusite poiskati kar največ drugih besed, ni treba, da so sestavljene iz vseh črk prvotne besede. Na primer beseda karte, v sebi skriva tudi besede rak, rt, tek, akt, trak in reka. Ta igra bo dodobra pretegnila možgančke celi družini, spet pa se bo večal besedni zaklad, zmagovali pa bodo predvsem otroci, ki veliko berejo.

Aktivnosti avto fantek

Vir fotografije: Freepik

Telefončki

Otroci, ki so rojeni v novem tisočletju morda še nikoli niso videli telefona z žico, ampak potek te znane klasične igre bodo zagotovo razumeli. Igra je primerna le za zadnje sedeže in večje število igralcev. V primeru, da imate le dva otroka, počakajte z igro do cilja in se igrajte vsi skupaj, na primer na plaži. In kakšna so pravila? Igralec številka ena si izmisli besedo in jo zašepeta igralcu, ki sedi na njegovi desni.

Ta jo potem zašepeta naslednjemu in zadnji igralec naglas pove, kar je slišal. Gre predvsem za to, da kakšen izmed igralcev besede ne ujame ampak jo popači, tako da potem do zadnjega igralca pride nekaj povsem drugačnega. Potem ostane le še ugibanje, kdo je prvi naredil napako in se smejati pokvarjenemu telefončku.

Iščete še več idej za igre, ki so primerne za potovanja z avtom? Preberite si prvi del članka in ne pozabite pokukati tudi v kategorijo Aktivnosti z otroki, kjer boste našli veliko idej za igre v vodi, uganke in pobarvanke.