12 aktivnosti za celo družino za daljša potovanja z avtomobilom – 1. del

  Kategorije: Aktivnosti z otroki,
4 min.
25. jun'21

Zabavati otroke med daljšo vožnjo z avtomobilom ni v današnjem času zahvaljujoč moderni tehnologiji nič kaj dosti zahtevno. Zadostuje nekaj klikov na telefon ali tablico in pojavi se aplikacija, ki nadomešča pobarvanke, poučne igre ali knjige. Med naslednjim potovanjem na počitnice pa otrokom pokažite tudi offline aktivnosti, ki so prav tako zabavane kot gledanje v ekran.

Otrokom v roke potisnete telefon s povezavo na splet in za zabavo med nekaj urno vožnjo na destinacijo imate tkorekoč poskrbljeno. Spomnite se na čase, kako ste se sami včasih zabavali na daljših poteh in naučite otroke značilne počitniške igre, ki so za vožnje z avtomobilom prav ustvarjene. Zahvaljujoč tem aktivnostim se bo počitniška zabava začela že v avtu in otroci bodo med seboj gradili lepše odnose in se novih reči učili na zabaven način.

Ugani, na kaj mislim

Dobra znana klasika, s katero smo si v preteklosti skrajšali kar nekaj dolgih trenutkov. Ta aktivnost ne zahteva nobenih pripomočkov, dovolj je le otroška pozornost in koncentracija. Eden (starš ali otrok) si izbere predmet, na katerega bo mislil, ostali igralci pa mu bodo postopoma zastavljali vprašanja, na katera bo lahko odgovoril le z DA ali NE.

Če ta ugane in je odgovor da, nadaljuje z vprašanjem, če je odgovor ne, začne z vprašanji naslednji igralec. Pravila lahko prilagodite starosti otrok in njihovim zmožnostim – izbiro predmetov lahko poenostavite s predmeti v avtu. Zagotovo vas bo presenetila otroška domišljija, saj si kdaj pa kdaj znajo izbrati resnično zanimive predmete.

Aktivnosti v avtu

Vir fotografije: Freepik

Katera znamka/kakšna barva?

Druga zimzelena klasika je ugibanje znamke ali barve avtomobila, ki nas bo prehitel. Manjši otroci, ki še ne poznajo črk, le barve, lahko iščejo ravno te. Igro pa lahko še malce popestrite – vsak družinski član si vnaprej izbere eno barvo avtomobila in ta, ki na koncu poti »nabere« največ avtomobilov, zmaga.

Alternativa tej igri je ugibanje tablic ali proizvajalcev. Ta igra bo najbolj zanimiva med vožnjo po avtocesti ali v bližini letovišč, kjer je na poti veliko avtomobilov iz različnih držav ali pa različnih mest države. S tem se bodo otroci naučili prepoznavati avtomobilske tablice, okrajšave za okoliške države in tudi imena in logotipe različnih znamk avtomobilov.

Dokončaj risbo

Po igrah, ki so v avtu razvnele kar nekaj debat, si zagotovo želite tudi malce tišine. Za to igro boste potrebovali papir in barvice (dovolj je tudi samo svinčnik ali kemični svinčnik). Vsakemu potniku (razen šoferja) na papir narišite isto preprosto obliko – trikotnik, krog, polkrog. Naloga otrok je, da k tej obliki narišejo preostali del sličice, kjer bodo morali uporabiti svojo domišljijo in ustvarjalnost. Bo s trikotnika nastal ušesek mucka? Ali pa bo to ptičkov kljun? Morda pa streha hiše? Domišljija pri tej igri res nima meja, vaši otroci pa vas bodo s svojimi umetnijami zagotovo presenetili.

Skrivnostna torba

Imate v avtu še malo prostora za torbo polno skrivnostnih predmetov? Lahko je to običajna platnena torba, ali prevleka za blazino, v katero lahko shranite nekaj manjših reči. Naloga otrok bo, da bodo na slepo segli v torbo, prijeli enega izmed predmetov in ugibali, kaj je to. V torbo lahko skrijete različne predmete – takšne, ki jih otroci zagotovo poznajo in tudi nove, s katerimi se še niso srečali.

Vanjo lahko shranite na primer manjšo plastenko z vodo, lonček za kavo, ključe, pisala, očala, prstane, škatlico z zdravili, mobilni telefon, kamenčke, kremo za roke, igralne kocke, slušalke, kovance, nogavice, zavojček higienskih robčkov, zobno ščetko ... preprosto karkoli, kar ni ostro in s čimer se otroci med brskanjem ne bodo poškodovali. Zmaga tisti, ki ugane največ predmetov.

Aktivnosti v avtu družina

Vir fotografije: Freepik

Prepovedana beseda

Poznate igro, med katero ne smete izgovoriti ene določene prepovedane besede? V tem primeru je odvisno samo od vas, katero besedo si izberete, vendar pa naj bo to beseda, ki je povezana z izletom in ni težka za izgovorjavo. Lahko je ta na primer počitnice, cilj, morje, dolgčas. Vsakemu potniku dajte enako število žetončkov (sponke za papir, košček papirja, elastike za lase, igralne figurice – glavno je, da jih je veliko). Vedno, ko bo nekdo izmed igralcev izgovoril prepovedano besedo, bo moral dati en žetonček igralcu, ki ga je odkril. Zmaga tisti, ki bo na koncu imel največ zbranih žetončkov.

Seznam izpolnjenih želja

Pred potovanjem si napišite seznam reči, ki jih želite videti in jih med vožnjo z avtomobilom preprosto črtajte. Na seznam lahko zapišete resnično veliko različnih stvari, tudi takšne, ki so malce privlečene za lase (še večje veselje bo, ko boste to resnično zagledali). Tu je nekaj idej, kaj vse je lahko na vašem seznamu: ruševine gradu, čudovita palača, čreda krav, črna ovčka, avtoštopar, gasilski avto, ladja, balon, rumena hiša z modro streho, avtovleka, starodobnik, jezdec na konju, oblak v obliki srčka, pes v avtu ... možnosti je ogromno. Ta igra je odlična za trening pozornosti in koncentracije. Otroci bodo naredili vse za to, da bi odkrili vse reči s seznama hitreje kot njihov brat, sestrica ali starš.