10 načinov kako spodbujati ljubezen med sorojenci

  Kategorije: Vzgoja,
6 min.
24. maj'17

Odraščati obkoljen s sorojenci je čudovito, sem pa tja pa zna biti tudi zahtevno. Otroci se niso rodili kot tekmeci in to tudi ne bodo postali, če jim starši tega ne bodo dopustili. Odnosi, ki jih imajo s sorojenci v otroštvu, bodo vplivali na njihovo vedenje v odraslosti. Če želite, da bi si bili vaši otroci blizu celo življenje, negujte vez med njimi že od malega.

Otroci so zavezniki in tekmeci ob enem. Zavezniki postanejo pri družabnih igrah, ali pa ko si med seboj pomagajo. Podpora brata ali sestre in njuno sodelovanje v otroštvu ter med puberteto se po mnenju psihologov kasneje izkaže kot tesna medsebojna vez. Kako se otroci med seboj razumejo, ni odvisno le od vzgoje, temveč tudi od starostne razlike med njima.

Odnosi med sorojenci

Rivalstvo med sorojenci

Družine z več otroki zelo dobro vedo, kako se znajo iz najboljših prijateljev v sekundi spremeniti v tekmece, ki se bojujejo za priljubljeno igračo ali pozornost staršev. Karl Pillmeier, profesor iz Univerze Cornell, je med raziskovanjem odnosov med sorojenci ugotovil, da si kar tri četrtine mamic izbere najljubšega otroka. Če je favoriziranje enega izmed njih očitno, lahko to sorojence med seboj odtuji. Če so imeli otroci občutek, da so starši z njimi pravično ravnali, so imeli v odrasli dobi med seboj boljši odnos.

Do tekmovanja med sorojenci je lahko do neke mere privedla tudi evolucija. Pred 200 leti polovica otrok sploh ni preživela do odraslosti in vzajemno tekmovanje za naklonjenost staršev in vire je bilo temeljnega pomena za preživetje. Tekmovalnost otrok je naraven odgovor na osvojitev samozavestnega vedenja. Tekmovalnost med sorojencema lahko ublažite tudi s tem, da prosti čas organizirate tako, da otroka ne bi bila vedno skupaj. Ločeno preživljanje časa je zdravo za njihov razvoj samostojnosti in samozavesti.

Rivalstvo med sorojenci

Ko je otrok kot listja in trave

Družine z več otroki, dandanes niso tako samoumevne kot včasih. V družini s 6 otroki je rasla danes 31-letna Mirka, ki ima 4 sestre in enega brata. »Vedno sem imela nekoga, s katerim sem se lahko igrala. Kdo pa se lahko pohvali s tem, da je s sestrami igral med dvema ognjema, odbojko ali nogomet. Šest igralcev pa je že kar dobra ekipa. Ena drugi smo si pomagale z domačimi opravili, si izposojale oblačila, pravzaprav smo jih podedovale ena po drugi. Ko je prišlo do prepira, se je vedno nekdo postavil na mojo stran. Tudi če se zaradi trme nisem pogovarjala z enim od njih, sem vedno imela še druge štiri«, se je spomnila svojega otroštva, Mirka. Nastale vezi so še danes temelji njihovega dosmrtnega prijateljstva.

Ni pa se izognila tekmovalnosti med njimi in ljubosumju. Najmlajši člani družine so prišli, ko je bila Mirki stara 9 let. »Staršem sta se rodila dvojčka, tako da sta bila v središču pozornosti. Kasneje sem bila nevoščljiva na starejšo sestro, ki je zaslužila nekaj denarja s počitniškim delom in si je lahko kaj kupila. Ali pa na mlajšo sestro, ki je lahko ostala doma, medtem ko sem jaz pomagala na družinski kmetiji.« Odnose med sorojenci so njihovi starši krepili z dodeljevanjem domačih opravil, ki so jih morali otroci opravljati skupaj. Vendar so tudi takrat tekmovali, kdo bo hitrejši in boljši. Danes se na te borbe spominjajo z nasmehom.

10 namigov, kako krepiti dobre odnose med sorojenci

Spoprijateljite jih že pred rojstvom

Seznanite starejšega otroka z novim družinskim članom, še preden se ta rodi. Pokažite mu slike ultrazvoka, pustite mu, da poboža vaš trebušček in začuti brcanje bratca ali sestrice, ki prihaja. Z njim glejte njegove fotografije in mu pokažite, da je bil tudi on prav takšen dojenček, kot ga bo zdaj sam moral sprejeti.

Pri starejšem otroku vzbudite občutek pomembnosti

Če ste dobili dojenčka, si za starejšega otroka izmislite »delovno mesto«. Vključite ga v preproste dejavnosti, češ da bi brez njega težko opraviti določena opravila – mali asistent lahko na primer drži plenice pri previjanju, brisačko pri kopanju, iztisne kremo iz tube, izbira in kombinira oblačila, odvija novorojenčkova darila od obiskov in še veliko drugih malenkosti.

Porazdelite čas med vse otroke

Za otroke do tretjega leta starosti je mama najpomembnejša oseba, ki je ne želijo deliti z nikomer. Novi družinski član pa potrebuje več pozornosti in časa. Da se starejši otroci ne bi počutili prikrajšani, se z njimi ukvarjajte v času, ko imate dojenčka v nosilu in tako obe roki prosti. Prav tako lahko čas med dojenjem izkoristite za branje pravljic starejšim otrokom.

Nadomestite s starejšim tisto, kar ste izgubili

Starši kdaj pa kdaj mislijo, da bodo starejši otroci navdušeni nad tem, kar so pridobili z novim bratcem in sestrico. Oni pa nasprotno vidijo to, kar so s tem izgubili in zato nočejo deliti svojih igrač, časa in pozornosti in morda, niti svoje sobe. Nadomestite izgubljen čas z mamo in tudi z očetom. Ta naj odpelje starejšega sorojenca na izlet v dvoje.

Ljubezen med sorojenci

Ne primerjajte jih

Primerjava otrok bo povzročila občutek manjvrednosti, ki podpira neželeno obnašanje med sorojenci. Pohvalite otroke za uspeh v odnosu do posameznika in ne za odnos do sorojenca. Vsak otrok mora čutiti, da je edinstven v očeh svojih staršev. Pozabite na opazko tipa – ko bi vsaj prinašal take ocene kot tvoj brat.

Naučite svoje otroke sočutja

Otroci se niso rodili kot tekmeci in to tudi ne bodo postali, če jim starši tega ne bodo dopustili. Motivirajte starejšega brata ali sestro za skrb za mlajšega sorojenca. Če morate malčku oskrbeti rano, prosite starejšega otroka, naj vam z obvezo pomaga. Sočustvoval bo z malim pacientom. Mlajšemu sorojencu, prav tako ne bo težko imeti rad nekoga, ki ga tolaži in ga zanj skrbi.

Postavite meje

Vloga staršev se občasno spremeni v vlogo policista, ki postavlja pravila. Otrokom dajte jasen signal, kako bi se morali vesti eden do drugega. Vaša naloga je varovati otroke pred drugimi, in tudi pred samimi sabo. Ne dopustite, da bi en prepir prerastel v drugega ali pa celo v ustrahovanje slabotnejšega.

Spodbujajte empatijo

Otroci bi se morali naučiti premišljevati o tem, kako se obnašajo do drugih in kakšen vpliv bo imelo njihovo vedenje na druge. Pomanjkanje empatije je značilen znak nedelujočih odnosov med odraslimi sorojenci.

Z otroki ne ravnajte enako

Starši se v želji, da bi se izognili sporom, trudijo obravnavati otroke na enak način. To pa je napaka. Otroci niso enako stari in enako čustveno razviti, zato se do njih ni treba vesti na enak način. Niti v življenju jih kasneje ne bodo vsi enako obravnavali. Razložite jim, da z odraščanjem prihajajo tudi novi privilegiji za starejše sorojence, s tem pa tudi večja odgovornost.

Gradite timski duh

Odpeljite otroke na družinske izlete. Kmalu bodo ugotovili, da skupaj s privilegiji prihaja tudi odgovornost, s čimer se bodo naučili delovati v skupini in bodo ugotovili, da ima vsak član svoje pravice. Dodelite otrokom naloge, ki zahtevajo sodelovanje in jih motivirajte. Če starejši otroci obiskujejo kakšen krožek, lahko novo znanje pokažejo tudi mlajšim. Timski duh lahko gradite tudi pri družabnih igrah doma ali na prostem.

Set družabnih iger Domino – Hot Piranha Game – Chicken Run Game Set 3v1

Komplet družabnih iger

Domino-Hot Piranha Game-Chicken Run Game Set je čudovita in poučna igra, primerna za otroke od 3. do 8. leta starosti, idealna za 2 ali več igralcev.

Družabne igre za otroke