Tablice in učenje: mogoče je!

  Kategorije: Vzgoja,
4 min.
14. mar'19

O tem, kako moderne tehnologije vplivajo na razvoj otrok, koncentracijo in tudi spanec, smo že pisali. Vsaka medalja pa ima dve plati in mi se bomo danes osredotočili na tisto drugo. Tisto, ki o tablicah govori kot o odličnem pripomočku za učenje, ki bi jo bi lahko predstavili tudi svojim radovednim malčkom. Boste poskusili?

V preteklosti je bilo poučevanje povsem drugačno kot danes. Vse informacije so učenci in študenti morali poiskati v učbenikih in knjižnicah, kar je zahtevalo dolge ure pregledovanja vsebin in izpisovanja pomembnih zapiskov. V najboljšem primeru so lahko študenti knjige prinesli tudi domov, v nasprotnem primeru pa jih je čakalo študiranje v knjižnici.

Svet se je moderniziral in dandanes v veliki večini primerov zadostuje le ena »knjiga«, kamor se udobno zmesti prav vse. Pred nekaj desetletji še znanstvena fantastika, danes resničnost. Izkoristite tablice in njihove prednosti za dobrobit svojih otrok in jih naučite uporabljati moderno tehniko tudi za kaj drugega kot le igro. Na primer za učenje!

Tablica učenje deček

Učenje z igro

Osnovne in srednje šole še pred nekaj leti za interaktivno poučevanje s pomočjo tablic niti slišati niso želele, danes pa je to v praksi videti drugače. Učni procesi se spreminjajoči moderni dobi prilagajajo hitro in zahvaljujoč takšnim prednostim se starši pogosto odločajo za vpis otrok v določno šolo. Želijo, da bi bili v koraku s časom in bi se tako učili na način, ki ne spominja na kameno dobo. Tablice na šolskih urah imajo pa še en ogromen pozitivni učinek, ki so mu hvaležni predvsem učitelji – povečalo se je zanimanje otrok za učenje, ki gre z roko v roki z boljšim uspehom.

Si ne morete zamisliti, da bi bila tablica v učnem procesu lahko tudi pozitivna? Ján Machaj, direktor neprofitne organizacije Edulab, ki spodbuja uporabo digitalnih tehnologij v šolah, ima o tem jasno mnenje: »Od prilagojenega učenja, preko timskega dela, problemskega učenja, eksperimentov pa vse do učenja v zunanjih prostorih piše v svojem blogu Ján Machaj. Tablice lahko prav tako na pomoč priskočijo učitelju, saj stari učbeniki že dolgo ne priskrbijo več odgovorov na vprašanja radovednih šolarjev.

Predstavljajte si, da vaš malček pride domov z informacijo, da jim je učiteljica namesto testa, natisnjenega na papir, razdelila tablice z aplikacijo, ki spominja na kviz. V resnici je šlo za pravi test, za katerega so učenci dobili ocene. Takšno izpolnjevanje testa oz. pisanje kontrolke je za mnoge šolarje manj stresno, saj jih spominja na igro v telefonu. Tablice pa v šolah niti zdaleč nimajo le enostranske uporabnosti.

Spreten in ustvarjalen pedagog jih lahko uporabi na vsaki učni uri, od angleščine do kemije. Velika večina otrok si bo učno snov hitreje zapomnila z izkustvenim učenjem, ki je v celoti podprto prav s tablicami. Ali se vaši malčki na urah zemljepisa učijo o otokih in na urah zgodovine odkrivajo piramide? Zakaj si ne bi ogledali krajšega posnetka, ki bo izpopolnil učiteljevo predavanje ne le z drugimi zanimivimi efekti, ampak tudi z bolj avtentičnimi prizori določenih mest.

Tablica učenje deklica

Domača priprava

Tablice pa lahko svoj prostor zasedejo tudi izven šolskih klopi. Svoje nenadomestljivo mesto imajo tudi pri pisanju domačih nalog, ali pa pri izvenšolskih aktivnostih. Odličen primer so aplikacije za učenje tujega jezika, ki ne stanejo nič, vendar bodo prinesle vidne rezultate že po nekaj minutnem učenju. Odlični pripomoček so tudi že prej omenjeni kvizi, zahvaljujoč katerim bodo otroci lahko svojo snov ponavljali kar z udobja doma, in to še na igriv način. To pa ni dobrodošlo le za tuje jezike, ampak za tudi za splošno znanje iz različnih predmetov, slovnice, matematike, primerov iz kemije in fizike.

Tablice lahko otroci uporabljajo tudi zahvaljujoč kakovostnemu fotoaparatu, s katerim bodo posneli potrebne strani s knjig, ta funkcija pa bo uporabna tudi v času bolezni. V tem primeru bo dovolj, da bodo vašemu malčku sošolci poslali posnete zapiske, ki so si jih med odsotnostjo vašega otroka naredili, vaš nadobudnež pa jih bo lahko potem prepisal v svoj zvezek. Zahvaljujoč temu preprostemu triku bo imel vaš šolar vse potrebne informacije vedno pri roki in tudi če se zgodi, da bo doma pozabil zvezek, lahko snov pred uro prav zahvaljujoč modernim tehnologijam vseeno ponovi.

Velika razlika je v tem, ali otroci uporabljajo tablice in pametne telefone za zabavo ali za učenje. V obeh primerih pa velja eno – vsega preveč škoduje in tudi učenje s pomočjo tablice bi moralo imeti svoje meje. Otroci ne bi smeli pozabiti na pero, papir in listanje knjig. Ste se tudi vi pri učenju že srečali s tablicami? Kaj si pa vi mislite o teh modernih tehnologijah pri učnem procesu

P.S. Koliko izmed vas, si je ta članek prebralo na tablici? :)