Kako vem, da se porod približuje? Tu so najpogostejši znaki

  Kategorije: Nosečnost,
6 min.
24. jan'19

Se bojite, da boste spregledali prve znake začetka poroda? Strah, da ne boste uspeli pravočasno priti v porodnišnico ni tako neupravičen, kot se lahko zdi na prvi pogled in verjemite ali ne, tudi mamice, ki so že rodile, kdaj pa kdaj ne vedo z gotovostjo, da je porod že tu. Berite dalje in ugotovite, kakšni so znaki približujočega se poroda.

Bom vedela, da je porod že tu? Bom zamudila? Bom rodila doma, v taksiju ali dvigalu? Če ste noseči ali pa ste kdaj bili, je več kot očitno, da so vam po glavi hodila omenjena vprašanja in filmske scene vsaj enkrat. V življenju izven filmskega platna se ne dogaja, da bi začetek poroda zamudili. Za vsak slučaj smo za vas spisali nekaj znakov, zahvaljujoč katerim boste sto odstotno vedeli, da dojenček že prihaja na svet.

24 do 48 ur do poroda

To, da se porod nevzdržno bliža, vam lahko dojenček sporoči veliko hitreje, kot le nekaj ur pred njegovim prihodom na svet. Za vas smo poiskali najpogostejše znake, ki naznanjajo, da se bo porod začel v 24 ali 48 urah:

  • Izcedek iz nožnice je pogostejši in obarvan rjavkasto, lahko tudi rožnato.
  • Občutek imate, da je dojenček zlezel nižje do medenične votline. Lahko se vam zdi, da dojenček ne pritiska več na vašo trebušno prepono in lahko malce lažje dihate.
  • Začutili ste lažne Braxton Hicks kontrakcije, t.i. nosečnostne popadke, s katerimi se telo pripravlja na porod.
  • Opazili ste blag, vendar viden padec teže.
  • Muči vas topa bolečina hrbta, ki se pojavi od nikoder in tako tudi izgine.
  • Občutite pogoste premike črevesja, ki jih spremljajo krči, lahko se pojavijo tudi prebavne težave in bruhanje in prav tako krči v predelu medenice in zadnjika.
  • Naval/upad energije ali izrazit občutek utrujenosti.
  • Maternični vrat je glede na zdravnike manjši in tanjši.

Ni nujno, da se bodo zgoraj navedeni simptomi pojavili hkrati, časovni razpon pa je lahko tudi nekaj urni ali nekaj dnevni. Pozorno opazujte svoje telo in vse spremembe, ki s bližajočim porodom nastajajo in o njih obvestite svojega ginekologa ali porodničarja. Ta bo takoj vedel, ali je dojenček že na poti.

Porod porodnišnica

4 znaki začetka poroda

Medtem ko zgoraj omenjeni znaki napovedujejo začetek poroda, vas bodo naslednji 4 znaki prepričali o tem, da se je porod že začel.

  1. Odteče vam plodovnica. Ne pričakujte scene kot iz filmov ali serij – v resnici le enemu odstotku žensk amnijska tekočina odteče pred rednimi popadki, ne bojte se niti tega, da bo pod vami nastalo malo jezero. Dojenčkova glavica preprečuje razlitje ogromne količine tekočine. Mnogo žensk na primer to primerja z uhajanjem urina. Kdaj pa kdaj se lahko zgodi, da vam plodovnica odteče med potiskanjem med porodom ali pa vam plodove ovojnice prebodejo v porodnišnici. Po predrtju plodove ovojnice in izteku plodovnice se porod običajno začne v 12 urah.
  2. Pojavi se kri. Tudi kapljica krvi lahko med nosečnostjo povzroči pravo paniko, med porodom pa se lahko pojavi sluzasti izcedek rjave ali rožnate barve. Gre za t.i. maternični čep, ki med nosečnostjo obkroža maternični vrat in tako varuje dojenčka pred različnimi infekcijami. Maternični vrat se s bližajočim dnem pripravlja na porod, se sprošča in odpira, s čimer ta čep izloči. Po tem izcedku se lahko porod začne že čez nekaj ur, vendar tudi dni ali celo tednov.
  3. Začnejo se močni in redni popadki. Če morda plodovnice ne opazite, vam lahko popadki naznanijo, da je porod pred vrati. Na začetku so slabi in neredni, po poteku časa pa pridobivajo na intenzivnosti in rednosti. S popadki poskuša telo potisniti otrokovo glavico navzdol, z njimi pa širi prostor za potiskanje.
  4. Čutite veliko bolečino v hrbtenici. Velika večina žensk se nad bolečinami v hrbtu pritožuje med celotno nosečnostjo, z bližajočim se porodom pa se te bolečine resnično povečajo. Dojenček med porodom pritiska na hrbtenico, s čimer mamici povzroča bolečine.

Le lažni preplah?

Morda ste tudi vi že slišali za primere, ko so ženske poslali s porodnišnice domov, češ da se porod še ni začel in ima še čas. Razlog za paniko so lahko v tem primeru t.i. Braxton Hicks kontrakcije, torej lažni popadki, ki mlade mamice prestrašijo in se raje za vsak primer kar najhitreje odpravijo v porodnišnico. Braxton Hicks popadki se od resničnih porodnih nekoliko razlikujejo – so neredni, slabotni in se sčasoma prenehajo.

Za razliko od resničnih popadkov se njihova intenzivnost po nekaj minutah ne poveča, ravno nasprotno, oslabijo in vas nehajo mučiti tudi pri hoji in drugem gibanju. Ne povzročajo tako močne in intenzivne bolečine hrbta kot porodni popadki in večinoma boli spodnji del trebuha in ne križ. Če se želite prepričati, ali gre za lažne popadke, glejte na uro in merite čas. V primeru, da se popadki pojavijo na vsake 5-7 minute v razponu ene ure, to pomeni, da se je porod že začel.

Porod dojenček mamica

Kdaj je čas za odhod v porodnišnico?

Se bojite, da v porodnišnico ne boste prispeli pravočasno in boste rodili kar v taksiju? Lahko ste mirni, saj se takšne scene v resničnem življenju zgodijo le zelo redko. Dejstvo je, da lahko porod traja ure in ure in lahko predvsem prvorodke resnično namuči. Z nastopom prvih kontrakcij pokličite svojega ginekologa, ki vam bo postavil nekaj vprašanj, ki se tičejo bolečin, trajanja popadkov in podobno. Prav zdravnik vam bo povedal, ali je že čas za porodnišnico, kjer vas bo porodničar pregledal in preveril, ali ste dovolj »odprti« in v kakšnem stanju je porod. Ne prehitevajte, saj bi lahko v porodnišnico prišli po nepotrebnem.

Če rojevate drugič, pokličite zdravnika malo prej – ko se popadki ponavljajo v 5-10 minutnih intervalih. Medtem ko je prvi porod običajno daljši, so običajno vsi naslednji za polovico krajši, zato odhoda v porodnišnico ne odlašajte. Odločilni pa niso le popadki, njihova intenzivnost in rednost, ampak tudi dejavniki, ki jih je treba pretehtati – predrtje plodnega ovoja in izcedek plodovnice, izredne bolečine in razdalja do porodnišnice. Svojega zdravnika bi morali v tem primeru takoj kontaktirati, in tudi v primerih, da simptomi bližajočega se poroda nastopijo hitreje kot ocenjeno, če pričakujete dvojčke, če je vaša nosečnost rizična ali pa preprosto čutite, da nekaj ni tako, kot mora biti.

Vsaka bodoča mamica ne more z gotovostjo določiti, da so bolečine, ki jih čuti, povezane s porodom in da ne gre za krče, ki jih je povzročila obilnejša večerja. Kljub temu, da predporodne bolečine niso zmeraj očitne, te porodne spregleda resnično malokdo. Držimo pesti in vam želimo, da bi porod težko pričakovanega dojenčka potekal gladko in srečno!