Epiduralna pri porodu: da ali ne?

  Kategorije: Nosečnost,
5 min.
12. nov'18

Roditi na naraven način in prenašati bolečine, ali pa jih ublažiti z eno injekcijo? To je vprašanje, ki se porodi vsem mamicam, ki se že približujejo datumu poroda. Nekatere so se z bolečino sprijaznile in jo prenašajo celo brez večjih težav, druge pa si poroda brez epiduralne ne želijo niti predstavljati. Torej, epiduralna da ali ne?

Vse mamice in bodoče mamice ji pravijo preprosto epiduralna. Nič čudnega, je najboljša prijateljica mnogih žensk v porodni sobi. Kaj vse o epiduralni, torej epiduralni analgeziji morate vedeti, še preden zanjo zaprosite? Berite naprej in dobili boste odgovore na najpogostejša vprašanja.

Kaj epiduralna pravzaprav je?

Epiduralna analgezija (EA) je mešanica anestetika in narkotika, ki se uporablja za zniževanje porodnih bolečin. Epiduralne ne dajo takoj na začetku poroda, ampak šele takrat, ko je maternični vrat odprt od 3-4 cm. Da jo anesteziolog, in sicer v epiduralno mesto na hrbtenici, ki se nahaja v kolčnem delu. S pomočjo posebne igle jo v telo vstavi s cevčico (katetrom), ki se zalepi z obližem in ostane tam do konca poroda. Preko cevčice se aplicira snov, ki začne učinkovati v približno 15 minutah, njeni učinki pa trajajo približno uro in pol. Pomembno pa je omeniti, da vas epiduralna ne bo obvarovala pred vsemi bolečinami, le zmanjšala jih bo na znosno raven.

Je za epiduralno treba plačati?

Epiduralna analgezija je v večini slovenskih porodnišnicah na voljo brezplačno (v Postojni in Izoli je zanjo treba odšteti okrog 180 €). Včasih se je njena cena gibala okrog 100 €, zdaj pa lahko mamice v večini porodnišnic zanjo zaprosijo brezplačno. Podobno je s prisotnostjo partnerja pri porodu. Za vse dodatne storitve, ki jih ponekod omogočajo, kot je na primer ta, da očka v porodnišnici prespi in nadstandarda soba pa boste morali doplačati.

Porod bolečine

Je primerna za vse ženske?

Žal epiduralna analgezija ni primera za vse porodnice. Izogniti se ji morajo mamice, ki trpijo za motnjami krvnih nepravilnosti, so alergične na anestetike ali pa trpijo za infekcijskimi obolenji. Kontraindikaciji sta tudi prekomerna telesna teža in tetovaža na mestu vboda. Od epiduralne se boste morali posloviti tudi v primeru, če ste v porodnišnico prispeli v naprednem stanju poroda, ko epiduralna ne bi več utegnila učinkovati. Lahko se tudi pripeti, da se med porodom pojavijo nepričakovani zapleti in je zaradi tega porodničar ne bo mogel uporabiti. Uporabo epiduralne lahko prepreči še eno dejstvo – odsotnost anesteziologa v porodnišnici, predvsem v nočnih urah.

Kakšna so tveganja?

Mit, da epiduralna škoduje dojenčku, je za zdaj še nepotrjen in ostaja le mit. Učinek snovi, katere količina je v primerjavi s carskim rezom minimalna, na dojenčka nima nobenih negativnih vplivov, ravno nasprotno – domnevajo, da nanj vpliva celo pozitivno, to pa velja tudi za mamice. Seveda pa je lahko vbodno mesto po porodu nekoliko razboleno, pojavijo pa se lahko tudi neprijetne bolečine v glavi. Vseeno pa ni mogoče, da bi mamica ob pravilnem doziranju ohromela (da, tudi takšne reči krožijo med mamicami), saj deluje na maternico in medenico in ne na okončine.

Kdaj je epiduralno dobro vzeti v obzir?

O epiduralni bi morale razmišljati mamice, ki imajo nizek prag bolečine, jih na primer boli tudi običajni odvzem krvi in brez tablet ne morejo prenašati niti menstrualnih bolečin in bolečin v glavi. Zagotovo je trdoglavo ne smejo zavračati ženske, ki jih je izredno strah poroda in si kar ne morejo predstavljati, da morajo dojenčka nekako "spraviti ven" Epiduralna v tem primeru resnično ublaži bolečine, predvsem pa mamico umiri in ji omogoči večje udobje, zahvaljujoč čemur bo preživela lepo izkušnjo namesto strašne.

Epiduralno priporočajo tudi v primeru, ko porod traja resnično dolgo. Mamice so zaradi tega dolgega porodnega procesa izčrpane in nervozne, prav uporaba epiduralne analgezije pa jim omogoča, da načrpa nove moči in tako pospeši celoten porod. EA bi morala biti vaša izbira, če vas čaka porod dvojčkov. Pri dvojčkih je prav tako višja verjetnost carskega reza, ki je lahko zaradi zgodnje uporabe epiduralne izveden takoj in ni treba čakati, da začne epiduralna delovati.

Porod dojenček

Kakšne so druge možnosti?

Se bojite poroda in bolečin, ki z njim neposredno sovpadajo, epiduralne pa kljub temu ne želite uporabiti? Bolečine je lahko ublažiti tudi drugače, farmakološko in tudi nefarmakološko, torej brez uporabe zdravil. Če si želite povsem naravnega poroda brez kemije, imate na voljo tudi naslednje načine omilitve bolečine:

  • Uporaba vode – uporaba kadi, sprostitvene prhe, porodne ali masažne kadi ali pa termoforja.
  • Elektrostimulacija – gre za električno-živčno stimulacijo, ki se uporablja predvsem pri bolečini na predelu križa. Njeni učinki se pojavijo šele po 40 minutah.
  • Avdioanalgezija – ta metoda zmanjšuje bolečine s t.i. belim šumom, torej mešanico frekvenc enake intenzivnosti. Podobne zvoke daje na primer sesalnik ali sušilnik za lase.
  • Akupunktura in akupresura – spadata med alternativne metode, s katerima se sproščajo endorfini in uravnavajo bolečino.
  • Predporodna priprava – redna predporodna priprava bo na porod pripravila mamičino telo, in to ne le s posebnimi vajami, ampak tudi s pravilnim dihanjem in zelišči.
  • Hipnoza – zahteva pripravo med celotno nosečnostjo, v osnovi pa gre za dihalne tehnike in prepričevanje stresa.

Res je, da je žensko telo naravno pripravljeno na nosečništvo in porod, ta pa je zahvaljujoč moderni medicini lahko brez neznosnih bolečin in čudovit. Zadnja odločitev pa je vedno na sami mamici, in če veste, da vam bodo porodne bolečine pokvarile ta najlepši trenutek v življenju, se epiduralni enostavno prepustite.