Nosečnost teden za tednom: 3. teden

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
11. mar'19

Čestitamo, vstopili ste v tretji teden nosečnosti! Kmalu vam bo to odlično novico potrdil tudi pozitivni test nosečnosti in tudi drugi znaki, značilni za prvo trimesečje. Želite izvedeti, kaj vse vas čaka in česa še ne bo v času tretjega tedna? Berite dalje!

Ste članek prebrali vse do sem? To pomeni, da že tri tedne v sebi nosite mali čudež, zahvaljujoč kateremu si boste kmalu lahko rekli mama! Tretji teden, podobno kot prvi in drugi s seboj ne prinaša izrazitih sprememb, ampak bo razveselil tiste ženske, ki že nestrpno čakajo na prve znake nosečnosti. Vstopite z nami v v tretji teden nosečnosti!

Znaki tretjega tedna

Med prvim in drugim tednom nosečnosti nobeni neobičajni znaki še niso vidni in podobno bo tudi v tretjem tednu. Razlog je spet povsem preprost – je še prezgodaj, tudi za izostanek menstruacije, ki se je le nedolgo nazaj zaključila, ali pa za večji trebušček. Nizka je tudi raven nosečniških hormonov, vendar lahko tudi tretji teden nosečnosti spremljajo naslednji znaki:

  • Ponovno krvavenje – prvi znak resnične nosečnosti je lahko blago krvavenje, ki se pojavi izven menstruacije. Razlog za to je oplojeno jajčece, ki se ugnezdi v maternici.
  • Slabost – žensko telo že v tretjem tednu nosečnosti začne proizvajati nosečniški hormon hCG, ki povzroča slabost. Ta se pri večini žensk pojavlja predvsem zjutraj, lahko pa se pojavi tudi podnevi. Jutranja slabost je lahko znak, da ste že v naprednejšem stadiju nosečnosti in ne šele v tretjem tednu, hkrati pa je lahko znak, da pričakujete dvojčka – ti namreč »proizvajajo« več nosečniškega hormona kot en sam dojenček.
  • Spremembe na prsih – bolečine v dojkah se pogosto pojavijo med menstruacijo ali pa pred njo. Izven tega obdobja pa lahko pomeni, da ste noseči! Poleg tega je tipična tudi potemnitev bradavic, ki se pripravljajo na proizvodnjo mleka.
  • Izostanek menstruacije – ali menite, da po treh tednih še ne moremo govoriti o zamujanju menstruacije? Ciklus nekaterih žensk traja manj kot 28 dni in edini način, kako to ugotoviti, je preizkus s testom nosečnosti.
  • Pozitivni test nosečnosti – tudi samo izostanek menstruacije (ali pa notranji občutek, intuicija) mnoge ženske vodi v lekarno k polici s testi nosečnosti. Še pred »testiranjem« imejte v mislih to, da je raven hCG hormona v tem času nosečnosti še nizka, vendar pa se vsak dan zviša, zato lahko test ponovite na primer čez dva dneva. V primeru, da vaše poskuse zanositve zaradi različnih razlogov spremlja zdravnik, lahko naredi krvni test. Ta bo odkril nosečnost prej kot klasični domači test nosečnosti, saj za ugotovitev iz krvi zadostuje manjša raven nosečniškega hormona.Nosečnost tretji teden

Nosečniški trebušček v tretjem tednu

Podobno kot v prejšnjih dveh mesecih, se vaše telo navzven ne bo spremenilo. Večji trebušček je lahko le posledica napihnjenosti, na pravi nosečniški trebušček pa boste morali še nekaj tednov počakati – v večini bodočih mamic se začne kazati okrog 12. tedna nosečnosti. Miniaturno oplojeno jajčece med tretjim tednom ni večje od zrnca soli, tako da resnično še ne more povzročiti sprememb, vidnih z ultrazvokom in niti prostim očesom.

Kaj početi v tretjem tednu?

Test nosečnosti je pokazal želene črtice in razlog za veselje vam je potrdil tudi zdravnik. Kaj pa zdaj? Če spadate med ženske, ki takoj mislijo, da morajo jesti za dva, se upočasnite. Nič takšnega vam ni treba početi. Med prvim trimesečjem bi ženska, ki trpi za jutranjimi slabostmi, lahko pridobila le eno do dve kili, torej 10 % celotne pridobitve teže med nosečnostjo. V primeru, da vas nosečniške slabosti v prvih treh mesecih resnično nadlegujejo, lahko celo shujšate. Ne izrabljajte nosečnosti za to, da bi se lahko z dobrim razlogom prenajedali. Poskusite raje jesti zdravo, uravnoteženo prehrano bogato z vitamini in minerali in ne pozabite jemati nosečniških vitaminov s folno kislino.

Tretji teden nosečnosti s seboj prinaša pozitivni test nosečnosti – fizičen dokaz, da v vašem telesu raste majhen čudež. Tudi če je vse še v ranih zametkih in je pred vami še dolga pot, izkoristite vsak trenutek tega čudovitega potovanja.