Nosečnost teden za tednom: 4. teden

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
18. mar'19

Pravkar ste vstopili v naslednji teden nosečnosti, torej četrti! Če že zdaj veste, da pod srcem nosite dojenčka, ste ena izmed redkih žensk, ki so to izvedele že tako kmalu. Udobno se namestite in si preberite, kaj se z vami in dojenčkom v četrtem tednu nosečnosti dogaja.

Se spomnite, kako je bil videti plod med tretjim tednom? Medtem ko je bil pred tem manjši od zrna soli, lahko njegovo velikost v četrtem tednu primerjate z makovim zrnom. V tem stanju je dojenček znan pod imenom blastocista in se počasi navaja na svoj dom za prihodnje mesece in se pripravlja na ključni razvoj, ki ga čaka naslednjih 6 tednov.

Nosečnost dojenček mak

Znaki četrtega tedna

Raven nosečniških hormonov, ki med pretečenimi tedni ni bila tako visoka, se bo v tem in naslednjih tednih naglo dvigala. Znaki, s katerim se zviša raven hormonov je resda individualen, bodoče mamice pa lahko v četrtem tednu vseeno pričakujejo naslednje znake:

  • Napihnjenost – nosečnost sicer prinaša mnogo prijetnih sprememb, no, napihnjenost ni ena izmed njih. Za to je kriv nosečniški hormon progesteron, ki poleg drugega povzroča tudi neprijetno napihnjenost.
  • Blagi krči – krči, ki jih boste občutili v četrtem tednu so najverjetneje znak, da se je plod pritrdil na maternico. Blagi krči zato niso razlog za paniko, o kakršnih koli močnejših oblikah pa bi morali obvestiti svojega ginekologa.
  • Krvav izcedek – kot tretji teden nosečnosti lahko tudi četrti spremlja blago krvavenje. Prav tako kot pri krčih ne gre za nič resnega, saj je ta izcedek komaj opazen.
  • Spremembe razpoloženja – imate občutek, da vam brez razloga stalno niha razpoloženje? V prvem trimesečju nosečnosti to ni nič neobičajnega! Po 12 tednih se raven hormonov uravna in spremembe razpoloženja se povrnejo v normalno stanje.
  • Jutranja slabost – približno 50-90 % nosečnic med prvimi tedni nosečnosti izkusi lažje ali težje oblike jutranje slabosti.
  • Izčrpanost – eden izmed znakov nosečnosti v četrtem tednu je splošna izčrpanost, ki botruje temu, da se vaše telo iz majhne grudice trudi ustvariti zarodek.
  • Bolečine v dojkah – občutljivost in napetost v dojkah, ki vas je srečala v preteklem tednu, bo spet tu. Vzrok za to so hormoni in tudi dejstvo, da se telo pripravlja na dojenje.

Nosečniški trebušček v četrtem tednu

Četrti teden nosečnosti sicer zaključuje prvi mesec tega blaženega stanja, vendar vseeno ne bo prinesel vidnih sprememb, ki bi pričale temu, da vas raste dojenček. Kavbojke se vam lahko kar naenkrat zdijo preozke, razlog za to je pa le napihnjenost zaradi nosečniških hormonov. Ne mučite se s tlačenjem v kavbojke in se odločite raje za bolj ohlapne kroje ali obleke.

V četrtem tednu se namreč v vašem telesu dogajajo ogromne spremembe. Skupki celic se delijo na zarodek in placento, medtem ko so glavica, možgani, živčni sistem in hrbtenica dojenčka že ustvarjeni, počasi se začenjajo oblikovati tudi okončine. Na koncu četrtega meseca začne biti tudi dojenčkovo srce, katerega frekvenca je dvakrat višja od vaše. Dojenček je v četrtem tednu star že dva tedna in je velik (ali bolje rečeno majhen) približno 0,35 mm in tehta manj od enega grama.

Kaj početi v četrtem tednu?

Če za svojo nosečnost že nekaj časa veste, vam bo zdravnik po vsej verjetnosti priporočil jemanje prenatalnih vitaminov in folno kislino. S tem nadaljujte tudi v četrtem tednu in v mislih imejte to, da je čas za opustitev kajenja in uživanja alkoholnih pijač. Za vašo nosečnost lahko poveste tudi partnerju, ginekolog pa vas bo čez mesec dni znova pregledal. Zdaj vam ne ostane nič drugega kot le čakanje, počasi pa se lahko začnete že veseliti novega člana družine, ki bo čez mesec dni viden tudi na ultrazvoku.

Četrti teden nosečnosti se približuje h koncu in je poleg jutranje slabosti in napihnjenosti prinesel s seboj tudi druge, lepše novice. Vaš dojenček ni le oplojeno jajčece, ampak malo makovo seme! Želite izvedeti, kako bo videti teden kasneje? Ostanite z nami, izvedeli boste v naslednjem delu naše nosečniške serije.