Čudeži, skriti v knjigah: odkrijte jih skupaj z otroki!

  Kategorije: Vzgoja,
4 min.
07. mar'19

Nenadomestljiv vonj knjig, listanje strani, ki z vsako vrstico, delček za delčkom odkrivajo zgodbo in nas povedejo do srečnega konca. Tudi v tem je čar knjig, katerim že od nekdaj spada prav mesec marec. Žal je res, da v sodobnem času otroke bolj privlači osvetljeni ekran, poln premikajočih se sličic, kot pa zgodbe, skrite na straneh knjig. Kako otrokom pokazati, da knjige še niso za staro šaro? Berite skupaj z nami.

Se sprašujete, zakaj je branje v otroštvu tako pomembno? V knjigah se skriva veliko več zakladov, kot na skrivnem piratskem Otoku zakladov. To je svoj čas vedel tudi Walt Disney in mi se z njim preprosto strinjamo. Otroci, ki berejo, nimajo le bogate domišljije, ampak tudi neskončno predstavnost, ki jih bo ponesla na katero koli mesto na planetu in tudi izven njega. Z branjem se poglablja poznavanje sveta, širi se besedni zaklad in se izboljšuje slovnica ter celotno znanje jezika. Ne govori se tja v en dan, da človek, ki bere, naredi manj napak med pisanjem.

Odpre se novi svet

Samo en? Človek, ki bere (ne glede na to, ali je to otrok ali odrasli), bo v času svojega življenja prepotoval mnogo dežel, srečal veliko zanimivih ljudi in kdo ve, morda med njimi najde tudi najboljšega knjižnega prijatelja in vzornika v podobi glavnega junaka. Knjige so odličen beg iz resničnosti v čarobni svet in če mislite, da otrokom ne ponujajo nič drugega, se zelo motite.

Ravno zahvaljujoč knjigam se že od majhnega učimo, kako se pravilno vesti v situacijah, kako reševati težave in tudi to, kako se odzvati na žalost bližnje osebe ali pa pomagati človeku v stiski. Knjige pravljic otrokom pomagajo prepoznati dobro od slabega in prinašajo znanje, h kateremu se nenehno vračajo in zmeraj lahko z njega vzamejo kaj novega.

Otroci knjiga branje

Berem, bereš, beremo

Vam je všeč ideja, da doma vzgajate malega bralca? Ne pozabite, otroci tudi v tem primeru potrebujejo vzornika, najbolje starša. Pomembno je, da berete otrokom, pa tudi sebi. Samoumevno je, da pravljica pred spanjem ali pa ob prebujanju pri otrocih pripomore k pozitivnemu odnosu h knjigam, vendar kot že zagotovo veste, se otroci učijo s posnemanjem. Vsak dan poiščite trenutek zase in se udobno namestite s knjigo v roki, na primer takrat, ko se vaš malček sam igra z igračami. Otrokom boste tako pokazali, da je branje za vas pomembno in je to prijetna dejavnost, ki jo bodo želeli tudi sami preizkusiti.

Bralno doživetje

Če svojim otrokom redno prebirate najlepše knjige pravljic in jim kljub temu zgodbe ne vzbudijo zanimanja, je morda napaka v izbiri knjige ali pa v načinu branja. Ne odnehajte, popolnoma se potopite v zgodbe tudi vi, ne le otroci. Ne bojte se zvišati glasu, spremeniti tona, zavriskati in se naglas zasmejati, ko vas na to napeljuje spremni stavek. Spremenite se v glasnega medveda, potem na veselo srnico, sikajočo kačo ali plašno kokoš. Otroci takšne predstave obožujejo, tako da vam niti za trenutek ne sme biti nerodno, ravno nasprotno. Pokažite svojim bralcem, da je v vas še vedno delček otroka z igralskim talentom.

Zgodbe na policah

Pri izbiri knjig dajte otrokom proste roke. Vzemite jih s seboj v knjigarno ali mestno knjižnico in se z njimi igrajte detektive, ki iščejo najboljšo in najzabavnejšo knjigo. Govori se, da knjige ne smemo soditi po platnici, vendar s čim pa bo knjiga najbolj prevzela otroke, če ne prav s svojo platnico? Pustite jim, da izberejo knjigo po ilustracijah, ki so jim najbolj všeč – zahvaljujoč temu bodo imeli občutek, da so se odločili brez vaše pomoči in se bodo počutili malce bolj odrasli in odgovorni. Še več, sami lahko izberejo svojega knjižnega junaka, s katerim bodo preživljali vsako dogodivščino in bodo komaj čakali, da se bodo z njim v naslednjem poglavju srečali. Ko boste naslednjič razmišljali, ali otrokom prižgati televizijo ali preberete pravljico, se spomnite na verze našega pesnika, Toneta Pavčka:

Brati pomeni početi podvige.
Brati je možno marsikaj.
Recimo: grozdje in fige in knjige
in med brati še kaj.

Brati je na sploh enostavno.
Črke hrustaš kot zalogaj.
Teže pa je, a tudi bolj slavno,
brati pravilno in hitro nazaj.

A nazaj se daleč ne pride.
Pravo branje le dalje in dalje gre
čez črke in pike, čez vrte in hribe
v Koromandijo ali še dlje.

Malček oče knjiga

Branje že od nekdaj ne spada več med konjičke introvertirancev in »čudakov« brez družabnega življenja. Ne bojte se, da vaš malček zaradi branja ne bo našel prijateljev in se bo počutil nepriljubljenega med sošolci in prijatelji. Če se bo iz knjig nekaj naučil, bo to dejstvo, da človek za mirno in srečno življenje ne potrebuje veliko znancev, ampak le nekaj pravih prijateljev, ki mu bodo stali ob strani v dobrem in slabem. Prav tako kot knjižni junaki.