Rožno izdelan božič: 5 preprostih božičnih okraskov

  Kategorije: Vzgoja,
4 min.
06. dec'18

Začetek decembra je že uspešno za nami, tisti najlepši del zadnjega meseca v letu pa šele prihaja – božič in božična okrasitev! V svoj dom spustite nekaj prijetnega božičnega vzdušja in skupaj z otroki ustvarite preproste božične dekoracije. Za vas imamo 5 idej za božične okraske, ki bodo poživili vaš dom in vanj vnesli edinstvenost, ki je v trgovinah ne najdete.

Vonj posušenih citrusov, svežih iglic, hrustljavih keksov in glasba znanih božičnih pesmi – tudi tako je lahko videti priprava na božič, praznike miru in spokoja. K temu dodajte še ustvarjalno vzdušje, par rokic za pomoč in izdelava božičnih dekoracij se lahko začne. Nič ne bo razveselilo družine bolj kot ustvarjanje s skupnimi močmi. Pa začnimo, 5 preprostih božičnih dekoracij vas že čaka!

Dišeči okraski iz citrusov

Božične dekoracije citrusi

Začnimo s tistim najbolj preprostim – okraski iz citrusov. Potrebovali boste pomarančo, grenivko in limono. Sadje narežite na tanjše kolobarje, ki jih položite na papir za peko in postavite na radiator. Sadje se mora dobro posušiti, kar lahko traja nekaj dni, postopek pa lahko še malce pospešite, tako da sadje postavite za nekaj ur v pečico na največ 70 °C, kjer se bo počasi sušilo, ali pa ga postavite v sušilnik za sadje. Nato je postopek povsem enostaven. Skozi posušen kolobar citrusa (najbolje najbližje olupku) vstavite vrvico, jo zavežite in sadje obesite na smrečico ali iglice v vazi. Več citrusov kot se odločite posušiti in obesiti, bolj bo paleta okraskov barvita.

Božična krogla s presenečenjem

Božične dekoracije avtomobilček

Za izdelavo tega božičnega okraska potrebujete prozorno božično kroglo, ki se da odpreti, umetni sneg, majhen avtomobilček, majhno umetno drevesce in vrvico. Vzemite drevesce (lahko ga nadomestite tudi z naravno vejico) in ga privežite na streho avtomobilčka tako, da bi trdno obstal na svojem mestu. Avtomobilček z dreveščkom vstavite v prazno kroglo, ga posipajte z dobrim slojem umetnega snega in kroglo zaprite. Morda boste potrebovali nekaj časa, da avtomobilček v kroglo pravilno parkirate, vendar bo rezultat odtehtal napor. Namesto avtomobilčka lahko uporabite na primer stože z iglicami ali pa druge drobne igračke.

Božič v steklenički

Božične dekoracije kozarec

Podoben postopek vas čaka tudi pri izdelavi naslednje dekoracije. Tokrat boste namesto božične krogle potrebovali kozarec za vlaganje, ali stekleničko s širokim vratom, večji avtomobilček in drevesce. Postopek je prav takšen, kot v prejšnjem primeru – drevesce trdno zavežite na streho avtomobilčka, v steklenico pa nasujte umeten sneg in vanjo vstavite avtomobilček. Okrasite lahko ti vrat steklenice, z običajno vrvico, vrvico s pentljicami ali zvončki.

Zasnežena drevesca

Božične dekoracije gozd

Le kdo si ne bi želel čudovitega belega božiča na snegu? Ustvarite si zasneženi gozd vsaj doma! V njem bodo rastla preprosta, vendar čudovita drevesca. Za njihovo izdelavo boste potrebovali zmes za modeliranje, belo akrilno barvo in plutovinaste zamaške. Zmes raztegnite na debelino približno 3 mm in izrežite z nje trikotnike. Resnično ni pomembno, da so drevesca popolna, saj niti drevesa v gozdu niso enaka eden drugemu – vsako je drugačno, pa so vseeno čudovita. Zmes pustite, da se posuši po navodilih na embalaži (na zraku ali v pečici) in ko bodo drevesca popolnoma suha, jih z belo barvo prebarvajte iz obeh strani. V plutovinaste zamaške vrežite zareze v enaki debelini, kot so tudi drevesca. Ta potem vstavite vanje in gozd je narejen!

Ročno izdelani okraski za smrečico

Božične dekoracije okraski

Ali razmišljate, kakšni božični okraski pa bodo letos krasili vašo zbirko? Ustvarite svoje! Izdelava spominja na izdelovanje božičnih medenjakov, zato bo za zabavo poskrbljeno. Spet boste potrebovali modelirno zmes, akrilne barve, poleg njih pa še modelčke za izrezovanje piškotov in vrvice. Modelirno zmes razvaljajte in začnite z izrezovanjem. Če želite, lahko dodate različne napise in imena s pomočjo štampiljk – to naredite takoj po izrezu, ko je zmes še vlažna. Ne pozabite na malo luknjico za obešanje, ki jo naredite preprosto z iglo. Počakajte, da se okraski posušijo in jih po želji pobarvajte. Tako okrašene dekoracije bodo hkrati čudovito božično darilo za vaše bližnje. Nič ne bo bolj razveselilo, kot darilo, ki ste ga naredili z ljubeznijo.

Kaj pravite na te preproste božične okraske? So tudi pri vas naravni slamnati okraski in iglice stalnica vaših dekoracij, ali pa je vaš dom bolj posut z bleščicami in barvami, smrečico pa krasijo velike svetleče bunke?