Kaj je plagiocefalija in kako jo preprečiti?

5 min.
07. feb'19

Za plagiocefalijo ste zagotovo že slišali. Gre za sindrom zaležane glavice, ki se pojavi pri novorojenčkih, v zadnjih letih pa je njegov pojav vse večji. Četudi vas samo poimenovanje tega sindroma prestraši, se ni treba ničesar bati. Plagiocefalijo lahko preprečite.

Plagiocefalija, torej zaležana glavica, nastane pri novorojenčkih, njen pojav pa ima svojo razlago – lobanja novorojenčkov je izjemno mehka in prilagodljiva, to pa zato, da bi lahko dojenček brez večjih težav po porodni poti prišel na svet. Nekaj tednov po rojstvu je glavica še vedno mehka in dolgotrajen spanec in ležanje v enem položaju se pri mnogih otrocih asimetrično splošči. Dobra novica pa je, da se lahko plagiocefalija pozdravi, lahko pa jo tudi preprečite.

Položajna plagiocefalija

Obstaja več tipov plagiocefalije, položajna pa se pri otrocih pojavi najpogosteje. Kot že njeno ime naznanja, nastane zato, ker dojenček pogosto spi in ima med tem glavico obrnjeno v eno smer, s čimer z lobanjo ustvarja pritisk na ležišče posteljice. Glede na to, da novorojenček pogosteje spi, se postopoma ustvarja deformacija glavice. Na eni strani se dojenčkova glavica splošči, ki se kaže kot manjše ali bolj vidno izbočenje glavice na drugi strani. Tudi če se to sliši strašljivo, se vam ni treba bati – sindrom zaležane glavice ni nevaren in gre le za kozmetično nepopolnost. To pa vseeno ne pomeni, da se za plagiocefalijo ni treba zmeniti, ravno nasprotno.

Plagiocefalia dojenček

Kako prepoznam zaležano glavico?

Ali gledate svojega malčka in ne morete z gotovostjo trditi, da ima plosko glavico? Lobanja zdravega dojenčka, ki ne trpi za plagiocefalijo, je na zadnjem delu popolnoma okrogla in je na obeh straneh, torej levi in desni simetrična. Opazujte tudi, ali dojenčkovi lasje rastejo enakomerno po vseh straneh glave, dojenčka pa lahko brez strahu pregledate tudi z rokami. Pri vsakodnevnem božanju dojenčka bi zagotovo opazili mesta, ki se vam zdijo ploska, ali pa so drugače nenormalno asimetrična. Možno plagiocefalijo bi lahko pri prvih pregledih opazil tudi pediater, če pa imate občutek, da ste ta sindrom pri svojem dojenčku prepoznali še pred dogovorjenim pregledom, pa se zdravnika ne bojte obiskati že prej.

Kaj jo povzroča?

Eden izmed razlogov, zakaj zaležana glavica nastane, je priporočilo ameriških zdravnikov z leta 1994, da bi dojenčki morali v posteljici ležati na hrbtu. S tem bi preprečili nastanek drugega sindroma – sindroma nagle smrti dojenčka, do katerega je prihajalo predvsem takrat, ko so dojenčki spali na drugem položaju kot na hrbtu. Ta preprosta sprememba položaja je znižala nastanek tega sindroma za več kot 50 %, hkrati pa se je drastično zvišalo število dojenčkov z zaležano glavico.

Drugi razlog za zaležano glavico pa je tudi čas, ki ga malčki preživijo v avtosedežih, zibelkah ali posebnih ležalnikih za dojenčke. Večinoma lahko pri teh sedežih in zibelkah malčki prosto gibajo z glavico z ene strani na drugo. Takrat dojenčki še nimajo dovolj razvitih mišic na vratu, da bi lahko glavico kadarkoli obrnili na drugo stran, zato obstaja tveganje, da bo glavica vašega malčka zmeraj v enakem položaju in zaležana glavica je na poti. Druga napaka, ki jo starši pogosto delajo pa je, da dojenčka pustijo spati v avtosedežih, kjer je v malček v zelo nenaravnem položaju. V primeru, da dojenček med vožnjo zaspi v avtosedežu ali lupinici, ga po prihodu domov ne pustite tam, ampak ga položite v posteljico.

Sindrom ploske glavice ima lahko svoje zametke že v prenatalnem stadiju razvoja. Kdaj pa kdaj se zgodi, da ima dojenček v mamičinem trebuščku malo prostora, ta tesen prostor pa povzroči plagiocefalijo. Njen pojav je povišan pri nedonošenčkih, katerih lobanja je še mehkejša, pojavi pa se tudi pri mnogorodnosti. Več dojenčkov v maternici zaradi pomanjkanja prostora tiščijo glavice skupaj, kar prav tako povzroča sindrom zaležane glavice. Nenazadnje lahko do tega pojava pride tudi med porodom, v primeru, da so porodne poti preozke, ali pa se porod izvrši s kleščami.

Plagiocefalia cocoonababy gnezdo

Preprosti preventiva in kurativa

Kakor smo že omenili, lahka oblika plagiocefalije ne povzroča nobenih resnih zdravstvenih težav, kasneje pa lahko vpliva na psihično zdravje otroka. Njena odstranitev je preprosta in za to potrebuje le pozornost ljubečih staršev. Nikoli ne puščajte otroka predolgo ležati v enem položaju. Če obstaja možnost, da bo med spanjem obrnil svojo glavico na eno stran, preizkusite preprosti trik in pred spanjem spremenite njegov položaj ali pa položaj posteljice. Idealen pripomoček je prav tako posebno gnezdo za spanje, v katerem lahko malček zaspi v pravilnem položaju, s tem pa se nastanek zaležane glavice minimalizira.

Dojenčki se načeloma obračajo za svetlobo ali pa zanimivimi igračami, zato te predmete premikajte z ene na drugo stran posteljice ali pa jim obračajte posteljico tako, da bi se malček obračal zmeraj na drugo stran. Nastanek plagiocefalije lahko preprečite tako, da ga podnevi položite na trebušček. Na začetku bo zdržal le kratek čas, ta čas pa se bo s postopno krepitvijo mišic podaljševal. Dojenček se bo hkrati tudi naučil držati glavico in se pripravil na druge pomembne korake razvoja, kot sta plazenje in sedenje.

Sindrom zaležane glavice lahko pozdravite tudi s posebno čelado za novorojenčke, ki je izdelana po meri. Ta pa se priporoča pri bolj resnih primerih, ko je glavica izredno asimetrična in abnormalna in bi v prihodnosti lahko povzročila resne psihične motnje otroka. To posebno čelado malčki nosijo 23 ur na dan, tri do štiri mesece. Idealni čas za začetek nošenja te čelade je okrog četrtega meseca, saj v tem obdobju lobanja raste hitreje.

Plagiocefalija sicer ni sindrom, ki bi povzročal zdravstvene težave, vendar je kljub temu ni treba ignorirati in podcenjevati. Njeni preventiva in korekcija sta preprosti in čudovita glavica z dišečimi laski si to zagotovo zasluži.