Netradicionalne božične dobrote, ki vas bodo navdušile

  Kategorije: Kuhamo za otroke,
4 min.
13. dec'18

Ali v zraku že čutite božične vonjave? Ne še? Potem pa zagotovo še niste pekli božičnih dobrot! Čas je, da na plan povlečete predpasnike, pekače, modelčke za piškote, predvsem pa božične začimbe, brez katerih božič ne bi bil božič. Poskusite letos speči nekaj novega in skupaj z otroki pripravite okusna netradicionalna božična peciva po spodnjih receptih.

Ingverjevo-cimetni piškotki

Božični recepti piškotki

Ste že slišali za švedske piškote pepparkakor? Otroci na Švedskem jih obožujejo, zato bomo ta recept delili z vami. Osnovna sestavina piškotkov je papakoka (tako se njihovo ime pravilno izgovori) je cimet, ki pomirja prebavni trakt. Ingver pomaga pri presnovi, klinčki pa spodbujajo apetit. Zdaj je verjetno že vsem jasno, zakaj v času božiča tako veliko jemo!

Sestavine

  • 1 jušna žlica cimeta
  • ½ čajne žličke klinčkov
  • ½ čajne žličke ingverja
  • ¼ skodelice masla
  • 2 jajci
  • ½ jušne žlice smetane créme fraiche
  • 1 jušna žlica moke
  • 2 jušni žlici sladkorja

Postopek

Zmešajte presejano moko, sladkor in raztopljeno maslo in masi dodajte smetano, začimbe in jajca ter vse skupaj v mešalniku zmešajte, da se sestavine lepo povežejo v eno zmes. To zmes zavijte v folijo in pustite počivati v hladilniku vsaj tri ure. Ko si je testo dovolj »odpočilo«, ogrejte pečico na 180 °C in ga razvaljajte. Z njega izrežite piškotke, ki jih spečete na papirju za peko približno 15 minut.

Veganski čokoladni trufli

Božični recepti trufli

Je tudi pri vas doma čokolada najljubša sladkarija? Otroke letos presenetite z zdravo različico čokoladnih kroglic, truflov, s katerimi se lahko brez očitkov posladkate tudi vi. Zahvaljujoč datljem bodo tako sladki, da na navadno čokolado nihče niti pomislil ne bo!

Sestavine

  • ½ skodelice pekan orehov
  • ½ skodelice orehovih jedrc
  • ½ jušne žlice kakava
  • ščepec soli
  • 5 datljev
  • ¾ skodelice veganske čokolade
  • ½ čajne žličke kokosovega olja

Postopek

Pekan orehe in navadna orehova jedrca zmiksajte tako, da bodo spominjali na moko, posebej zmiksajte tudi datlje. Postopoma jim dodajajte sol, kakav in mešanico orehov, vse dokler ne bo nastala zmes, iz katere se bodo lahko oblikovale kroglice. Ko bodo oblikovane jih postavite v zamrzovalnik in med tem pripravite čokoladni preliv. Nad paro stopite čokolado in kokosovo olje in v ta preliv kasneje previdno namočite kroglice. Na koncu jih lahko povaljate v kokosu, nasekljanih oreščkih ali kakavu.

Klasični čokoladni piškotki

Božični recepti cookies

Zagotovo se spomnite vsaj enega družinskega božičnega filma, kjer otroci Božičku pod smrečico nastavijo piškotke in kozarec mleka, da bi načrpal novih moči za obdarovanje vseh otrok. No, tudi če jih bodo tudi vaši otroci nekaj podarili Božičku, jih bo zagotovo nekaj ostalo tudi zanje!

Sestavine

  • ½ skodelice nalomljene čokolade
  • ¾ skodelice moke
  • ¼ skodelice kakava
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • 2 jušni žlici olivnega olja
  • 1 jajce
  • 3 čajne žličke kokosovega sladkorja
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • ½ čajne žličke morske soli

Postopek

Najprej segrejte pečico na 180 °C in na zmernem ognju raztopite ¼ skodelice čokolade. Moko, kakav in sodo bikarbono zmešajte, v drugi skledi pa zmešajte jajce, olivno olje, kokosov sladkor, vaniljev ekstrakt in raztopljeno čokolado. V to zmes dodajte suhe sestavine in ostanek nasekljane čokolade in premešajte, da se vse dobro poveže. S pomočjo zajemalke za sladoled na pekač, obložen s papirjem za peko, položite kepice, posute z grobo mleto morsko soljo in pecite v ogreti pečici približno 10 minut.

Karamelne košarice z mandljevim maslom

Božični recepti košarice

Mlajša generacija se bo ob tem receptu zagotovo spomnila na ameriške čokoladne košarice z arašidovim maslom Reese's. Ta recept pa je nekakšen kompromis, saj ima eno veliko prednost – je zdrav! Tega pa otrokom ne pravite, saj vendar za božič nihče ne želi jesti zdravih sladkarij.

Sestavine

  • 2 skodelici datljev brez koščic
  • 2 jušni žlici kokosovega olja
  • 2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta
  • ščepec soli
  • 230 g temne čokolade
  • ⅓ skodelice mandljevega masla
  • grobo zmleta sol za posipanje

Postopek

Datlje, 1 jušno žlico kokosovega olja, vaniljo in ščepec soli dobro zmiksajte, dokler v zmesi ne ostanejo le majhni koščki datljev. V zmes dodajte 1 jušno žlico vroče vode in spet zmešajte. Če zmes še ne spominja na karamelo, znova dodajte malce vode. Nad paro razpustite čokolado in ostanek kokosovega olja in papirnate košarice za mufine napolnite z 1 čajno žličko čokoladne zmesi, ki jo nanesete tudi na stranice modelčka (polovico čokolade si shranite za zgornji sloj). Tako pripravljeno osnovo postavite v zamrzovalnik, dokler se čokolada ne strdi. Ko je strjena, košarice napolnite z 1 čajno žličko mandljevega masla in 1 čajno žličko karamele iz datljev in spet za nekaj minut postavite v zamrzovalnik. Na koncu zalijte košarice z ostankom čokolade, jih posipajte s soljo in postavite v hladilnik.

Ti recepti dokazujejo, da ni nujno, da je božič zmeraj poln sladkorja, čokolade in nezdravih kolačkov in sladic. Te okusne slaščice po receptih Beaba pripravite skupaj z otroki in preživite čudovite praznike miru v krogu svojih najbližjih in z zdravimi dobrotami v trebuščku.