Izbiramo božična darila glede na starost

  Kategorije: Namigi za igrače,
4 min.
09. dec'18

Starši nam boste zagotovo prikimali, če rečemo, da izbira popolnega darila za otroke kdaj pa kdaj ni prav nič preprosta. Vodi nas to, kar je otrokom všeč, ampak tudi to, kar je všeč nam. Pomembna nam je kakovost, pa tudi prijazna cena, mislimo pa tudi na to, da bi se otroci z novimi igračami kar najdlje igrali. Kako torej izbrati popolno božično darilo glede na otrokovo starost?

Kupujete božično darilo za otroka in ne veste, kje bi začeli? Potem ste na pravem naslovu! Kje boste vendar dobili prave nasvete iz sveta igrač, če ne v trgovini z igračami? V naslednjih vrsticah preberite, katere igrače bodo otroke različnih starostnih kategorij najbolj razveselile, saj igrača, s katero se igra dojenček, ni primerna za malega šolarja ali predšolarja. No, pa si oglejmo, kako bo vsak nadobudnež pod smrečico našel to, kar ga bo najbolj razveselilo.

Za dojenčke do 6. meseca

Dojenčki, ki so šele uzrli luč sveta, potrebujejo samo nekaj – mamo. Na to, da bi se lahko igrali z igračami, morajo še malce počakati. Najbolj jih boste torej razveselili z malenkostjo, ki jo lahko grizejo ali pa se k njej pred spanjem stisnejo. Pri izbiri igrač za dojenčke mislite na njihov občutljivi vid, ki se šele razvija. Najboljša izbira je v tem primeru mehak plišasti medvedek ali pa druga živalca v nevtralnih barvah, na primer v beli, sivi in bež.

Pozornost najmlajših bo prevzel tudi vrtiljak za nad posteljico, ki daje nežne melodije, s čimer dojenčka pomiri pred spanjem in tudi ob prebujanju. Otroci v tej starosti niso zahtevni – zadostujejo jim preproste igrače brez malih delčkov, mehke in prijetne na dotik.

Igrače dojenčki božič

Za otroke od 6. meseca do 1. leta

Razvoj otrok napreduje izredno hitro in z njim tudi otrokova zanimanja. Otroci se pred dopolnitvijo prvega leta naučijo sedeti in postopoma hoditi, pa tudi govoriti, med tem pa jih mučijo izraščajoči zobki. Otroke pri tej starosti zanimajo igrače, ki dajejo zvok in tudi igrače z različnimi svetlobnimi učinki, kot na primer svetleča lunica za posteljico. V tem obdobju je pomembno, da otroku priskrbite dovolj možnosti za razvoj čutov in motorike, to pa lahko omogočijo tudi igrače.

Nič ne boste zgrešili z ropotuljico z zanimivimi obeski in grizalom, ki bo otrokom lajšalo bolečine. Otroci postopoma izboljšujejo svojo fino motoriko, s čimer jim pomagajo preproste kocke, vstavljanke in uganke z raznovrstno površino, ki spodbuja tipno zaznavnost. Malčkom, ki že začenjajo s prvimi koraki, bo zagotovo prišla prav pomoč v obliki zabavnega sprehajalčka, na katerega se lahko zmeraj oprejo.

Za otroke od 1. do 3. leta

S starostjo se razširjajo tudi zanimanja, ta pa imajo pri otrocih od enega leta izredno širok spekter. Deklice si želijo dojenčka v vozičku, za katerega bi lahko skrbele, dečki pa bolj posegajo po avtomobilčkih. Ker se otroci v tej starosti veliko gibajo in so aktivni, jim med "nujno opremo" ne bi smel manjkati kakovosten poganjalec, ki jim bo poleg zabave pomagal okrepiti mišice na nogah in jih naučil pravilno sedeti.

Neizpodbitna klasika so zunanje igrače, tobogani, gugalnice in vrtne igrače, ki predstavljajo skrivališče in popoln prostor za igro. Otroci, ki bodo kmalu upihnili tri svečke na torti, obožujejo igre poklicev, ki jim omogočajo posnemanje odraslih, hkrati pa se ne želijo odreči svojim priljubljenim junakom iz risank in pravljic. Zato jih boste najbolj razveselili z igračami s pravljičnimi motivi, ki jih ne bodo le zabavale, ampak tudi nekaj novega naučile.

Za predšolarje do 6. leta

Predšolski otroci potrebujejo že igre, ki bi jim omogočile razvoj kognitivnih sposobnosti in govornih spretnosti. Mali šolarji niso več samotarji in se znajo igrati tudi s prijatelji in vrstniki, zato se na njihovem prvem mestu najdejo kocke in igre, ki pomagajo pro razvoju domišljije in predstavnosti.

V otroških sobicah zato ne bi smele manjkati ustvarjalne igre, ki bodo malce namučile otroške glavice in tudi pobarvanke in table, na katere se bodo navadili še pred nastopom v šolo. V tem obdobju je čas tudi že za namizne družabne igre, ki bodo otroke naučile, da imajo igre kdaj pa kdaj tudi pravila, ki se jih je treba držati. Pozabiti pa ne smemo niti na dejavnosti in športne igre, ki bodo otroke razgibale in na veselje staršev tudi dodobra utrudile.

Igrače božič otroci

Za male šolarje od od 7. do 9. leta

Tudi otroci, ki že domov nosijo prve domače naloge, se morajo igrati. Prednost nakupovanja daril pri tej starosti je ta, da šoloobvezni otroci že vede, kaj jih zanima. Nekateri so bolj naklonjeni športu, drugi pa k ustvarjalnosti oz. glasbenim inštrumentom. Otroci v tem času radi rešujejo uganke, tako da so primerno darilo zagotovo tudi puzzle s čudovitimi sličicami, manj zahtevne družabne igre in raznorazne uganke, čas pa je tudi za prve knjige.

Z nastopom prvega razreda se mnogi otroci začnejo učiti tudi prvi tuj jezik, ki ga lahko zahvaljujoč tujejezičnim igram vadijo tudi na igriv način. Tudi pri tej starosti je treba misliti na otrokovo gibanje, ki jim ga boste zagotovili na primer z odličnim triciklom, skirojem in kolesom.

Darila ne izbirajte le glede na otrokov spol in njegovim potrebam v prihodnosti, ampak mislite predvsem na to, če ga bo darilo razveselilo takoj po odprtju. Saj so najlepša tista darila, ki takoj pričarajo nasmeh na obraz.